Bijna 2 miljoen mensen in Nederland lijden aan tinnitus, een aandoening die constante geluiden zoals piepen, zoemen of suizen veroorzaakt in de oren. Voor hen biedt een nieuwe app genaamd MindEar een unieke manier om de impact van tinnitus te beteugelen.
Therapie via een chatbot
Helaas is er geen genezing mogelijk voor deze aandoening, maar de onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om snel de effecten van tinnitus te verminderen. MindEar is een app die gedragstherapie aanbiedt via een chatbot, aangevuld met geluidstherapie, waardoor het verschillende benaderingen aanbiedt.
Deze combinatie geeft gebruikers de kans om efficiënt om te gaan met de aandoening. De aanpak is gebaseerd op het idee dat men het beste met tinnitus kan omgaan door de perceptie en de reactie op de geluiden te controleren, in plaats van te proberen de geluiden te verminderen of te elimineren.
Onderzoeksresultaten
Onderzoek wijst uit dat de app effectief is. Zowel de deelnemers die alleen de app hebben gebruikt als de deelnemers die videogesprekken hadden met een psycholoog ervaarden een significante verbetering in het ongemak veroorzaakt door tinnitus. Het lijkt er dus op dat MindEar een belangrijke rol kan spelen bij het beheersen van de aandoening.
Echter, het is belangrijk om te vermelden dat de app geen vervanging is voor persoonlijke therapie. Het is een aanvullende hulp die nuttig kan zijn voor mensen die in het beginstadium van tinnitus verkeren. De noodzaak van persoonlijk contact met een zorgverlener blijft, zeker voor mensen met ernstigere vormen van de aandoening.
Met technologische doorbraken, zoals de MindEar app, wordt er extra ondersteuning geboden aan mensen met tinnitus en wordt de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Dit geeft hoop voor de toekomst en laat zien dat verdere ontwikkelingen op dit gebied tot belangrijke doorbraken kunnen leiden in het verminderen van het ongemak van gehoorschade.
Bron: Metronieuws. Foto: Dragonimages by Canva