De toeslagenaffaire heeft diepe sporen nagelaten in het vertrouwen van burgers in de overheid. Mensen mijden zelfs steun waar ze recht op hebben uit angst voor terugvorderingen. Hoe heeft deze affaire geleid tot een dergelijke angst onder de bevolking en wat kunnen we doen om dit te verhelpen?
Het wantrouwen in de overheid
Wethouder Arnoud Proos van Vlaardingen stond perplex toen hij ontdekte dat velen in zijn gemeente weigerden de energietoeslag te claimen, ondanks de broodnodige hulp die het bood. Het diepgewortelde wantrouwen in de overheid is een zorgelijk fenomeen. Mensen vrezen terugvorderingen en zijn terughoudend in het aanvragen van financiële steun, zélfs als ze er recht op hebben.
De invloed van de toeslagenaffaire
Wethouder Proos bevestigt dat de toeslagenaffaire een significante rol speelt in deze angst. Het abrupt moeten terugbetalen van grote sommen geld heeft diepe littekens achtergelaten bij de burgers. De complexiteit van het toeslagensysteem draagt ook bij aan de terughoudendheid om steun aan te vragen.
Angst voor terugvorderingen belastingdienst
Onderzoek toont aan dat vooral mensen met lage inkomens bang zijn voor terugvorderingen. De ervaring van een onverwachte financiële last kan verlammend werken, zelfs voor hen die het al moeilijk hebben.
Ze besluiten daarom de ‘gok’ niet te nemen, om te voorkomen dat ze kans lopen op nog meer financiële problemen.
De rol van complexiteit via mijn toeslagen
Het ingewikkelde stelsel van belastingen en toeslagen draagt bij aan het probleem. Burgers raken verstrikt in een web van regels en controles, wat hen ervan weerhoudt steun aan te vragen uit schaamte of angst.
Hoe werkt mijn toeslagen aanvragen bij de belastingdienst?
De belastingdienst heeft een video gemaakt waarin ze laten zien hoe het proces, om toeslagen aan te vragen, werkt.
De tekst gaat onder de video verder >>
Ontvang je toeslagen en verandert er iets in je leven?
Bekijk dan deze video, om de situatie aan te passen.
De tekst gaat onder de video verder >>
Recht op toeslagen van de belastingdienst in 2024?
De regels rondom toeslagen van de Belastingdienst veranderen elk jaar. Misschien kom jij volgend jaar voor Toeslagen in aanmerking? Of juist niet. Reden genoeg om je er even in te verdiepen en het op tijd aan te vragen, stop te zetten of te wijzigen.
Oplossingen in zicht
Gemeenten zoals Vlaardingen proberen de drempel voor het aanvragen van steun te verlagen door persoonlijke benaderingen en laagdrempelige hulp op vertrouwde locaties, zoals bibliotheken en voedselbanken. Ook initiatieven waarbij vrijwilligers minima assisteren bij het benutten van beschikbare regelingen tonen veelbelovende resultaten.
Conclusie
Het herstel van vertrouwen tussen burgers en overheid vereist actie, o.a.:
- Het vereenvoudigen van procedures
- Het bieden van laagdrempelige ondersteuning
- Het herzien van het controlesysteem
Dit zijn cruciale stappen op weg naar een eerlijker en toegankelijker systeem van financiële steun.
TIP: lees ook ons artikel over belastingaangifte 2023.
Door gezamenlijke inspanningen kunnen we de angst voor terugvorderingen overwinnen en mensen helpen om de steun te ontvangen waar ze recht op hebben.
Bron: nd