Veel mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen zoals hulphonden of rollators ondervinden nog steeds problemen bij het betreden van openbare plaatsen. Dit kan vernederend en frustrerend zijn. Zonder kunnen ze niet!
Verteld door ervaringsdeskundige
Pauline van Heuven, een vrouw die dagelijks gebruikmaakt van haar blindengeleidehond, legt uit hoe pijnlijk het kan zijn als je niet wordt toegelaten op bepaalde plekken. Ondanks dat mensen vaak positief op haar hond reageren, zijn er momenten dat zij en haar hond vanwege een misverstand worden geweigerd.
Deze situaties variëren van supermarkten en taxi’s tot apotheken en restaurants. Wanneer zoiets gebeurt zonder dat er goede redenen zijn, voelt het zeer kleineren en vernederend.
Onvoorbereid en onverwacht
Van Heuven beschrijft dat ze zich moeilijk kan voorbereiden op zulke afwijzingen. Ze vertelt over een ervaring in een apotheek waar iemand plotseling riep dat honden niet binnen mochten komen. Zonder te weten wie er tegen haar sprak, reageerde ze door uit te leggen dat haar hond een geleidehond is die haar begeleidt en assisteert. Dit leidde meestal tot een simpele verontschuldiging, maar de situatie blijft ongemakkelijk.
De moed om te communiceren
Pauline geeft aan dat ze graag in gesprek wil gaan als er een misverstand is over haar hulphond. Echter, vaak roepen mensen enkel iets in het voorbijgaan, wat direct een barrière opwerpt. Het gebrek aan oogcontact verhindert bovendien dat zo’n gesprek van start kan gaan of leidt tot een oplossing.
Bemiddeling door de politie
Er zijn gevallen waarin de politie wordt ingeschakeld om te bemiddelen in dit soort situaties. Een vergelijkbaar incident vond plaats in een chique cocktailbar, waar iemand met een geleidehond niet werd toegelaten.
De tussenkomst vanuit politie leidde tot een gesprek waarbij meer begrip werd getoond. Hoewel bemiddeling helpt, wijst het probleem op een groter gebrek aan bewustzijn en acceptatie.
Acties voor bewustwording
Om verdere problemen te voorkomen, heeft KNGF-Geleidehonden een actie opgestart om mensen bewuster te maken van de onzinnigheid van het verbieden van hulpmiddelen. Deze handtekeningenactie is gericht op het overtuigen van meer branches om het beleid te heroverwegen en aan te passen naar een inclusiever karakter.
Breder maatschappelijk probleem
Het hinderen van mensen met hulpmiddelen is een overkoepelend sociaal vraagstuk dat vraagt om meer aandacht en aanpassingen in beleidsmaatregelen. Door bewustzijn te vergroten, kan er worden gewerkt aan een samenleving waar iedereen, ongeacht beperkingen, zonder vooroordeel of obstakel kan deelnemen.
KNGF Geleidehonden – De winkel niet in mogen met krukken, geen restaurantbezoek met bril of met rollator geen toegang tot het museum…geweigerd worden vanwege een noodzakelijk hulpmiddel, dat lijkt een absurde wereld toch?https://t.co/uZePiJ6d3Bhttps://t.co/pmLyr9MkY0
— visuelehandicap (@visuelehandicap) October 1, 2024
Juridische vooruitgang in rechten voor begeleiders
De strijd voor gelijke behandeling van mensen met hulpmiddelen zoals hulphonden heeft recentelijk geleid tot juridische veranderingen. Verschillende landen hebben nu wetten geïmplementeerd die de toegang tot openbare ruimtes garanderen ongeacht begeleidende dieren. Dit is een cruciale stap vooruit, aangezien het erkennen van de noodzaak voor hulphonden en het creëren van wettelijke bescherming tegen discriminatie deze individuen extra zekerheid en ondersteuning geeft.
Advocaten en belangenorganisaties benadrukken het belang van blijvende aandacht in het publieke beleid en juridische landschappen. Deze aanpassingen in de wet zijn ontworpen om de rechten van iedere burger te beschermen en ervoor te zorgen dat mensen met beperkingen gelijkwaardige toegang krijgen tot dagdagelijkse voorzieningen.
Lees ook: Scootmobiel, het gevaarlijkste voertuig op de weg: cursus niet verplicht
Educatie en training voor openbaar personeel
Ondanks de inspanningen om discriminatie tegen te gaan, blijft onwetendheid een uitdaging. Om ervoor te zorgen dat de wetten hun bedoelde impact hebben, zetten veel organisaties zich in voor training en educatie van werknemers in de openbare dienstensector.
Door het trainen van personeel in het herkennen en correct omgaan met hulpmiddelen zoals geleidehonden, kunnen situaties van ongemak en conflicten worden vermeden. Workshops en seminars worden aangeboden aan medewerkers van winkels, horeca en transportsector om hen bewuster te maken van de wetten en de juiste communicatie met mensen die gebruikmaken van dergelijke hulpmiddelen. Door het sociaal bewustzijn te bevorderen, kan een cultuur van inclusiviteit worden opgebouwd.
Lees ook: de alles-in-1 bril, nooit meer wisselen!
Geweigerd worden vanwege je hulphond of rollator
Bekijk hieronder de nieuwsuitzending van WNL terug >>
Teken ook de petitie
Op de website van KNGF-Geleidehonden kun je de petitie tekenen.
De tekst gaat onder het Instagram-bericht verder >>
Ervaringsverhaal van lezer Startpagina.nl
Nog zo’n ervaring? Ik gebruik een klein scootmobieltje. Ongeveer de grootte van een rolstoel. Het openbaar vervoer hier, Arriva, weigert mij toegang tot hun voor mij zeer toegankelijke bus. Een buschauffeur weigerde mij, na vele positieve ervaringen, toegang tot zijn bus. Beleid van Arriva. Daar heb ik vervolgens over gecorrespondeerd, maar nee: scootmobieltjes zijn én blijven verboden! Een rolstoel mag wel. Maar ja, die heb ik niet. Dus dan toch maar met de auto. Jammer!!
Bronnen: WNL, geleidehond.nl