Of je nu naar een concert, een theatervoorstelling of een dinershow gaat. Tickets bestel je van tevoren vrijwel altijd online. Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht en waar moet je op letten bij het kopen van een online ticket?
Waar moet ik mijn ticket bestellen?
Het ene slachtoffer ontvangt ongeldige toegangsbewijzen, terwijl het andere slachtoffer helemaal niets krijgt opgestuurd. Om te voorkomen dat je valse tickets in huis haalt, kun je je kaartje het best via een officieel verkooppunt bestellen. Dan is de vraag natuurlijk, hoe weet je wat een officieel verkooppunt is? Ga naar de website van de betreffende artiest, organisator of locatie waar het event plaatsvindt en laat je daar informeren over de officiële kaartverkoop.
De tickets zijn uitverkocht
De meeste fraude komt voor wanneer je een ticket via een andere website bestelt, dan de officiële webpagina van het evenement. Tickets worden dan verkocht via sociale media, Marktplaats, ticketaanbieders of Ticketswap. Bijvoorbeeld door iemand die niet meer kan of wil gaan, maar dus ook door fraudeurs. Controleer altijd de gegevens van de verkoper op de site van de politie. Daar zie je of er eerder meldingen zijn gedaan over het rekeningnummer, telefoonnummer of e-mailadres. Als je eenmaal in contact bent met de verkoper, let dan op het taalgebruik en de manier van communiceren. Het kan zijn dat dit voor jezelf al niet goed aanvoelt.
Maar er zijn meer manieren om een verkoper op fraude te controleren. Heb je een foto van de ticketaanbieder? Haal deze dan door Google Image Search via images.google.com. Als er een andere naam verschijnt dan de naam waar jij contact mee hebt, dan weet je dat er iets niet klopt. Daarnaast kun je uitzoeken of de verkoper op meerdere websites dezelfde tickets aanbiedt. Tweedehands tickets van populaire evenementen zoals het Songfestival bijvoorbeeld, zullen razendsnel worden verkocht. Als de verkoper in zo’n geval dezelfde kaarten op meerdere pagina’s aanbiedt, kan het zijn dat hij of zij zoveel mogelijk geld tegelijkertijd probeert te verdienen aan valse tickets.
Een veilige plek voor tweedehands e-tickets
Ticketswap is erkend als een veilige plek om tweedehands e-tickets te kopen. Mocht je een kaartje tegenkomen via sociale media en twijfelen aan de betrouwbaarheid, dan kun je de verkoper altijd vragen of hij of zij het ticket wil aanbieden op Ticketswap. Daarnaast kun je vragen om de tickets aan huis af te halen, in de hoop dat het adres in de buurt is van je woonomgeving.
Let op! Stuur in ieder geval nooit een kopie van je identiteitskaart (ID) of paspoort. Als het niet anders kan, gebruik dan de KopieID App van de Rijksoverheid. Hiermee kun je gemakkelijk een kopie van je ID maken en belangrijke persoonsinformatie die niet van belang is, doorstrepen. Anders kan jouw ID worden gebruikt alsof jij de verkoper bent van de tickets. Vraagt de verkoper jou om via een tikkie te betalen, let er dan op dat juiste tikkie adres, met daarin tikkie.me, wordt gebruikt.
Toch opgelicht?
Bovenstaande tips geven natuurlijk geen garantie. Bij een tweedehands ticket loop je nu eenmaal risico. Heb je alsnog een ongeldig ticket of helemaal geen ticket ontvangen en ben je opgelicht? De bank kan het bedrag niet zomaar terugstorten als het eenmaal is overgemaakt. Het enige dat je kunt doen is aangifte bij de politie. Er zal worden uitgezocht of er voldoende bewijsmateriaal is om de verkoper op te pakken en ticketfraude in de toekomst te voorkomen.
Bronnen: vraaghetdepolitie, avrotros