Door een incident met een rat in het eten bij een horeca-establishment in de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam werd er onlangs (tijdelijk) tot sluiting overgegaan. De bewoners rondom het winkelcentrum klagen al langere tijd over een toename van ongedierte. Ook op andere locaties wordt steeds meer overlast door ratten gesignaleerd.
Toename aantal ratten?
Bioloog/adviseur Aron Kuiper van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) zegt dat het erop lijkt dat rattenplagen toenemen, maar dat het exacte landelijke aantal ratten niet bekend is. In Amsterdam heeft men een verdubbeling in het aantal meldingen opgemerkt tussen 2019 en 2021. Dit kan ook een gevolg zijn van het vele thuiswerken sinds 2020, waardoor in woonwijken meer afval aanwezig is en men ook vaker in de tuin te vinden is. Volgens Kuiper kunnen meer rattenmeldingen duiden op grotere rattenpopulaties, op een beter beeld van de situatie, of op een combinatie hiervan. Meer meldingen kan ook te maken hebben met het aantal melders. Zo is met de stijgende bekendheid van de Rattenmonitor het aantal deelnemers en meldingen toegenomen. De Rattenmonitor is onderdeel van het RIVM, waarbij professionele plaagdierbeheersers rattenmeldingen kunnen registreren.
Zijn ratten gevaarlijk?
Ratten kunnen op verschillende manieren gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze ziektekiemen dragen en op deze manier een risico voor de volksgezondheid zijn (ziekte van Weil, paratyfus, e.a.). Ook veeziektes kunnen door ratten verspreid worden (o.a. varkenspest en trichinosis). Voedselvoorraden waar ratten van eten raken bevuild met uitwerpselen en urine. Daarnaast kunnen ratten tegelwerk laten verzakken doordat ze deze ondergraven, en kunnen kortsluiting en (stal)branden ontstaan door gevolg van het knagen aan leidingen en kabels.
Wat kunnen we tegen een rattenplaag
Voorkomen is beter dan genezen, wering is prioriteit nummer één. Kuiper geeft 5 bruikbare adviezen:
- Openingen in gebouwen mogen niet groter zijn dan 0,5 cm mogen zijn, waardoor ratten en huismuizen zich niet naar binnen kunnen bewegen.
- Ook intern is het verstandig om openingen (bijvoorbeeld kabeldoorvoeren of leidingen) zo te verkleinen.
- Het voorkomen van dichte begroeiing tegen gebouwen is aan te raden, aangezien ratten het ideaal vinden om zich hierin verscholen te verplaatsen.
- Het is van belang om ruimten en omgevingen schoon te houden om te voorkomen dat er voedselbronnen aanwezig zijn voor deze dieren. (Denk hierbij aan etensresten, maar ook voer voor huisdieren of wilde vogels zijn aantrekkelijk)
- Berg afval op in afgesloten containers om op deze manier mogelijke voedselbronnen onbereikbaar te maken. Het wegnemen van voedsel- en schuilmogelijkheden is uiteindelijk het belangrijkste om te zorgen dat knaagdieren zich niet (in grote aantallen) kunnen vestigen.
Nieuwe wetgeving rattenplaag
Op 1 januari 2023 gaat er nieuwe wetgeving in met betrekking tot het inzetten van rodenticiden (gif ter bestrijding van knaagdieren). Vanaf dat moment is het verboden voor particulieren om rodenticiden in te zetten. Professionele plaagdierbeheersers zijn vanaf dat moment verplicht om extra certificeringen te behalen om bevoegd te zijn om rodenticiden toe te passen, en de inzet hiervan nauwkeurig te registreren.
Het uiteindelijke doel is het terugdringen van het gebruik van dit soort gif. Er hangen namelijk risico’s aan deze rodenticiden: naast de doelsoorten (rat en huismuis) eten ook niet-doelsoorten (o.a. egels en vogeltjes) deze rodenticiden. Daarnaast blijft gif dodelijk wanneer een rat of muis eraan sterft, roofdieren als roofvogels, vossen, en huiskatten krijgen deze giftige stoffen ook binnen en de concentratie gifstoffen hoopt in deze dieren op wanneer ze meer vergiftigde prooidieren eten.
Ook voor mensen is een rattenplaag gevaarlijk
Veel plaagdierbeheersers geven zelf al aan dat goede wering en eventuele bestrijding met klemmen in veel gevallen voldoende kan zijn. En als een ratten- of muizenplaag echt niet op deze manier te verhelpen is kan de professionele bestrijder met certificering uiteindelijk alsnog rodenticiden inzetten als laatste redmiddel.
Voor meer informatie over ratten, muizen, en andere plaag-knaagdieren en tips qua wering en bestrijding kunt u terecht bij de kennisbank voor dierplagen.
Bekijk deze video om te weten of je ratten of muizen hebt.