Ga naar de inhoud

Slechte adem? Dit zegt het over je gezondheid en hoe je het kunt verbeteren

Tips bij slechte adem Bron: © Andre Popov Canva 

Een slechte adem: het is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Of het nu tijdens een belangrijke vergadering is of na een gezellig etentje, het is altijd ongemakkelijk. Wist je dat een slechte adem niet alleen vervelend is, maar ook een teken kan zijn van iets anders?

Last van slechte adem (halitose)

Als je regelmatig last hebt van een onfrisse adem, ondanks dat je goed op je mondhygiëne let, kan dit wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Het kan zelfs een signaal zijn dat er meer speelt in je lichaam.

Gelukkig zijn er verschillende oorzaken van halitose (de medische term voor een slechte adem) en zijn er effectieve manieren om het aan te pakken en te voorkomen.

9 oorzaken van een slechte adem

1. Tandvleesontsteking (gingivitis)

Een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem is een chronische tandvleesontsteking. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de mond ophopen en leiden tot een onaangename geur.

Tandvleesontstekingen gaan vaak gepaard met bloeding tijdens het tandenpoetsen en pijn of gevoeligheid in het tandvlees.

Het behandelen van deze ontsteking vereist vaak een verbetering van je mondhygiëne door regelmatig te poetsen, flossen en eventueel het gebruik van speciale tandpasta voor gevoelig tandvlees.

2. Slechte darmgezondheid

Darmproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of een verstoorde darmflora, kunnen ook bijdragen aan een slechte adem.

Onverteerd voedsel in de darmen kan gasvorming veroorzaken, wat leidt tot een onaangename geur die via de mond vrijkomt. Het eten van meer vezels, gefermenteerd voedsel en het gebruik van probiotica kan helpen om je darmflora in balans te brengen en zo je adem te verbeteren.

3. Droge mond (xerostomie)

Speeksel speelt een cruciale rol in het neutraliseren van bacteriën in de mond. Als je last hebt van een droge mond, bijvoorbeeld door onvoldoende hydratatie of als bijwerking van medicatie, kunnen bacteriën zich gemakkelijker vermenigvuldigen, wat leidt tot een slechte adem.

Drink voldoende water om je speekselproductie op peil te houden en gebruik eventueel speeksel-vervangende producten.

4. Keel- en sinusontstekingen

Bij een keelontsteking of ontsteking van de sinussen (zoals bij chronische sinusitis) kunnen vervelende geuren in de mond ontstaan door de infectie. In dit geval is het wachten tot de infectie genezen is, maar zorg ervoor dat je voldoende drinkt en je mondhygiëne in stand houdt.

5. Stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je speekselproductie, waardoor je mond droog aanvoelt. Een droge mond is een bekende oorzaak van een slechte adem. Probeer je stressniveau te verlagen door ontspanningsoefeningen of meditatie toe te passen.

6. Voeding en levensstijl

Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en sterk gekruide gerechten kunnen tijdelijk voor een slechte adem zorgen. Ook roken en overmatig alcoholgebruik dragen bij aan een onfrisse adem. Het beperken van deze prikkels kan helpen om je adem frisser te houden.

7. Stop met suiker

Slechte bacteriën in je mond vermenigvuldigen zich snel in een suikerrijke omgeving. Gebruik je veel suiker? Dan is het verstandig om te minderen of (als dat je lukt)helemaal te stoppen met suiker. Je doet niet alleen je mond maar ook de rest van je lijf een plezier.

8. Check medicijnen

Slik je momenteel medicijnen met bijwerkingen die een slechte adem veroorzaken? Controleer de bijsluiters. Zijn je medicijnen inderdaad de boosdoener? Overleg dan met je huisarts of je van medicijn kunt wisselen.

9. Detox je lichaam

Slechte adem kan wijzen op gezondheidsproblemen, zoals een candida-schimmel; versterk je weerstand en voer ongezonde stoffen af met een detox, bijvoorbeeld door groene smoothies, gezond eten of een detoxprogramma.

De tekst gaat onder de video verder >>

Watch on TikTok

Moderne oplossingen voor een frisse adem

  • Tongschrapen: Bacteriën en voedselresten kunnen zich ophopen op de tong, vooral aan de achterkant, wat leidt tot een onaangename geur. Het dagelijks reinigen van de tong met een tongschraper kan effectief helpen om de geur te verminderen.
  • Oil pulling: Deze populaire techniek houdt in dat je dagelijks 15-20 minuten kokos- of sesamolie door je mond spoelt. Het helpt bacteriën te verwijderen en kan bijdragen aan een gezonder tandvlees en frissere adem.
  • Geavanceerde mondverzorgingsproducten: Er zijn tegenwoordig diverse innovatieve producten op de markt, zoals elektrische tongreinigers en antibacteriële mondspoelingen zonder alcohol. Of gebruik simpelweg mondwater. Deze producten bestrijden effectief bacteriën zonder de mond uit te drogen.
  • Professionele behandelingen: Voor hardnekkige gevallen van halitose zijn er gespecialiseerde spreekuren die je kunnen helpen de onderliggende oorzaak van je slechte adem te achterhalen en behandelen.

Tips voor een frisse adem

  • Hydratatie: Drink dagelijks voldoende water om je speekselproductie te stimuleren.
  • Gezonde voeding: Vermijd sterk geurige voedingsmiddelen en kies voor een gebalanceerd dieet.
  • Mondhygiëne: Poets minstens 2 keer per dag je tanden, gebruik tandfloss en reinig je tong dagelijks.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: Bezoek je tandarts voor periodieke controles en professionele reiniging.

Door deze adviezen op te volgen en moderne technieken en producten te gebruiken, kun je effectief een frisse adem behouden en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aanpakken.

Bronnen:

Nederlandse Tandarts Vereniging (NTV), Gezondheidsnet, Mondzorgcentrum, Gezondheidsplein

Meer over:

Reacties zijn gesloten.