Wil jij jouw steentje bijdragen aan het terugdringen van voedselverspilling? En wil je er zeker van zijn dat er bij jou thuis geen eten verloren gaat? We hebben een aantal geweldige tips en trucs om thuis voedselverspilling tegen te gaan. Lees hier hoe je dat doet.
Plan maaltijden vooruit
Het vooruitplannen van je maaltijden is een effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan. Als je een plan hebt voor wat je deze week gaat eten, kom je erachter hoeveel voedsel je precies moet kopen. Het zorgt er ook voor dat je het voedsel dat je hebt gekocht daadwerkelijk gebruikt en niet verloren laat gaan. Maaltijd planning bespaart je tijd in de supermarkt en het bespaart je geld! Je kunt ook restjes gebruiken om ervoor te zorgen dat er niets verloren gaat. Probeer dubbele porties van je favoriete maaltijden te bereiden om in te vriezen voor later, zodat je snel en gemakkelijk een maaltijd klaar hebt wanneer je die nodig hebt.
Shop slim en koop alleen wat je nodig hebt
Als het gaat om boodschappen doen: koop alleen wat je nodig hebt. Maak vooraf een inventarisatie van je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je naar de winkel gaat, zodat je weet wat je nog in huis hebt. Maak een lijst van de items die je nodig hebt en houd je daaraan. Koop indien mogelijk groot in en controleer de houdbaarheidsdata om er zeker van te zijn dat je vers voedsel koopt. Overweeg om ‘lelijke’ voedingsmiddelen te kopen, die perfect eetbaar zijn, maar vaak niet worden gekocht vanwege hun uiterlijk. Probeer ook lokale producten te kopen om voedselverspilling te verminderen en lokale boeren en winkeliers te ondersteunen.
Bewaar voedsel op de juiste manier
Voedsel op de juiste manier bewaren is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Het is belangrijk om de temperatuur van je koelkast en vriezer te controleren om er zeker van te zijn dat je eten op de juiste temperatuur blijft. Bewaar voedsel ook in luchtdichte containers en houd het uit de buurt van direct zonlicht. Verder zijn vacuümmeren, drogen, inblikken, fermenteren, invriezen en uitharden allemaal methoden die je kunt gebruiken om voedsel langer houdbaar te maken.
Weet wat voedseletiketten betekenen
Als het gaat om het verminderen van voedselverspilling, is het cruciaal om te weten wat voedseletiketten betekenen. De etiketten op voedselverpakkingen kunnen veel belangrijke informatie bevatten, zoals de productiedatum, houdbaarheid, inhoud, ingrediënten en kwaliteit. Als je het verschil weet tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’ kun je bepalen hoe lang etenswaren veilig te bewaren zijn. Als de houdbaarheidsdatum nadert, is het ook een goed idee om manieren te overwegen om het voedsel te gebruiken voordat het bederft. Je kunt het ook alsnog invriezen.
Maak recepten met restjes
Het maken van recepten met kliekjes is een geweldige manier om creatief te zijn en het meeste te halen uit wat je hebt. Met een paar simpele ingrediënten tover je het diner van gisteren eenvoudig om in iets nieuws. Van de restjes van een rosbief diner kun je bijvoorbeeld een heerlijke beef pot pie of shepherd’s pie maken. Je kunt ook restjes gebruiken om soepen, stoofschotels, quesadilla’s en meer te maken. Wees creatief en gebruik je restjes met plezier!
Composteer afval en gebruik het als meststof
Composteren is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan en tóch gebruik te maken van wat anders weggegooid zou worden. Het is niet alleen goed voor het milieu, het helpt ook bij het creëren van een voedingsrijke bodem voor tuinieren en landbouw. Composteren kan thuis worden gedaan, of je kunt lid worden van een gemeenschaps composteringsgroep bij jou in de buurt. Zorg er bij het composteren voor dat je de juiste materialen gebruikt en volg de juiste procedure om de beste resultaten te garanderen.Je kunt gecomposteerd afval ook gebruiken als natuurlijke meststof voor jouw planten. Composteren kan helpen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen en helpt je om een duurzamere levensstijl te creëren.
Doneer ongebruikt voedsel
Het verminderen van voedselverspilling is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mensen in nood. Het doneren van jouw ongebruikte voedsel aan lokale voedselbanken en goede doelen is een geweldige manier om mensen te helpen die het nodig hebben. Veel voedselbanken accepteren een verscheidenheid aan niet-bederfelijke artikelen, zoals ingeblikte goederen, droge goederen en diepvriesproducten. Ze accepteren ook verse producten, zuivel en bereide maaltijden. Hoewel het belangrijk is om altijd bij de voedselbank na te gaan welke items ze accepteren, kan het doneren van je ongebruikte voedsel een geweldige manier zijn om iets terug te doen voor jouw gemeenschap.
Bovendien zijn voedselbanken niet de enige optie als het gaat om het doneren van uw ongebruikte voedsel. Lokale liefdadigheidsinstellingen en non-profitorganisaties zijn mogelijk ook op zoek naar donaties van etenswaren die je kunt bijdragen. Er bestaan ook speciale groepen op Facebook. Neem contact op met deze plaatselijke inititatieven om te weten te komen wat voor soort donaties zij accepteren. Met een beetje onderzoek kun je een plek vinden om je ongebruikte voedsel te doneren en mensen in nood te helpen.
Bewaar groenten en fruit voor later gebruik
Groenten en fruit zijn vaak maar kort houdbaar en kunnen gemakkelijk weggegooid worden als ze niet op tijd worden gebruikt. Probeer wat fruit en groenten te bewaren voor later gebruik om voedselverspilling tegen te gaan. Als je te veel van bepaalde groente of fruit hebt, maak deze dan in en bewaar ze een paar weken in de koelkast. Als alternatief kun je ze drogen, blikken, fermenteren, invriezen of uitharden en hun houdbaarheid op deze manier verlengen. Zo hoef je geen etensresten weg te gooien en geniet je het hele seizoen.
Organiseer een netwerk voor het delen van voedsel
Het organiseren van een netwerk voor het delen van voedsel in jouw buurt is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Het kan worden gedaan via sociale media, lokale gemeenschapscentra of andere platforms. Hierdoor kom je in contact met mensen die extra voedsel over hebben dat ze willen doneren, of die op zoek zijn naar voedseldonaties. Door zo’n netwerk op te zetten, kunt je ervoor zorgen dat er geen voedsel wordt verspild en dat iedereen toegang heeft tot gezond en voedzaam voedsel. Bovendien kan dit helpen om een gevoel van verbondenheid en solidariteit tussen buren te creëren.
Leer kinderen om voedselverspilling tegen te gaan
Het is belangrijk om onze kinderen te leren hoe belangrijk het is om voedselverspilling tegen te gaan. Door ze dit van jongs af aan te leren, kunnen we ze bijbrengen hoe belangrijk het is om bewust te zijn van hun voedselkeuzes en het milieu. Betrek je (klein)kinderen bij het plannen van maaltijden, winkelen en bereiden. Laat ze zien hoeveel voedsel er in de wereld wordt verspild en hoe ze kunnen helpen een verschil te maken. Praat met hen over de wereldwijde voedselcrisis en hoe deze mensen over de hele wereld beïnvloedt. Moedig ze aan om al het eten op hun bord op te eten en oefen de andere tips uit dit artikel. Door onze kinderen deze waarden bij te brengen, kunnen we een duurzamere toekomst creëren voor alle toekomstige generaties.