Ga naar de inhoud

12 tips om je slaapkamer koel te houden bij hoge temperaturen

Bron: © Canva 

Een warme slaapkamer is funest voor een goede slaapkwaliteit. Je lichaam kan moeilijk afkoelen, je wordt onrustig, en je slaapt oppervlakkig. Gelukkig zijn er volop manieren om de temperatuur in je slaapkamer te verlagen, zonder dat je direct een dure airco hoeft aan te schaffen.

Hier zijn 12 bewezen en praktische tips om je slaapkamer koel te houden, zelfs tijdens de heetste nachten van het jaar.

1. DIY airco: ventilator + ijs = verkoeling

Een ventilator alleen verplaatst warme lucht, maar je kunt hem veel effectiever maken door er een paar bevroren flessen water of een schaal met ijs voor te zetten. De lucht die voorbij het ijs stroomt, koelt daardoor af en blaast die frisse lucht door je kamer.

Tip: Zet de flessen in een diep bord of lekvrije bak en leg er een handdoek onder voor het opvangen van condens.

2. Houd je slaapkamer overdag potdicht

Warmte komt vooral overdag je huis binnen via ramen en muren. Sluit daarom overdag alle ramen en gebruik dikke, verduisterende gordijnen of zonwerende folie. Je slaapkamer fungeert dan als een soort koelbox.

Bonus: Investeer in reflecterende raamfolie of zonneschermen als je slaapkamer veel zon vangt.

Tekst gaat verder onder de video’s >>

3. Elektronica? Zet het uit!

Apparaten zoals laptops, opladers, tv’s en zelfs lampen geven warmte af. Ook als je ze niet actief gebruikt. Zorg ervoor dat je al je elektronische apparatuur volledig uitschakelt en de stekkers uit het stopcontact haalt voor het slapengaan.

4. Koel af met een lauwe douche

Een korte lauwe douche voor je naar bed gaat helpt je lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze te verlagen. Vermijd ijskoud water: dit zorgt ervoor dat je lichaam juist weer actief warmte gaat produceren om zichzelf op te warmen.

Alternatief: Dompel je voeten even in een teiltje koud water, dit werkt verrassend goed!

5. Koude sokken of washandjes in bed

Klinkt misschien vreemd, maar natte sokken aan je voeten (afdekken met folie, om je hele bed niet nat te maken) of een koud, vochtig washandje op je voorhoofd of nek zorgt voor directe verkoeling. Dit zijn de plekken waar warmte het lichaam makkelijk verlaat.

Extra tip: Leg je kussensloop of een washandje een halfuurtje in de vriezer. Lekker verfrissend!

6. Kies je beddengoed met zorg

Gebruik in de zomer licht, ademend beddengoed van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of bamboe. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester; deze houden warmte vast en voeren zweet minder goed af.

Kussen-tip: Er bestaan ook speciale verkoelende kussens en matrastoppers met geltechnologie.

7. Slim ventileren: trektocht creëren in je slaapkamer

Open ’s avonds als het buiten koeler wordt de ramen tegenover elkaar of op verschillende verdiepingen. Zo ontstaat een natuurlijke luchtstroom die warme lucht afvoert. Zet een ventilator bij een raam gericht naar buiten om de warme lucht weg te blazen.

Tip: Zet een tweede ventilator tegenover een raam dat naar de schaduwkant kijkt, zo trek je koele lucht naar binnen.

8. Planten als natuurlijke airco

Sommige kamerplanten werken als een soort natuurlijke luchtbevochtiger en helpen de temperatuur in huis licht te verlagen. Denk aan planten zoals:

  • Sanseveria (vrouwentong)
  • Lepelplant
  • Goudpalm
  • Aloe Vera

Bovendien verbeteren ze de luchtkwaliteit in je slaapkamer.

9. Vermijd warmtebronnen in je slaapkamer

Strijk je kleding overdag in een andere ruimte en laad je telefoon elders op. Zelfs kleine warmtebronnen kunnen de temperatuur flink verhogen in een al warme kamer.

Let op: Vermijd ook koken vlak voor bedtijd; warme lucht stijgt op en bereikt vaak ook de slaapkamers boven.

10. Houd binnendeuren dicht overdag

Als je slaapkamer grenst aan warmere ruimtes (zoals een zolder of keuken), houd dan de deur dicht om te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt.

Slim detail: Gebruik een tochtstrip of handdoek tegen de kier onder de deur.

11. Slaap in een andere slaapkamer

Als het écht niet uit te houden is, overweeg dan te slapen op een koelere plek in huis – zoals beneden of zelfs in de kelder, als je die hebt. Warmte stijgt: hoe lager je slaapt, hoe koeler het is.

Kampeergevoel? Maak er iets leuks van en plaats een matras in de woonkamer – (ochtend) picknick erbij!

12. Overweeg een mobiele airco of luchtkoeler

Heb je vaker last van tropennachten? Dan is het misschien toch tijd voor een investering. Een mobiele airco kan in korte tijd een slaapkamer flink koelen. Let op het energieverbruik en geluidsniveau. Een luchtkoeler is goedkoper, maar werkt alleen goed in droge lucht.

Tot slot

Goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, humeur én energie. Door slim om te gaan met zonlicht, luchtstroom, materialen en apparaten, kun je je slaapkamer ook zonder airco verrassend koel houden.

Probeer meerdere tips te combineren en ontdek wat het beste voor jou werkt. Heb jij zelf nog een gouden tip? Deel ‘m op Startpagina en help anderen ook koel de nacht door!

Meer over: