Ga naar de inhoud

40 manieren om snel geld te besparen

Update:
geld-besparen-40-manieren

Iedereen houdt het liefst een beetje extra geld in de portemonnee, toch? Het gevoel van een financieel voordeeltje is altijd welkom, vooral als je merkt dat je al die kleine kosten die zich ophopen niet meer kunt bijhouden. Gelukkig hoef je geen financiële expert te zijn of urenlang je budget onder de loep te nemen om wat extra’s te besparen. Er zijn veel manieren om makkelijk geld te besparen, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Of je nu op zoek bent naar kleine veranderingen die direct resultaat opleveren of gewoon wat inspiratie nodig hebt om geld te besparen, wij hebben 40 slimme tips voor je verzameld.

1. Bewaar maaltijden in de vriezer

Houd je niet van koken of heb je vaak geen zin om je uit te sloven in de keuken? Bewaar dan zelfgemaakte maaltijden zoals pastasaus en soep in de vriezer. Hierdoor heb je altijd iets in huis en voorkom je dure afhaalmaaltijden. Of ruil met bekenden maaltijdresten, zodat je toch gevarieerd kunt eten.

Lees nog even door: creatief koken met kliekjes of wat maak je van restjes ongekookte pasta.

2. Vergelijk autoverzekeringen

Heb je al een tijdje geen vergelijking gemaakt van je autoverzekering? Bespaar eenvoudig door over te stappen naar een goedkopere verzekering. Dit scheelt je jaarlijks zomaar €100 of meer.

3. Maak gebruik van de eco-stand

Als je wasmachine een eco-stand heeft, gebruik deze dan. Het duurt misschien wat langer, maar je bespaart flink op je energiekosten. Een wasbeurt op 60 graden kost je ongeveer €1,31, terwijl de eco-stand je maar €0,92 kost.

4. Kies voor huismerken

Probeer eens de huismerken of B-merken in plaats van A-merken. Ze zijn vaak net zo goed, maar aanzienlijk goedkoper. Als je merkt dat je de kwaliteit niet kunt missen, gun jezelf dan af en toe het duurdere merk.

5. Gebruik herbruikbare tasjes

Voorkom de kosten van plastic tasjes door herbruikbare shoppers en canvas tasjes mee te nemen. Bewaar ze in je auto, fietstas of handtas zodat je nooit meer een tas hoeft te kopen.

6. Betaal rekeningen jaarlijks

Krijg je korting als je je rekeningen jaarlijks betaalt? Dit kan vooral voordelig zijn voor je zorgverzekering, waar je vaak een korting van 1 tot 3% krijgt. Dit bespaart je een flinke som geld.

7. Vind goedkope tankstations

Onderzoek waar je goedkoop kunt tanken en welke dagen er aanbiedingen zijn bij tankstations in jouw omgeving. Tank op speciale dagen en bespaar op brandstofkosten.

8. Vermijd impulsaankopen

Zorg ervoor dat je impulsaankopen beperkt door een “30-dagen-wensenlijst” bij te houden. Noteer alles wat je wilt kopen en wacht 30 dagen voordat je de aankoop doet. Dit helpt je om alleen dingen te kopen die je écht nodig hebt.

9. Gebruik Too Good To Go

Met de app Too Good To Go haal je goedkoop voedsel met een beperkte houdbaarheidsdatum bij winkels en restaurants. Dit is een geweldige manier om geld te besparen en voedselverspilling tegen te gaan.

Lees verder onder deze Instagrampost >>

10. Spaar met koopzegels

In plaats van traditionele zegels kun je nu digitale koopzegels sparen. Je verdient tot wel 6% rendement op je inleg, wat je aanzienlijk meer oplevert dan bij de meeste banken.

11. Profiteer van korting bij ingrediënten

Koop ingrediënten die in de aanbieding zijn en plan maaltijden rond deze producten. Als tomaten bijvoorbeeld goedkoop zijn, maak dan extra tomatensoep of pastasaus en vries het in.

12. Controleer je bonnetjes

Na het afrekenen, controleer altijd je bonnetje om te zorgen dat eventuele kortingen correct zijn toegepast. Fouten komen voor en je wilt niet meer betalen dan nodig is.

13. Open een spaarrekening bij een andere bank

Een nieuwe spaarrekening bij een andere bank helpt om impulsaankopen te vermijden en vaak krijg je ook een betere rente. Dit helpt je om je spaargeld te laten groeien.

14. Gebruik minder verzorgingsproducten

Gebruik slechts de helft van de hoeveelheid die je normaal zou gebruiken van shampoo, afwasmiddel, en andere verzorgingsproducten. Je merkt vanzelf dat je minder vaak nieuwe flessen hoeft te kopen.

15. Vind een goede kleermaker

Een kleermaker kan kapotte kleding repareren, zoals een blouse met een losse knoop of een spijkerbroek met een gat. Dit bespaart je de kosten van nieuwe kleding.

16. Neem je kinderen niet mee naar de supermarkt

Kinderen kunnen je gemakkelijk verleiden tot impulsaankopen. Laat ze thuis of zet ze in de buggy om te voorkomen dat ze je boodschappenlijst verstoren.

17. Stop met het kopen van frisdrank

Frisdrank is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Kies voor water of maak zelf fruitdrankjes (met water, limoen, munt, bevroren fruit etc.) om geld en calorieën te besparen.

18. Bezoek de bibliotheek

Leen boeken bij de bibliotheek in plaats van ze te kopen. Een bibliotheeklidmaatschap is meestal goedkoop en kan je veel geld besparen op boeken.

Lees verder onder de video >>

19. Begin met voorraadopslag

Creëer een voorraadkastje met producten zoals afwasmiddel en toiletpapier die je in bulk koopt met korting. Dit bespaart je op de lange termijn geld.

20. Zet verwarming vroeg uit

Als je je verwarming een uur eerder uitzet voordat je naar bed gaat, blijft je huis warm genoeg. Dit helpt om energie en kosten te besparen.

21. Bespaar op je hypotheek

Controleer of je recht hebt op een lagere hypotheekrente door je huiswaarde of je aflossingen. Dit kan je veel besparen zonder de moeite van oversluiten.

22. Verwijder pluis uit de droger

Haal regelmatig pluis uit je droger om te zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Dit verlaagt je energieverbruik en vermindert je energiekosten.

23. Zoek kortingscodes voor uitjes

Gebruik kortingscodes bij het boeken van uitjes en evenementen. Schrijf je in voor nieuwsbrieven met kortingscodes of zoek online naar deals voordat je boekt.

24. Annuleer je tv-abonnement

Als je vooral gebruik maakt van streamingdiensten zoals Netflix, overweeg dan om je traditionele tv-abonnement op te zeggen. Dit bespaart je maandelijks een bedrag.

25. Zet ramen elke dag open

Verander je verwarmingstrategie door elke dag je ramen 10 minuten open te zetten. Frisse lucht helpt om je huis efficiënter te verwarmen en verlaagt je energiekosten.

26. Herzie je aanvullende zorgverzekering

Als je nauwelijks gebruik maakt van je aanvullende zorgverzekering, overweeg dan om deze te beëindigen. Het spaargeld kan beter dienen als buffer voor eventuele medische kosten.

27. Investeer in een thermoskan

Een thermoskan houdt je drank urenlang heet, waardoor je niet steeds je waterkoker hoeft aan te zetten. Dit bespaart energie en tijd.

28. Trek ongebruikte stekkers uit het stopcontact

Voorkom onnodig energieverbruik door stekkers van opladers en apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Gebruik stekkerblokken met een schakelaar voor gemak.

29. Neem altijd tussendoortjes mee

Zorg ervoor dat je altijd een flesje water en een snack bij je hebt om te voorkomen dat je dure tussendoortjes of drankjes koopt onderweg.

30. Vries je creditcard in

Leg je creditcard in een bakje met water en vries het in. Het duurt 24 uur om het ijs te laten ontdooien, wat je tijd geeft om over een aankoop na te denken. Klinkt gek, maar dit is echt een tip van een besparingscoach.

31. Gebruik alleen led-lampen

Vervang oude gloeilampen door led-lampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar veel energiezuiniger en gaan veel langer mee, wat je op de lange termijn geld bespaart.

32. Zoek in de reclamefolder-app

Gebruik de Reclamefolder-app om alle actuele aanbiedingen en kortingen snel te vinden zonder door papieren folders te bladeren. Dit bespaart je tijd en geld.

Lees ook: kiezen welke reclamefolders je wilt ontvangen.

33. Controleer de bandenspanning

Zorg ervoor dat je autobanden goed opgepompt zijn. Lage bandenspanning verhoogt je brandstofverbruik, dus houd je banden op de juiste druk voor optimale brandstofefficiëntie. Dit doe je bij de benzinepomp, de uitleg staat op het desbetreffende apparaat.

34. Koop in bulk

Koop producten die je vaak gebruikt in bulk wanneer ze in de aanbieding zijn. Dit bespaart aanzienlijk op de kosten per eenheid. Ruil met vrienden, bekenden of buren. Zodat je samen de voordelen maar ook de voorraden beter beheert. 2 zien er meer dan 1!

35. Gebruik cashback websites

Profiteer van cashback websites bij online aankopen. Je krijgt een deel van je geld terug bij elke aankoop, wat een eenvoudige manier is om geld te besparen.

36. Maak zelf schoonmaakmiddelen

Stel je eigen schoonmaakmiddelen samen met eenvoudige ingrediënten zoals azijn en baking soda. Dit is vaak goedkoper en milieuvriendelijker dan commerciële producten.

Lees verder onder deze video >>

37. Beperk uitgaven aan koffie buitenhuis

Probeer minder koffie te kopen bij koffietentjes en zet je koffie thuis. Hiermee bespaar je op de lange termijn een aanzienlijk bedrag.

38. Organiseer een ruilbeurs

Organiseer een ruilbeurs met vrienden of buren om spullen te ruilen die je niet meer gebruikt. Dit helpt om nieuwe dingen te krijgen zonder geld uit te geven.

39. Doe zelf onderhoud

Kleine klusjes en onderhoudswerkzaamheden kan je ook zelf doen met behulp van online handleidingen en video’s. Dit bespaart je de kosten van een professionele monteur.

40. Verkoop je spullen op Tweedehands.net

Spullen over die je niet gebruikt? Zeker heb je dat! Verkoop daarom al je spullen op Tweedehands.net. Kan je daarmee weer wat nieuws kopen.

Foto: Canva, Miljan Živković van Getty Images

Meer over: