Ga naar de inhoud

Thuisplusflat biedt senioren zelfstandig wonen met zorg en sociaal contact

Thuisplusflat

Je kunt nog prima zelfstandig wonen, maar je merkt wel dat je wat zorgondersteuning kunt gebruiken. En aanspraak van omwonenden is ook nooit weg. Maar het verpleeghuisvond vind je nog een stap te ver. Dan is een thuisplusflat misschien iets voor jou?

Wat is een Thuisplusflat?

Een Thuisplusflat is een flat voor 55-plussers. Bewoners hebben een eigen huurwoning en wonen zelfstandig. In de flat is een kantoor van een zorgorganisatie met een vast team van zorgmedewerkers. Zo kunnen bewoners zorg en ondersteuning krijgen op het moment dat dit nodig is en dicht bij huis vragen stellen aan een vertrouwd contactpersoon.

Samen activiteiten ondernemen

Eenzaamheid en behoefte aan zorg komen sneller in het vizier. Het zorg/welzijnsteam organiseert verschillende activiteiten rondom bewegen, gezondheid en ontmoeten. Thuisplusflat is specifiek bedoeld voor mensen die het leuk vinden om aan gezamenlijke activiteiten mee te doen of ze zelf te organiseren. Denk aan gezamenlijk sporten, schilderen, spelletjes spelen en eten, maar ook aan simpelweg samen een kopje koffie of thee drinken.

Lees ook: stop de zomereenzaamheid

Thuisplusflat enorm succes in Rotterdam

Rotterdam heeft al volop ervaring met de Thuisplusflats. In 2021 begon Rotterdam met 6 Thuisplusflats als experiment. Vanwege het enorme succes komen daar op korte termijn 24 flats bij.

Inmiddels kijken andere steden het voorbeeld in de Maasstad af.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Oplossing voor eenzaamheid onder senioren

Rotterdam realiseerde de Thuisplusflats vanwege de steeds grijzer wordende bevolking en de overvolle verpleeghuizen. Met deze oplossing blijven senioren langer zelfstandig, terwijl ze  aanspraak met leeftijdsgenoten hebben.  Zo bieden de flats tevens een oplossing voor de toenemende eenzaamheid onder senioren, voornamelijk onder 75-plussers.

Alternatief voor verpleeghuizen?

Thuisplusflats zijn eerder een tussenoplossing dan een vervanging van verpleeghuizen. Met de toenemende vergrijzing en beperkte plekken in verpleeghuizen wordt steeds meer ingezet op langer zelfstandig thuis wonen.

Sommige mensen zijn nog behoorlijk zelfstandig, maar hebben wel lichte zorg nodig of voelen zich eenzaam thuis. Thuisplusflats bieden een logische tussenoplossing voor relatief vitale senioren. Dat neemt niet weg dat verpleeghuizen cruciaal blijven voor mensen die net iets meer verzorging nodig hebben.

Thuisplusflat zorgt voor vertrouwen en veiligheid

Ada Straatsma, woont in een Thuisplusflat in Rotterdam en is daar erg mee in haar sas. Op de website van Woonzorg Rotterdam vertelt ze haar verhaal. 

“Het is niet altijd makkelijk om als oudere je weg te vinden in de maatschappij nu. Veel gaat digitaal, dingen veranderen en er is ook minder steun in de buurt. Ik kan nog goed uit de voeten en weet mijn weg wel te vinden, maar ik merk ook dat mijn veerkracht minder wordt. Het is heel prettig om terug te kunnen vallen op iemand die direct in de buurt is. Dat geeft vertrouwen en veiligheid.”

Aankloppen bij de buren

Aan haar buren merkt ze al langer dat er behoefte aan ondersteuning is. Ze kloppen vaak bij haar aan met vragen. “We helpen waar het kan of verwijzen iemand door, maar wij weten ook niet alles. We hebben al vaker gedacht dat het fijn zou zijn als er iemand dicht in de buurt is die kan helpen en mensen de weg wijst. En iemand die ook zelf kan kijken of iemand hulp nodig heeft. Die persoon is er nu.”

Lees ook: mantelzorg is onmisbaar voor iedereen, onbetaalbaar voor velen.

Bekijk de video hieronder >>

Bron: Woonstad Rotterdam
Foto: Wavebreakmedia (Canva)

Meer over: