Ga naar de inhoud

Theologie wint terrein, terwijl de kerkbanken leegstromen 

Update:
kerkbank

Terwijl de kerkbanken leegstromen, een trend die al jarenlang gaande is, stromen de collegebanken van universiteiten en hogescholen vol met studenten die theologie studeren. De Theologische Universiteit Apeldoorn heeft dit jaar 3 keer zoveel aanmeldingen dan vorig jaar.

Werken voor God

Maarten Kater, hoogleraar aan de de Theologische Universiteit Apeldoorn, wreef in juni zijn ogen uit toen hij zag hoeveel studenten zich voor de studie hadden aangemeld. Een van die  nieuwe studenten is Lennard uit Den Haag. “Mensen ervaren een roeping om te werken voor God.”

Relatie met filosofie en religie

Alle wereldwijde ontwikkelingen, zoals de oorlogen die zich momenteel voordoen, hebben volgens Lennard te maken met filosofie en religie. Zijn medestudenten voegen daaraan toe inhoudelijk heel veel te leren door het bestuderen van bijbelteksten en de diepere lagen die daar achter steken. Ze zeggen het interessant te vinden om zichzelf via de studie te vormen.

Lees verder onder de video >>

Zoektocht naar rol in dit leven

Kater is voorzichtig met het geven van en verklaring voor de stijgende interesse in theologiestudies. Wel constateert hij dat de nieuwe generatie studenten zich door een coronacrisis heeft gewerkt. Hun gedachten over wat ze op de wereld te zoeken hebben, speelt daarbij een rol. “Daarbij dringen zich vragen op als: moet moet ik me mijn hele leven lang met cijfertjes bezighouden of wil ik ontdekken hoe ik mijn leven zinvoller kan besteden.”

Verklaringen voor populariteit studie theologie

De verklaring voor de populariteit van theologie ligt in de behoefte aan zingeving, ethische reflectie, culturele verdieping en maatschappelijke betrokkenheid in een snel veranderende wereld.

Veel jongeren ervaren in de huidige samenleving een gevoel van onzekerheid en complexiteit. Theologische studies bieden een diepere verkenning van levensvragenvragen, zingeving en identiteit. In een tijd waarin traditionele kaders verschuiven, zoeken studenten naar nieuwe manieren om hun plek in de wereld te begrijpen.

Lees ook: steeds meer jongeren bekeren zich tot de islam.

Lees verder onder bericht >>

Theologie biedt brede academische basis

Theologie is daarnaast een multidisciplinaire studie die elementen van filosofie, ethiek, geschiedenis, literatuur en psychologie omvat. Dit maakt het aantrekkelijk voor studenten die een brede academische basis willen leggen, en daarbij de verbinding willen maken tussen intellectuele vraagstukken en persoonlijke waarden.

In een tijd waarin technologische vooruitgang en globalisering morele dilemma’s oproepen, zoals klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en sociale ongelijkheid, biedt theologie een kader om te reflecteren op ethische kwesties. Studenten voelen zich aangetrokken tot vakken die hen helpen om betekenisvolle antwoorden te formuleren op maatschappelijke problemen.

Een breed en aantrekkelijk vakgebied

Ondanks dat de kerkbanken leger en leger raken, is er tegelijkertijd een hernieuwde interesse in religie als cultureel en sociaal fenomeen. Jongeren leven in een samenleving die multicultureler wordt en waarin andere religies zoals het hindoeïsme en de islam een belangrijke rol spelen. Dat is belangrijk voor mensen die in sociaal-culturele of politieke sectoren willen werken.

Een studie theologie bereidt studenten voor op werk in maatschappelijke, ethische of geestelijke zorgfuncties. Veel jongeren voelen zich geroepen om een bijdrage te leveren aan het welzijn van anderen, bijvoorbeeld als geestelijk verzorger, docent of in het veld van mensenrechten. Deze betrokkenheid bij sociale kwesties maakt theologie een aantrekkelijk vakgebied.

Doen wat je leuk vindt

Voor sommige studenten is theologie niet alleen een academische studie, maar ook een manier om persoonlijke en spirituele groei te bevorderen. Ze willen meer weten over hun eigen geloofstraditie of onderzoeken welke levensbeschouwing het beste bij hen past.

Niet alle jonge theologie studenten in Apeldoorn hebben al helder voor ogen wat ze met hun studie willen gaan doen. “Belangrijk voor mij is dat ik wil doen wat ik leuk vind en dat doe ik nu.  

Theologie ook populair onder gedetineerden

In een Britse gevangenis kunnen gedetineerden theologie studeren omdat daar veel vraag naar is, Programmaleider Sarah Coppin zegt te geloven dat de volgende opwekking in gevangenissen begint. Ze bedoelt daarmee dat gevangenissen wel eens de plaats kunnen zijn waar religie nieuw leven wordt ingeblazen. 

De motivatie van gevangenen om theologie te studeren, verschilt. “De ene gedetineerde is een nerd, die allerlei bijzonderheden van de Bijbel of het oud-Grieks wil weten. Anderen willen voorganger, evangelist of justitiepastor worden als ze uit de cel komen.”. 

Bronnen: Nederlands Dagblad, De Telegraaf, Hart van Nederland. Foto: Jewelsy (Canva)

Meer over: