Ga naar de inhoud

Tina Turner overleden: Queen of Rock ‘n roll

Tina Turner overleden

Tina Turner is overleden. De kleine donkere vrouw met de grote blonde pruik, op hoge hakken met en leren minirok, is niet meer onder ons. De Zwitserse (geboren Amerikaanse) zangeres en actrice met het krachtige, onvergetelijke stemgeluid overleed 24 mei 2023 op 83 jarige leeftijd.

Het buitengewone talent met krachtige stem en onuitwisbare eigen stijl leeft voort in de harten van vele fans van over de hele wereld. Het was de laatste tijd stil rondom onze Queen of Rock ’n roll omdat de zangeres al lang ziek was. Ze is overleden in haar huis in Küsnacht in Zwitserland. In menig woonkamer en café knalt ze nog dagelijks uit de speakers. En dat gaat na haar dood ook niet niet veranderen. We blikken kort met je terug op haar roerige leven. 

Van nederige beginner tot wereldwijde superster

Tina Turner, wiens echte naam Anna Mae Bullock was, is geboren op 26 november 1939 in Nutbush, Tennessee. Haar jeugd was niet gemakkelijk, gelukkig vond ze troost in muziek. Ze begon al op jonge leeftijd met optreden. Haar doorbraak kwam in de jaren ’60 toen ze deel ging uitmaken van de band The Kings of Rhythm, van de rock-‘n-roll pionier Ike Turner. Ze blonk meteen uit als 1 van de meisjes uit het publiek die mocht meezingen met de band. Niet veel later werd ze achtergrondzangeres. Ze had kort een affaire met de saxofonist waarvan ze een zoon kreeg. Niet veel later kregen Ike en Tina een relatie (waar haar 2e kind uit is geboren) en braken ze door als het legendarische duo Ike & Tina Turner. (1960-1976). 

Het muzikale duo Ike & Tina Turner

Tina’s samenwerking met Ike Turner bracht hen grote successen met hits als ‘A Fool in Love’ (1960) en ‘It’s Gonna Work Out Fine’(1961) en ‘River Deep, Mountain High’ (1966). Alleen was het allemaal geen rozengeur en maneschijn. Het bleek een tumultueuze en uiterst gewelddadige relatie, waarin Ike Tina bleek te mishandelen. 

In 1976 maakte Tina de moedige beslissing om zich los te maken van Ike en een solocarrière na te streven. Dit bleek een positief keerpunt te zijn in haar leven en leidde in de jaren ‘80 tot 1 van de meest opmerkelijke comebacks in de muziekgeschiedenis: Tina is de bestverkopende vrouwelijke rockartiest, die de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld verkocht.

De lijst met hits is lang:

  1. Proud Mary
  2. What’s Love Got to Do with It
  3. Simply the Best
  4. Private Dancer
  5. River Deep – Mountain High
  6. Nutbush City Limits
  7. We Don’t Need Another Hero
  8. Better Be Good to Me
  9. Steamy Windows
  10. I Don’t Wanna Fight
  11. GoldenEye
  12. When the Heartache Is Over
  13. The Best
  14. Typical Male
  15. Two People
  16. Let’s Stay Together
  17. It Takes Two (met Rod Stewart)
  18. On Silent Wings
  19. Missing You
  20. I Can’t Stand the Rain
  21. What love’s Got To Do With it

De tekst gaat verder onder de video >>

Tina inspireerde anderen om voor zichzelf op te komen

Tina Turner is altijd een krachtig en inspirerend figuur in de muziekwereld en daarbuiten geweest. Haar leven was gevuld met uitdagingen en tegenslagen, ondanks dat toonde een ongeëvenaarde veerkracht en vastberadenheid om te slagen. Haar muziek weerspiegelde vaak haar persoonlijke strijd en bood troost en hoop aan anderen die, net als de zangeres, zelf ook door moeilijke tijden gingen. Ze diende als een voorbeeld van vrouwelijke kracht. Ze inspireerde talloze vrouwen om voor zichzelf op te komen.

De invloed van Tina Turner op de muziekindustrie

Tina Turner heeft de muziekindustrie op meerdere manieren beïnvloed en heeft de deuren geopend voor vele artiesten na haar. Zo was the Queen of Rock-’n-roll een inspiratiebron voor Mick Jagger, vanwege haar moves op het podium. Ze leerde de zanger van de Rolling Stones als het ware dansen. Met David Bowie scoorde ze in 1984 een grote hit met zijn nummer ‘Tonight’.

‘Geen rivier te diep, geen berg te hoog’

Tina Turner’s muziek en stijl overstegen genres en bereikte jong en oud. Haar vermogen om rock, pop, soul en R&B te combineren, opende de deur voor successen en bracht verschillende muziekstijlen samen. Ze brak ook met traditionele percepties en normen in de muziekindustrie. Ze bewees daarnaast ook dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn voor het succes van vrouwelijke artiesten, ongeacht de verwachtingen van anderen. De muziek van Tina Turner heeft de tand des tijds doorstaan en blijft.

Twitter ontploft sinds de bekendmaking van haar overlijden: vele artiesten, waaronder Mick Jagger en David Bowie (waarmee ze regelmatig duetten zong), en fans delen hun medeleven op het platform.   

Bronnen: Wikipedia, NOS, Twitter, YouTube. Foto: Nationaal Archief.

Meer over: