Ga naar de inhoud

007 films: is er nog toekomst voor James Bond?

James Bond toekomst 007 films

De gesprekken over de toekomst van de Bond-franchise zijn na de laatste films, waarin Daniel Craig de legendarische geheim agent James Bond speelt, opnieuw opgelaaid. Het einde van de film symboliseerde het einde van een tijdperk en nu komt de grote vraag: Hoe ziet de toekomst van 007 eruit?

Het einde van het Craig-tijdperk

Jorrit van der Valk, de oprichter van James Bond Nederland, merkte op dat het einde van de film een duidelijk afscheid markeert voor Craigs rol als Bond. “De films met Daniel Craig horen echt bij elkaar, als een eigen universum. Het was een soort reboot, die ze nu hebben afgesloten.”

Veranderingen in de Bond-franchise

Van der Valk wees erop dat de manier waarop Bond met vrouwen omging door de jaren heen veranderd is.

Hoe hij vroeger met vrouwen omging, zie je nu niet meer op het witte doek. Zijn liefdesverhoudingen zijn sinds Golden-Eye steeds sterker geworden. Vrouwen strijden zij aan zij met hem, zoals Eve in Skyfall.

De films van James Bond draaien niet alleen om actie en avontuur, maar ze weerspiegelen ook het tijdsbeeld. Dit is volgens filmwetenschapper Dan Hassler-Forest goed zichtbaar in de Craig-reeks. Deze reeks was de eerste van het tijdperk na 9/11. In deze films had Bond zelf een minder duidelijk moreel kompas en waren zijn tegenstanders minder zichtbaar als onderdeel van een groot terroristennetwerk.

De toekomst en de nieuwe James Bond

Terwijl de speculaties over de opvolger van Craig in alle hevigheid voortduren, hangt de toekomstige richting van de franchise nog in het luchtledige. Volgens Van der Valk is het wijzer voor de 007 franchise om terug te keren naar de stijl van de vorige reeksen.

Dat vaste recept is wat mensen graag willen: een onsterfelijke actieheld die alles kan.

Veranderingen in de werkomgeving van Bond

Hassler-Forest verwacht dat de figuur van James Bond zelf niet veel zal veranderen. Echter, de wereld waarin hij werkt en de manier waarop hij betrekking heeft tot deze wereld wordt aangepast. Zijn karakter wordt interessanter en relevanter gemaakt voor alle doelgroepen, terwijl tegelijkertijd stereotypes vermeden worden.

Past James Bond bij deze tijd?

Er is veel discussie gaande over of James Bond nog wel past bij de huidige tijd. Weerstand of geen weerstand, Bond is een kostbaar instituut. Hassler-Forest concludeerde: “Bond heeft veel waarde. Ze zullen zeker een nieuwe vorm vinden.”

Kortom, ondanks het einde van een 007 Craig tijdperk, is de toekomst van de Bond-franchise een intrigerende puzzel waar fans en critici van over de hele wereld naar uit kijken om te zien hoe hij in elkaar zal passen.

De toekomst van 007 zit vol verrassingen – het enige dat zeker is, is dat Bond terugkomt. Want zoals de beroemde lijn luidt: “James Bond will return.”

James Bond Daniel Craig tijdperk

Alle 007 films met acteur Daniel Craig. Zet de ondertiteling aan via de button cc (subtitles) en wijzig de taal via instellingen (tandwiel) >>

Dagelijks naar alle Fim genre kijken? Bekijk het volledige filmaanbod voor de komende tijd.

Bron van nu

Meer over: