Ga naar de inhoud

Het tocht in huis: 10 tips om tocht te voorkomen


Zit je net lekker op de bank om te ontspannen, voel je een koude wind in je nek: tocht. Als je last hebt van tocht in huis, ervaar je vaak een onbehaaglijk gevoel van kou op de huid. Tocht zorgt voor kou, onnodig energieverbruik en is niet goed voor de gezondheid. Met deze tien tips verminder je tocht in huis.

Zo voelt je huis warmer, verspil je minder energie en help je het klimaat!

Wat is tocht en waardoor ontstaat het?

Tocht is de benaming voor koude windstromen binnenshuis. Het is een luchtstroom die ontstaat door luchtdrukverplaatsingen in verschillende ruimtes. Om in balans te komen verplaatst de lucht zich, waardoor er tocht ontstaat. Als dit warme lucht is, vinden wij dit niet storend. Koude lucht wordt als niet prettig ervaren. Het onstaat op verschillende manieren: doordat de ventilatie niet in orde is, doordat wanden, vloeren of plafonds te koud zijn, of door een kier in de gevel. De meest herkenbare manier is als ramen tegenover elkaar open staan of als een deur tussen een koud en warm vertrek openstaat.

Gevolgen van tocht

  • Koud hebben
  • Onnodig hoge energierekening
  • Minder prettig wonen
  • Prikkelbaar
  • Stijve nek
  • Verkrampende ledematen
  • Koude vingers
  • Pijnlijke spieren
  • Vermoeidheidsklachten
  • Hoofdpijn
  • Droge en prikkende ogen
  • Concentratieproblemen

Om tocht te voorkomen geven wij hieronder 10 tips:

Tip 1: Ga op onderzoek uit en ontdek waar de tocht vandaan komt

Zelf tocht opsporen kan op verschillende manieren. Voel met je hand bij plekken waarvan je denkt dat de lucht vandaan komt. Maak je je hand nat, dan voel je de luchtstromen (nog) beter. Je kunt ook een waxinelichtje of kaars gebruiken. Als het vlammetje beweegt, is er sprake van tocht.

Wil je de tochtplekken echt grondig uitzoeken? Meet dan de tocht met een infraroodmeter. Zet al je bevindingen op papier. Markeer de plekken waar de verwarming het op moet nemen tegen de koude tocht. Deze plekken pak je als eerst aan.

Meest voorkomende tochtplekken

  1. Bij ramen en deuren (die open kunnen of versleten rubbers)
  2. Tussen de kozijnen en de muur
  3. Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  4. Tussen gipsplaten In de brievenbus
  5. Onder de buitendeur 
  6. Bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik
  7. Tussen dakplaten
  8. In de nok van het dak
  9. In de aansluitingen van het dak
  10. In de meterkast

Tip 2: Voorkom naden en kieren

Naden en kieren zorgen voor koude tocht. Het is van groot belang dat je al deze naden en kieren vindt en ze dicht maakt. Als alle naden en kieren in je huis dicht zijn, kan de verwarming vaak ook een graadje lager. In een gemiddelde hoekwoning scheelt dat bij elkaar ongeveer € 170,- per jaar.

TIP: laat de kieren onder de deuren met rust, die zijn onmisbaar voor een goede ventilatie in huis.

Tip 3: Vervang je glas door dubbel glas

Dubbel glas is een van de beste manieren om je huis te isoleren en om tocht tegen te gaan. Win-win. De lucht tussen de glasplaten houden de kou (en geluid!) buiten.

Tip 4: Laat jaarlijks je cv-ketel nakijken

Geef je cv-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt. Met een jaarlijkse check voorkom je dat de ketel energie verspilt door gebrekkige verbranding of verlies van warmte. Hierdoor kan de warmte minder goed verspreiden, waardoor kou meer kans krijgt.

Tip 5: Breng tochtstrips aan bij deur- en raamkozijnen

Tochtstrips zijn de snelste en makkelijkste manier om tocht in huis tegen te gaan. Tochtstrips haal je bij de bouwmarkt en kan je zelf opplakken. Je kunt kiezen uit aluminium, rubber en kunststof. Welke jij nodig hebt, verschilt van het materiaal van je deur of raam. Laat je hierover goed adviseren.

Verschillende soorten tochtstrips voor thuis

Tip 6: Spouwmuurisolatie is onmisbaar

Heb je het gevoel dat het tocht bij je muren? Hier is helaas geen snelle oplossing voor. Je muur isoleren is de enige oplossing. Kies voor spouwmuurisolatie: dit is een populaire manier van isoleren. Het is namelijk eenvoudig uit te voeren én je profiteert van een hoog rendement. Meestal hoeven er maar een paar gaten geboord te worden voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Tip 7: Controleer de meterkast

Waarschijnlijk wordt de meterkast bij jou niet vaak gebruikt. Niet heel gek, want zo vaak moet je hier niet zijn. Echter is de meterkast vaak een grote bron van koude wind. Er zitten in de meterkast koude leidingen met grote kieren, die vanuit de kruipruimte komen. Sluit daarom je meterkast goed af met een dikke laag isolatiemateriaal. Wil je nog een stapje verder? Isoleer dan de verschillende pijpen en leidingen, zodat er nog minder warmte verloren gaat.

Tip 8: Investeer in een goed sluitende brievenbus

Via een brievenbus kan enorm veel kou in huis komen. Erg vervelend, vooral als de krant niet helemaal goed is doorgeduwd. Zorg daarom voor een goede klep of borstel die de brievenbus goed afsluit en de kou buiten houdt. Door helemaal geen brievenbus – in je deur – te hebben, kun je de kou nog meer voorkomen. Plaats een losse brievenbus in de voortuin of hang hem naast de voordeur aan de muur. 

Tip 9: Hoe dikker de gordijnen, hoe beter

Gordijnen met een dikke stof en voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen (in de avond) zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.

Nieuwe gordijnen uitzoeken

Tip 10: De tocht kan het dak op

De meeste warmte in huis verdwijnt via het dak. Dit komt vaak voor bij oude en slecht geïsoleerde huizen. In dit geval verdwijnt er ook veel warmte via de kieren en spleten naar buiten. Dit merk je zelf niet, maar je energierekening wel! 

Om jouw zolder tochtvrij te maken, is dakisolatie een goede keuze. Als je een onverwarmde en afgesloten zolder hebt, is zoldervloerisolatie een slimme oplossing. Het is een investering, het levert je veel op! De stookkosten worden hierdoor aanzienlijk minder.

Lees ook

Meer over: