Pak je glas, tik er met je mes tegenaan en vraag om de aandacht. En dan: een speech. Een mooie toespraak waarin je complimenten geeft, anekdotes deelt en een grapje vertelt. Krijg je de kriebels bij de gedachte dat je iets in het openbaar moet zeggen? Met deze tips gaat het gegarandeerd goed.
Misschien denk je dat alleen mensen met een grote mond en (te) veel zelfvertrouwen een toespraak durven geven. Zelfs als dat waar is, wordt het tijd om daar verandering in te brengen. Is de bruiloft van je dochter of zoon niet de uitgelezen gelegenheid om alle aanwezigen toe te spreken en te vertellen waarom je zo blij bent met je nieuwe schoonzoon of schoondochter?
En op het jubileum van een dierbare collega is het toch prachtig als je vertelt waarom je zo fijn hebt samengewerkt? Eigenlijk laten we in het dagelijks leven veel te weinig aan mensen weten dat we van ze houden en ze waarderen, grijp deze kans en laat je hart spreken.
1. Iedereen mag iets zeggen
Bruiloft? Meestal doen de moeder of vader van bruid of bruidegom een woordje, maar dat wil niet zeggen dat je als opa of oma, broer of zus of goede vriend niet ook het woord mag nemen. En dat geldt ook bij een andere gelegenheid. Waarom mag bij een jubileum alleen de directeur of de voorzitter wat zeggen? En is het bij een uitvaart niet mooi om ook als goede vriend iets te vertellen over de overledene?
2. Elke gelegenheid is geschikt
Op een bruiloft, jubileum of een uitvaart is het normaal om een toespraak te geven, maar natuurlijk kan het ook op andere momenten. Een bijzonder etentje met de familie, een reünie met vakantievrienden of een personeelsuitje: neem gewoon het woord en vertel kort wat je voelt en wat je vindt. Met een toespraak maak je overal een onvergetelijk evenement van.
3. Voorbereiding is alles
Niet iedereen kan zomaar een toespraak uit z’n mouw schudden. Voor de meeste sprekers is het beter om je verhaal vooraf voor te bereiden, door wat aantekeningen op papier te zetten. Lees je verhaal niet vanaf een blaadje voor, noteer steekwoorden zodat je zo natuurlijk en spontaan mogelijk praat.
Uitzondering: spreek je op een begrafenis, zet dan je toespraak wel helemaal op papier, zeker als je geen ervaren spreker bent. Kun je door de emoties niet verder praten, dan kan iemand het van je overnemen. En achteraf kun je je toespraak op papier aan de nabestaanden geven, een mooie herinnering.
4. Rustig met de familie-grapjes
Op een bruiloft zijn niet alleen het bruidspaar, maar ook vrienden, buren en collega’s aanwezig. Die kennen bruid en bruidegom niet allemaal even goed, grapjes die alleen mensen in de familie begrijpen, kun je beter achterwege laten. Dat geldt ook voor een toespraak op een jubileum of een borrel bij een pensionering: niet iedereen is een collega van de jubilaris, laat al het vakjargon daarom zitten.
5. Humor? Hou het smaakvol
Humor is goed, een dikke pré zelfs. Alle exen van de bruid bespreken gebeurt alleen in films, en alle hilarische blunders van je collega bespreken is ook niet zo leuk voor het feestvarken. Je toespraak kan gerust grappig zijn, zorg er wel voor dat het nergens pijnlijk of plat wordt.
6. Het kan ook anders
Ben je echt geen spreker, ook niet met deze tips? Pak het dan op een andere manier aan: draag een mooi gedicht voor, laat muziek horen en vertel van tevoren kort wat de songtekst te maken heeft met de gelegenheid en de mensen die je wilt toespreken. Je kunt ook vragen of iemand anders de tekst die je hebt voorbereid, wil voorlezen. Zie je het echt niet zitten? Schrijf dan een mooie brief, en geef die aan het feestvarken, om later te lezen.
7. Hou het kort
Een goede toespraak duurt hooguit een minuut of 2. Op een uitvaart kun je iets meer tijd nemen, hou er ook rekening mee dat er andere sprekers zijn. Kortom: korter is beter. Hou zelf de tijd bij om zeker te weten dat je niet te lang aan het woord bent, of vraag of iemand anders je subtiel een teken geeft als het mooi is geweest. Sowieso: ga je jezelf herhalen, dan is het tijd om af te ronden.
Lees ook:
- Klaar voor het feest? Gekleed volgens de dresscode? We frissen je geheugen even op met dit overzicht: wat is tenue de ville, wat is black tie?
- Zoek je nog een leuk cadeau om mee te nemen naar een feest? Kijk even naar onze cadeautips voor hem en voor haar.