Steeds meer mensen melden zich aan voor wonen in een Tiny House. Maar ondanks de vraag is er niet veel mogelijk. Vooral starters hebben oog voor de kleine woningen tot 50 vierkante meter. Zij komen als starter moeilijk aan een huurwoning en zien in dit type wonen kansen.
Projecten komen moeilijk op gang
Ondanks de groeiende vraag naar tiny houses in Nederland, blijft het moeilijk om projecten van de grond te krijgen. Marjolein Jonker van de Tiny-housebeweging Nederland ziet het als een trend om te minimaliseren en duurzaam te wonen. Toch lukt het moeilijk om dit in bepaalde delen in Nederland op gang te krijgen.
Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is er ruimtegebrek in Nederland. De beschikbare grond gaat vaak naar de bouw van grotere en winstgevendere huizen zoals villa’s.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Waarom Tiny House "De Roodborst"?
— Hendrikus (@HendrikusSch) November 18, 2023
– Om mensen in Nederland te kunnen voorzien van onderdak
Hoe?
– Door een goedkope, kleine en soms tijdelijke woning aan te biedenhttps://t.co/co51gkI57D pic.twitter.com/8hl9rqi8Sf
Gebrek aan duidelijk beleid tiny Houses
Veel gemeenten weten niet goed hoe ze met tiny houses moeten omgaan. Het is niet altijd zo dat de gemeente zelf niet meewerkt. Het zijn vaak de omwonenden die projecten tegenhouden. Bestaande inwoners zijn bang dat er tuig op de huisjes afkomt.
Toch is er een duidelijke behoefte aan kleiner wonen. Ook onder alleenstaanden, waarvan er steeds meer zijn. Gemeenten geven wel aan open te staan voor bewoning in tiny houses in hun gemeenten. Om dit mogelijk te maken moeten de regelingen rondom woningbouw eerst versoepelen.
Bron: NH Nieuws
Eerder bericht over tiny houses:
Tiny houses: piepklein wonen in een zelfgebouwd slim huis
Wonen op maximaal 50 vierkante meter, in een huisje dat je zelf hebt ontworpen en gebouwd: is dat je droom? Een groeiende groep Nederlanders verdiept zich in de mogelijkheden om te wonen in een zogeheten Tiny House. Zo’n bijzonder klein huisje is milieuvriendelijk en zo goedkoop, dat je je leven anders kunt inrichten. Klein wonen, groot leven!
Tiny House overgewaaid uit Amerika
Het idee van de tiny houses is overgewaaid uit Amerika. Na de economische crisis van 2008 gingen mensen op zoek naar een alternatieve manier om te wonen, zonder een torenhoge hypotheek af te hoeven sluiten. Ook ontstond er veel aandacht voor milieuvriendelijk bouwen. Het resultaat: tiny houses.
Het zijn kleine, creatief ontworpen huisjes die niet groter zijn dan vijftig vierkante meter. In de volksmond ook wel kabouterhuisje genoemd, maar daarmee krijgt het niet voldoende eer.
Compost maken op de wc
Sommige tiny houses zijn verplaatsbaas, ze staan op wielen. Andere huisjes hebben een fundering. Over het algemeen zijn tiny houses zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Ze hoeven niet te worden aangesloten op het riool, de waterleiding of het elektriciteitsnet. Op het dak liggen zonnepanelen, een kleine pallet- of een houtkachel houdt het huisje warm en uit de douche stroomt gefilterd water, net als uit de keukenkraan. Dankzij speciale composttoiletten is zelfs geen riolering nodig.
Zelf ontwerpen, zelf bouwen
Veel tiny houses zijn zelfontworpen woningen. Daarbij zijn ze bijzonder creatief. Sommige huisjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen, om de impact op het milieu klein te houden en kosten te besparen. Het resultaat zijn mooie en slimme huisjes, vaak door architecten ontworpen, met een uniek karakter.
Regels bij het maken van een tiny house
Wel hebben de bedenkers en de bouwers te maken met regels en voorschriften. In het bouwbesluit zijn eisen vastgelegd waar een huis aan moet voldoen. Daardoor komen bouwers soms in de knel.
Neem bijvoorbeeld de eisen waar een trap in huis aan moet voldoen volgens het bouwbesluit. Er is precies beschreven hoe groot en diep de treden moeten zijn, en hoe steil een trap maximaal mag zijn. In een kleine ruimte is een trap met kleinere treden, die een stukje steiler gaat, vaak veel handiger.
Wat zijn de kosten van de bouw van een tiny house?
Dat ligt er helemaal aan wat voor tiny house het is en hoeveel de bewoners zelf doen. Mensen die hun huisje helemaal zelf bedenken en bouwen, en daarbij heel slim en zuinig met materialen om springen, zijn voor 10.000 tot 20.000 euro aan materialen van de bouwmarkt klaar. Een tiny house dat in opdracht is ontworpen en gebouwd, komt meestal uit op 60.000 euro of meer. Een kant-en-klaar huisje is vanaf 40.000 euro te koop. En dan nog een plekje om ‘m neer te zetten vinden en ook voor de plek moet men maandelijks betalen.
Weg met die spullen
Wonen op zo’n klein oppervlak, dat betekent nogal wat. Het begint met ontspullen. Natuurlijk zit een tiny house vol met kasten en slimme bergruimtes. En toch is dat niet genoeg om de wintersportspullen, oude fotoalbums, de dvd-collectie en schoolspullen kwijt te kunnen.
Eigenlijk is het wonen in een tiny house het ultieme consuminderen: bewoners moeten goed nadenken wat ze echt nodig hebben om comfortabel te wonen, en welke luxe ze gaan missen. Die afweging pakt voor elke bewoner anders uit. Het resultaat is wel: je woont vaak uniek in een betaalbaar huis dat helemaal naar je eigen wens is gemaakt, met alle kansen om écht duurzaam te leven.
TIP: Om te starten met consuminderen lees je in dit artikel hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Waar kan ik wonen in een tiny house?
Niet elke gemeente staat te springen om tiny houses een plek te geven. Waar loopt het spaak? Waarschijnlijk ligt het aan de relatieve onbekendheid van tiny houses. Het zijn geen recreatiewoningen, het zijn geen woonwagens, dit is iets totaal nieuws.
Toch zijn er in Nederland mensen aan het pionieren met een tiny house. In de gemeente waar je woon kun je informeren naar de mogelijkheden. Het is dus altijd goed om eerst onderzoek te doen naar een locatie voordat je een tiny house aanschaft of zelf bouwt.
Bekijk hieronder de video over wonen in een tiny house met Marjolein in het Klein >>