Fietsend door de streek kom je ze wel tegen: theetuinen. Dan is het een feestje om tijdens zo’n route even af te stappen, je billen even te verlossen van het zadel en zo’n tuin in te stappen.
Spontaan aan de thee belanden en met appelgebak onder een parasol. Dat zijn de ontspannen momenten die ons blij maken. Met de volgende tips voor het kweken van thee maak jij ook een theetuin aan huis.
Thee kweken: van kleurrijke border naar vers kopje thee
Zie je die gezellige theetuin weer voor je, waar je langsfietste? Je hebt er vast wel een paar leuke foto’s gemaakt. Gebruik die maar als inspiratiebron voor thuis. Zelf ook zo’n tuin aanleggen is leuk. Je hebt geen tuinarchitect nodig. Alleen een beetje creativiteit en natuurlijk plek voor meer groen. De basis voor je eigen theetuin is er vaak al. Met een paar nieuwe plantensoorten erbij is je theetuin snel aangelegd. Door je eigen groene theeplanten te kweken geniet je niet alleen van al dat groen, je krijgt er ook een smaakje van in je mok.
Prikkel je smaakpapillen met bloemen uit je theetuin
De zomer is het perfecte seizoen om je tuin te laten bloeien met een scala aan bloemen voor in thee: rozen, malva, goudsbloemen, viooltjes, lavendel en korenbloemen. Het zijn dé perfecte planten die je kunt aanschaffen om thee van te zetten en tegelijkertijd je borders mee op te fleuren. In het najaar kun je de theetuin ook uitbreiden met wintergroene tijm en kruidige salie. De groene planten die als basis voor thee zeker niet mogen ontbreken in je eigen theeplantage zijn: pepermunt, citroenverbena en hibiscus. Het is wel belangrijk om te kiezen voor biologisch stekken. Want je wil geen pesticiden of chemicaliën schenken.
Verkwikkend met gezondheidsvoordelen
De camellia is een populaire theeplant vanwege de verkwikkende smaak en vele gezondheidsvoordelen en mag dus ook niet ontbreken in je tuin. Deze plant gedijt ook goed in ons klimaat en niet alleen in een tropisch gebied. De soort heeft wel een vochtige en goed doorlatende grond nodig. Geef regelmatig water en kijk goed naar de plek waartussen je de plant neerzet. Deze theeplant is gevoelig voor ziekten en plagen.
Geen tuin? Maak een mini theetuin op je eigen balkon
Heb je geen eigen tuin en wil je toch thee aan huis kweken? Geen zorgen, want met slechts een paar potten kun je een mini theeplantage aanleggen. Deze soorten gedijen goed in potten en met de beste verzorging maken ze de hele zomer verse theebladeren aan:
- basilicum
- citroengras
- citroenmelisse
- citroenverbena
- echte kamille
- marjolein
- gember
- curcuma
Drogen voor de smaak en behoud van aroma
Het op een goede manier drogen van theebladeren voor in de winter is cruciaal. Pluk daarom de theeplanten op een droge dag. Het liefst ’s ochtend, maar wel als de dauw is opgetrokken. Spoel de bladeren voorzichtig af onder koud of lauw stromend water en kijk goed of je alle insecten en prut hebt vewijderd. Bundel daarna de takken en hang ze ondersteboven op een droge, goed geventileerde en donkere plek. Bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Laat ze volledig drogen en controleer regelmatig of ze klaar zijn voor opslag. Tip: de voedseldroger is weer populair. Die versnelt de droogtijd aanzienlijk.
Zijn de takken droog? Haal dan de bladeren van de takken en bewaar de gedroogde bladeren in luchtdichte glazen potten of zakjes op een koele, donkere en droge plaats om hun smaak en aroma te behouden. Zo kun je de thee lang goedhouden en een voorraad aanleggen voor wanneer je volgend jaar in de lente jouw theetuin open doet voor voorbijgangers: de buren, je vrienden. Of gewoon alleen voor jezelf!
Kijk of je het geheel leuk kunt aankleden met een kleurrijk theeservies, een gestreepte parasol en natuurlijk mag daar de etagère met zelfgebakken lekkernijen niet bij ontbreken. Genieten maar!