Het aantal incidenten in het amateurvoetbal is opnieuw toegenomen volgens recente cijfers van de KNVB. Schelden en geweld is het gevolg van de korte lontjes een maatschappelijke problemen bij de spelers en toeschouwers.
Meer rode kaarten en gestaakte wedstrijden
Ondanks de vele campagnes tegen geweld in het amateurvoetbal, blijkt uit nieuwe cijfers van de KNVB dat het aantal incidenten op en rond het veld fors is gestegen.
- In het seizoen 2023/2024 hebben scheidsrechters maar liefst 12.226 keer rood genoteerd, wat neerkomt op 673 rode kaarten meer dan het jaar ervoor.
- Daarnaast zijn er 1864 wedstrijden gestaakt vanwege wanordelijkheden, een toename van 186 wedstrijden.
Lees ook: Voetbalgeweld loopt de spuigaten uit, de incidenten op een rij
Toename van zware tuchtzaken
Het aantal zware tuchtzaken is ook met 10 procent gestegen. Vorig seizoen waren er 3501 zware tuchtzaken, waarbij het ging om verbale of fysieke incidenten die leidden tot rode kaarten en wedstrijdstakingen.
Hoewel de KNVB benadrukt dat het aantal incidenten nog altijd laag is in vergelijking met het totale aantal van 780.000 amateurwedstrijden per jaar, waarschuwt de bond voor een zorgwekkende trendbreuk.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De @KNVB slaat alarm over ernstige misstanden langs de lijn bij het amateurvoetbal. "Ouders lopen hysterisch te schreeuwen en roepen: schop 'm tegen de enkels!", zegt @ericvanderburg. "Laat kinderen gewoon hun spel spelen." #WNL pic.twitter.com/zlmDkNjaa1
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) September 4, 2024
Maatschappelijke problemen als oorzaak
De KNVB legt de vinger op de zere plek door te wijzen op maatschappelijke problemen die zich weerspiegelen in het amateurvoetbal. Moeite met gezag accepteren en kortere lontjes zijn volgens de bond belangrijke oorzaken voor de toename van incidenten. Discriminatie, beledigingen en andere kwetsende uitingen spelen vaak een rol bij de escalatie van conflicten op het veld.
Aanpak door risicoverenigingen
Om de cultuur binnen het amateurvoetbal te verbeteren, richt de KNVB zich onder meer op zogenoemde risicoverenigingen. Dit zijn clubs waar regelmatig problemen voorkomen. Deze verenigingen worden gemonitord en begeleid, met als doel de interne cultuur te verbeteren.
Indien blijkt dat verbeteringen uitblijven, kan de KNVB als uiterste maatregel het lidmaatschap van een vereniging opzeggen. Dit betekent dat de club niet meer mag meedoen aan de competities van de KNVB.
Hart van Nederland over toename geweld
Bekijk de uitzending terug en lees verder >>
Nieuwe maatregelen door de KNVB
In een poging om het toenemende geweld en de incidenten in het amateurvoetbal tegen te gaan, heeft de KNVB onlangs aanvullende maatregelen geïntroduceerd. De bond werkt nauw samen met lokale overheden, politie en clubs om een gezamenlijke aanpak te garanderen.
Een van de belangrijkste maatregelen is de strengere handhaving van stadionverboden en het opleggen van boetes aan overtreders. Deze initiatieven zijn bedoeld om een duidelijk signaal af te geven dat gewelddadig en onbehoorlijk gedrag niet wordt getolereerd in het amateurvoetbal.
Preventieve acties en educatie
Naast strengere maatregelen richt de KNVB zich ook op preventieve acties en educatie. Er worden trainingen en workshops georganiseerd voor zowel spelers, coaches als scheidsrechters om hen beter te equiperen met vaardigheden om conflicten te de-escaleren.
Daarnaast worden er bewustwordingscampagnes gelanceerd die gericht zijn op het aanpakken van discriminatie en het bevorderen van respect op en rond het veld. Door de combinatie van handhaving en preventie hoopt de KNVB een veiliger en respectvoller klimaat te creëren binnen het amateurvoetbal.
Lees ook: blauwe kaart kan het voetbal ingrijpend veranderen.
Grootste vechtpartijen tijdens amateurwedstrijden
Bekijk de video hieronder >>
Bron: NOS, voetbalnieuws