Ga naar de inhoud

Tienduizenden gedupeerden met arbeidsongeschiktheidsuitkering door fouten UWV

Update:
Arbeidsongeschiktheidsuitkering gedupeerden door fouten UWV

Tienduizenden arbeidsongeschikten hebben mogelijk jarenlang een te hoge of te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Dit blijkt uit een recent onderzoek. Wat zijn de gevolgen van deze fouten door het UWV voor de duizenden slachtoffers, die van niets wisten al die tijd?

Uitkeringsinstantie UWV bevestigt fouten

Uit een onderzoek van AD blijkt dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Uitkeringsinstantie UWV bevestigt dit nieuws aan persbureau ANP.

Er zijn fouten gemaakt bij de berekeningen en de UWV gaat met spoed een verdiepend onderzoek doen naar de kwestie. Hoewel het precieze aantal niet bevestigd is, gaat het mogelijk om tienduizenden gevallen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Minister Eddy van Hijum reageert

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken heeft in een Kamerbrief het nieuws als pijnlijk bestempeld. Hij benadrukt dat het juist mis is gegaan bij een groep mensen die in een kwetsbare positie verkeert en afhankelijk is van de overheid voor hun bestaanszekerheid.

De problemen deden zich voor bij de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen), bedoeld voor mensen die langer dan 2 jaar ziek zijn en deels of helemaal niet meer kunnen werken. Dit zou in sommige gevallen honderden euro’s per maand per persoon kunnen zijn, oplopend over een periode van 4 jaar.

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Hersteloperatie voor gedupeerden

Om de gedupeerden te compenseren, wordt een grootschalige hersteloperatie opgezet. Mensen die te veel geld hebben ontvangen, zullen in de toekomst een lagere uitkering krijgen.

Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken hebben echter zorgen geuit over de kosten die deze compensatie met zich mee zal brengen. Het herstellen van deze fouten zal namelijk aanzienlijke financiële gevolgen hebben.

Interne waarschuwingen werd niet opgevolgd

Volgens AD zou de uitkeringsinstantie al jarenlang op de hoogte zijn van de problemen, maar interne waarschuwingen zijn genegeerd. Cliënten die klaagden over onjuiste beoordelingen door de UWV werden niet geloofd.

Medewerkers zouden in 2020 voor het eerst aan de bel hebben getrokken over de vaststelling van de hoogte van de uitkeringen, die volgens hen als een loterij werkte. Echter, deze waarschuwingen leidden niet tot de nodige verbeteringen. Bovendien zijn interne kwaliteitscontroles geleidelijk afgebouwd, wat de situatie alleen maar verslechterde.

Lees ook: toeslagenstelsel nog steeds tienduizenden huishoudens in nood.

Reactie van de Raad van Bestuur van UWV

Johanna Hirscher, lid van de Raad van Bestuur van UWV, geeft aan dat het voor mensen die een WIA-uitkering aanvragen vanwege arbeidsongeschiktheid essentieel is dat zij krijgen waar zij recht op hebben. Volgens Hirscher is het erg pijnlijk dat dit mogelijk in een groot aantal gevallen niet is gebeurd. Zij benadrukt dat UWV nu een gericht onderzoek is gestart om de fouten te herstellen.

Mensen die vragen of zorgen hebben over hun uitkering kunnen contact opnemen met UWV, en de organisatie zal zorgdragen voor de nodige correcties. Het onderzoek zal naar verwachting uiterlijk in december afgerond zijn.

Lees ook: druk op UWV door groeiend aantal arbeidsongeschikten.

Complexiteit van de WIA-beoordelingen

Een van de redenen voor de onjuistheden bij de vaststelling van de WIA-uitkeringen ligt in de complexiteit van de berekeningen. Deze betreffen onder andere het bedrag dat iemand verdiende voordat hij of zij ziek werd, wat deels de hoogte van de uitkering bepaalt.

Met name bijzondere situaties, zoals wisselende tijdelijke contracten of het gebruik van een individueel keuzebudget, verhogen de complexiteit. Het duurt minimaal een jaar om een medewerker op te leiden om deze berekeningen uit te voeren en 2 jaar om uitzonderlijke gevallen goed te begrijpen. Door de complexiteit zijn de fouten niet altijd direct zichtbaar, wat heeft geleid tot de huidige problemen.

Hoe werkt de WIA aanvragen?

Bekijk de uitleg hieronder >>

Bron: NRC, UWV

Meer over: