Een goede nachtrust is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Het is net zo belangrijk als een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Uit onderzoeken blijkt dat onze slaapkwaliteit aanzienlijk achteruitgaat. Lees in dit artikel hoe dat komt én wat je eraan kunt doen.
Slechts 40% van de mensen is tevreden over hun nachtrust. Onderzoek toont aan dat 20% van de mensen vindt dat ze slechte slapers zijn. Meer dan 60% beoordeelt hun nachtrust als ronduit slecht. Terwijl een goede nachtrust bijdraagt aan gezondheid en succes. Het houdt je productief en – een bijkomend voordeel – voldoende slaap helpt tegen overgewicht.
Oorzaken achteruitgang slaapkwaliteit
We doen en willen steeds meer op een dag, waardoor er minder tijd is om te slapen. Ook steeds meer mensen hebben last van overmatig piekeren (piekerstoornis), met tot gevolg dat je de slaap niet kunt vatten. Ga maar eens na, wanneer was de laatste keer dat je wakker werd met een fris en energiek gevoel? Met deze 10 wetenschappelijke onderbouwde tipsom beter te slapen van Emma Sleep verhoog je op een makkelijke en effectieve manier je slaapkwaliteit.
1. Maak je slaapkamer zo donker mogelijk – 10 tips om beter te slapen
Een donkere slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Hoe donkerder, hoe beter. Je denkt waarschijnlijk dat deze tip erg voor de hand ligt, toch wordt dit vaak over het hoofd gezien. Het is een factor die in hoge mate bijdraagt aan het moeilijk in slaap vallen of doorslapen gedurende de nacht. Heb je geen goede luxaflex of gordijnen? Maak dan gebruik van een slaapmasker.
2. Zorg voor genoeg daglicht overdag
Daar tegenover staat dat je overdag juist wel zoveel mogelijk daglicht moet zien. Dit heeft te maken met ons circadiaan ritme, ook wel het 24-uurs ritme genoemd. Deze natuurlijke klok van je lichaam regelt je slaap-waakcyclus. Wanneer je overdag zorgt voor zoveel mogelijk blootstelling aan daglicht, verbeter je de kwaliteit en duur van je slaap.
3. Slaap met zo min mogelijk geluid – 10 tips om beter te slapen
Geluid in je slaapkamer speelt ook een cruciale rol bij het verkrijgen van een betere nachtrust. Beperk de geluiden om je heen, het liefst al een paar uur voordat je gaat slapen. Wanneer je midden in de stad woont of samenwoont met anderen, kan dit nog een opgave zijn. Apparaten zoals die tikkende wekker op je nachtkastje of de harde televisie beneden, kunnen uitgezet worden. Hierdoor val je sneller en makkelijker in (een diepe) slaap.
4. Stel de slaapkamertemperatuur in
Wat nog belangrijker is dan het geluid in je slaapkamer, is de temperatuur. Er is namelijk een ideale slaapkamertemperatuur. Deze verschilt per persoon, maar is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden. Met deze temperaturen val je makkelijker in een slaap. Het kan best zijn dat je dit te koud vindt. Zorg dan voor een goed dekbed of neem een warme kruik mee naar bed!
5. Gebruik het juiste matras en beddengoed
Een goed bed is een investering die zich vanzelf terugbetaalt in de vorm van een goede nachtrust. Naast het creëren van een ontspannen slaapkamersfeer, kan de kwaliteit van het bed zelf ook helpen om beter te slapen. Een onderzoek heeft aangetoond dat beddengoed van een slechte kwaliteit kan leiden tot meer pijn in de onderrug, schouderpijn en stijfheid van de wervelkolom. Omgekeerd verbetert goed beddengoed je slaapkwaliteit aanzienlijk. Kies voor de juiste matras en beddengoed. Zorg ervoor dat je wervelkolom goed ondersteund wordt. Zo voorkom je pijntjes en kwalen.
6. Beperk ’s avonds laat cafeïne en alcohol – 10 tips om beter te slapen
Cafeïnehoudende dranken, waaronder koffie, thee en koolzuurhoudende dranken, behoren tot de meest populaire dranken ter wereld. Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je lichaam ’s nachts niet kan ontspannen. Alcohol heeft op zijn beurt weer een negatief effect op je slaappatroon. Drink daarom een paar uur voor het slapengaan geen cafeïne meer en laat dat glaasje wijn maar staan.
7. Zorg voor een consistent slaapschema
Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden is een van de beste manieren om het natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam te versterken. Wanneer je op onregelmatige tijden gaat slapen, kunnen je hersenen in de war raken. Het is fijn als je (indien mogelijk) zoveel mogelijk op dezelfde tijden gaat slapen en ontwaakt en zorgt voor 7 tot 9 uur slaap.
8. Probeer overdag niet te slapen – 10 tips om beter te slapen
Doe je regelmatig een dutje overdag? Uit onderzoek blijkt dat overdag slapen je biologische klok in de war brengt en het je ’s nachts moeilijk kan maken om in slaap te vallen. Wees daarom voorzichtig met dutjes overdag. Kan je je ogen niet openhouden? De beste tijd om een dutje te doen is kort na de lunch in de middag met een duur van ongeveer 20 minuten.
9. Ontspan door een bad te nemen voor het slapengaan
Heb je een bad thuis? Geluksvogel! Een half uurtje in bad is een zeer populaire én effectieve methode om beter te slapen. Door een bad te nemen, verbeter je je algehele slaapkwaliteit en het vermogen om sneller in slaap te vallen. Ook voel je je ook meer verfrist en comfortabel na zo’n heerlijk warm bad.
10. Vermijd blauw licht (beeldschermen)
Voor een goede nachtrust is het ook belangrijk om al het gebruik van al je elektronische apparaten tot een minimum te beperken, minimaal een uur voor het slapengaan. Je mobiel, computer of tablet geeft namelijk blauw licht af. Hierdoor blijven je hersenen wakker en actief, waardoor je minder snel of niet in slaap valt. Online shoppers: die goede aanbieding, is er morgenochtend ook nog wel!
Diamond Topper proberen?
Bij Emma Sleep mag je 100 nachten gratis proefslapen met jouw aankoop, waarna je mag besluiten of je hem wil houden of niet. Zo kun je uitproberen of de Diamond Topper iets voor jou is! Ga je voor het hele pakket met de Emma Boxspring Deluxe, dan krijg je de Diamond Topper gratis erbij.
Goed om te weten: Bij Emma Sleep is het Cosy week met tot 50% korting.