Ga naar de inhoud

Theo Heuft, de man die Yab Yum grootmaakte, overleden in zijn slaap

Theo Heuft oprichter Yab Yum overleden

Theo Heuft, de oprichter van het wereldberoemde bordeel Yab Yum, is op 89-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van de familie, waarover de Telegraaf berichtte, is Heuft in zijn slaap gestorven in zijn woonplaats in Frankrijk.

De opkomst van Yab Yum

Heuft opende Yab Yum in april 1976 in een 17e-eeuws grachtenpand aan het Singel in Amsterdam. De seksclub verwierf al snel een reputatie van luxe en exclusiviteit.

Het trok een breed scala aan clientèle, waaronder toeristen, zakenmensen, en bekende Nederlanders. De club was beroemd om zijn weelderige inrichting en de discretie waarmee de wensen van zijn bezoekers werden vervuld.

Roerige geschiedenis Yab Yum

Hoewel Yab Yum populair was, werd de club ook in verband gebracht met criminele activiteiten. Heuft werd in de jaren ’90 afgeperst door de inmiddels geliquideerde criminelen Sam Klepper en John Mieremet.

In 1999 verkocht hij Yab Yum aan Hennie Vittali, die later werd verdacht een stroman te zijn voor drugscriminelen en de Hells Angels.

De tekst gaat onder de video verder >>

Sluiting van de club

In 2008 besloot de rechter dat Yab Yum zijn deuren moest sluiten na een negatief advies van het Landelijk Bureau Bibob, dat ondernemers controleert op misbruik van licenties voor criminele activiteiten.

Tegen die tijd woonde Heuft al met zijn vrouw Monique aan de Franse Côte d’Azur, waarna ze later naar de Bourgogne verhuisden.

Het erfgoed van Yab Yum

Ondanks de sluiting blijft Yab Yum een iconisch symbool van de extravagante jaren ’80 en ’90. De club leeft voort in de herinnering van velen en is onderwerp van een aankomende dramaserie geproduceerd door Dutch FilmWorks, Hazazah Pictures en Dingie.

De serie, die in samenwerking met Heuft en zijn vrouw Monique Rusch tot stand kwam, belicht zowel het persoonlijke verhaal van Heuft als de kleurrijke geschiedenis van Yab Yum, zijn personeel en klanten.

Bekijk hier de trailer van de dramaserie over Yab Yum.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Beroemde klanten en legendarische status

Yab Yum was niet alleen een toevluchtsoord voor de rijken en beroemden, maar ook een hotspot voor de onderwereld. Politici, zakenlieden, artiesten, en uiteindelijk steeds meer criminelen bezochten de club. De luxe en exclusiviteit maakten het een plaats waar geen wens te gek was, wat bijdroeg aan de legendarische status van de club.

Theo Heuft laat een blijvende indruk achter met zijn oprichting van Yab Yum, een club die niet alleen een deel van de Amsterdamse geschiedenis, maar ook van de wereldwijde uitgaanscultuur symboliseert.

Bron: Telegraaf, ed.nl

Meer over: