Ga naar de inhoud

Tochtkorting moet energielasten verlagen voor mensen met laag- of middeninkomen

Tochtkorting kan energiekosten besparen voor mensen met een huurhuis

De energierekening voor mensen met een laag inkomen moet echt omlaag. Ook voor mensen met een middeninkomen moet het koken en verwarmen van de woning betaalbaar blijven. Minister Hugo de Jonge is er samen met de coalitie en de oppositiepartijen van doordrongen dat er iets moet gebeuren.

Niet alleen de minister, ook de Tweede Kamer pleit ervoor dat de energierekening voor mensen met vooral een lager- of middeninkomen zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een recent Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen. De verschillende voorstellen die zijn gedaan werden niet direct omarmd door de minister van Volkshuisvesting. De Jonge gaat in eerste instantie eerst de voor- en nadelen van een invoering van een ’tochtkorting’ onderzoeken.

Bewoners met slecht geïsoleerd huis betalen nu een te hoge prijs

Bewoners met een tochtig huurhuis betalen nu een te hoge prijs. De PvdA pleit voor deze groep huurders. Een mogelijke ‘tochtkorting’ voor hun hoge energiekosten geeft verlichting in deze energiecrisis. De ‘tochtkorting’ is een pleister voor mensen die nu veelal de kachel niet aanzetten omdat ze moeten kiezen tussen stoken of koken. 

Het verduurzamen van bestaande en nieuwe woningen is in volle gang. “Tot de laatste woning is geïsoleerd zou de maatregel moeten gelden”, laat De Jonge in reactie weten. De kabinetsplannen zijn erop gericht alle huizen te verduurzamen. “Als het eenmaal zover is en alle woningen naar behoefte zijn geïsoleerd, is de maatregel niet meer nodig, stelt ook Tweede Kamerlid Joris Thijssen. De maatregel geldt dan voor de komende jaren.

Voorstel tochtkorting moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen

De Jonge stelt wel dat de verlaging voor huurinkomsten door verhuurders niet ten koste mag gaan van de investering voor verduurzaming. De voor- en nadelen van een tochtkorting moeten inzicht geven en om deze reden heeft De Jonge het voorstel niet meteen van tafel geveegd. Het moet wel aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen.

Tweede Kamer moet voortouw nemen

Het kabinet moet het voortouw nemen in de verduurzaming van woningen, vindt D66. Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar roept de minister daarom op om dit jaar nog een isolatie-offensief te starten: een landelijk isolatieplan voor het isoleren van woningen en gebouwen. Het kabinet laat in het Kamerdebat weten er zorgvuldig op toe te zien dat de betaalbaarheid van verduurzaming wel echt bij die mensen terechtkomt die een laag inkomen hebben Die groep heeft hun huidige energierekening, vanwege hun woningen met slechte isolatie, zien exploderen. De minister laat in juni weten wat de resultaten zijn van dit onderzoek.

Wil je niet wachten op de resultaten van dit onderzoek? Kijk dan of je in je huis vandaag nog kunt besparen met andere kleine aanpassingen zoals het aanbrengen van zelfklevend tochtband of tochtstrips voor voordeur en ramen.

Bron: ANP

Meer over: