Ga naar de inhoud

Thuiszorg: ‘Komen wij in aanmerking of moeten we verhuizen?’

Thuiszorg

Veel ouderen die zelfstandig wonen ervaren dat de dagelijkse levensverrichtingen niet meer vanzelf gaan. Ze zijn chronisch ziek. Huishoudelijke taken zijn steeds moeilijker uit te voeren.

Ook Carla (77) en haar man Kees (79) uit Weesp merken dat meer ondersteuning nodig is. Ze overwegen thuiszorg in te zetten. Maar hoe werkt de thuiszorg eigenlijk? We zochten het uit.

Waardevolle zorgondersteuning voor zelfstandig wonende ouderen

“Na mijn hartinfarct ben ik gewoon niet meer de oude geworden”, vertelt Carla. “En het kan nog zomaar een jaar duren voordat ik weer de oude ben. Eigenlijk verwacht ik niet meer dat het veel beter wordt, ik wordt natuurlijk niet jonger, ik ben nu 77. Maar hoe moet dat straks als ik echt niets meer kan? We hebben een fijn huis met een mooie tuin, maar ik kan dat allemaal niet meer onderhouden. Zelfs iets als de ramenlappen lukt niet meer. Ik kan niet meer veilig op een trapje staan.”

Carla’s man Kees kan gelukkig nog wel taken van haar overnemen. Maar voor hoe lang? Ook hij gaat richting de 80. Het paar maakt zich zorgen. “We wonen hier al zo lang en voelen ons hier erg thuis, dit is ons thuis. Het idee dat we hier straks niet meer wonen.” Het stel heeft er slapeloze nachten van.

‘Verhuizen naar een verzorgingshuis is geen optie’

Op termijn verhuizen naar een verzorgingshuis is voor Carla en haar man echt nog geen optie. Ze denken er nu over om thuiszorg in te schakelen. Ze zitten nog wel met veel vragen: “Komen wij daar wel voor in aanmerking? Wat kost thuiszorg, we moeten het zien te bekostigen met alleen een AOW-uitkering. Moeten we straks toch noodgedwongen verhuizen?”

Het is verstandig van Carla en Kees dat ze hier nu al over nadenken en we adviseren ze zich alvast te verdiepen in de aanbieders van zorg. Ze weten immers nog niet hoe hun toekomst eruit ziet, maar 1 ding weten we allemaal: ze worden niet jonger. Er komt bij een dag dat ze taken uit handen moet geven. Om Carla en Kees een handje te helpen hebben we de algemene informatie over thuiszorg alvast voor ze op een rijtje gezet.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is een vorm van zorg en hulpverlening aan huis. Het omvat een scala aan diensten, variërend van ondersteuning bij huishoudelijke taken tot verpleegkundige zorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit verschillende zorgwetten. Thuiszorg is de verzameling aan thuiszorgorganisaties die diverse vormen van hulp en zorg aanbieden, zoals:

  • Verzorging en verpleging thuis: Dit omvat onder andere assistentie bij dagelijkse handelingen zoals douchen, opstaan uit bed, en eten. Daarnaast vallen ook medische taken zoals wondverzorging, stomazorg en het toedienen van injecties onder deze categorie.
  • Begeleiding in het dagelijks leven: Denk hierbij aan hulp bij administratieve taken, ondersteuning bij het aanleren van huishoudelijke vaardigheden of samenwerken aan het opbouwen van meer sociale contacten.
  • Hulp bij het huishouden: Dit omvat taken zoals schoonmaken, opruimen, koken en de was doen.

Wat kost thuiszorg en krijg ik een vergoeding?

Thuiszorg kan worden vergoed voor mensen met een ziekte, beperking of voor ouderen. De vergoeding en het soort thuiszorg dat wordt geboden, zijn afhankelijk van de specifieke situatie per huishouden en vanuit welke wet de vergoeding is geregeld.

Thuiszorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)

Indien er permanent intensieve zorg nodig is (24-uurs zorg) en er altijd iemand in de nabijheid moet zijn om ernstige problemen te voorkomen, kan aanspraak gemaakt worden op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor meer informatie: Wat is Wlz-zorg?

Je mag ervoor kiezen om in je eigen huis te blijven wonen en daar de benodigde Wlz-zorg te ontvangen. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder hulp bij het huishouden, begeleiding en verpleging en/of verzorging. Kortom, Wlz-zorg dekt een breed scala aan thuiszorgdiensten.

Komt je niet in aanmerking voor de Wlz? Kijk dan of je begeleiding in het dagelijks leven, huishoudelijke hulp en/of wijkverpleging vanuit jouw gemeente en/of jouw zorgverzekeraar vergoedt kan krijgen. Krijg je verpleging of verzorging thuis bij een kwetsbare gezondheid (medische aandoening) dan valt dit onder je zorgverzekering.

Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging omvat ondersteuning bij activiteiten als opstaan, douchen, aankleden, naar het toilet gaan, tandenpoetsen en soortgelijke handelingen. Deze vorm van zorg valt onder de zorgverzekering (wijkverpleging) wanneer deze wordt verleend binnen een ‘geneeskundige context’.

Dit houdt in dat wanneer je gezondheid kwetsbaar is en de wijkverpleegkundige via thuiszorg bijdraagt aan het behoud of de verbetering van je gezondheid, deze zorg onder je zorgverzekering valt. Veelvoorkomende situaties waarin dit van toepassing is, zijn onder andere een kwetsbare gezondheid door diabetes, een gevorderde leeftijd of geheugenproblemen/dementie. De beoordeling of er sprake is van een geneeskundige context wordt gedaan door de wijkverpleegkundige.

Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen

Indien er geen sprake is van een geneeskundige context, valt persoonlijke verzorging onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit wordt ook wel aangeduid als ADL-hulp: ondersteuning bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

Deze hulp is noodzakelijk wanneer je (tijdelijk) niet in staat bent om voor jezelf te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening of een zintuiglijke beperking.

Hoe vind ik een thuiszorgorganisatie?

Thuiszorgorganisaties vindt je op platforms zoals ZorgkaartNederland.nl. Je kan ook je huisarts raadplegen. Vaak weet hij of zij welke organisaties er in jouw gemeente zijn.

Let op: Er is geen keuzevrijheid tussen de thuiszorg wetten (Wmo, Wlz). Je zorgbehoefte en persoonlijke situatie bepalen onder welke wet de zorg voor jou valt. Dit wordt bepaald door een professionele zorgverlener of indicatiesteller.

Met thuiszorg langer thuis wonen

Met de huidige zorgwetten krijgen Carla en Kees in de nabije toekomst voldoende financiële dekking voor thuiszorg – ook met alleen hun AOW-uitkering.

Bron: Zorgkaart Nederland, Rijksoverheid.

Meer over: