Ga naar de inhoud

Hoe kun je het beste theeaanslag verwijderen? Simpele tips!

Theeaanslag verwijderen, simpele tips

Last van hardnekkige theeaanslag in je favoriete kopjes en theepotten? Met deze effectieve en eenvoudige technieken krijg je jouw servies weer stralend schoon. Ontdek hoe je zonder moeite van die vervelende vlekken afkomt! Maar is het eigenlijk wel nodig om die vlekken te verwijderen?

GoeieVraag: Hoe kun je theeaanslag verwijderen.

Wat is de bruine aanslag van thee?

Het is vaak een bruine aanslag veroorzaakt door tannine stof op onder andere theeglazen, mokken en thermosflessen. Als er vaker thee wordt gedronken, worden de tannines geconcentreerder en bouwen de vlekken zich op. Hier komt ook de bittere smaak tijdens het veelvuldig drinken van thee door. Tannine doet geen kwaad, het ziet er alleen niet altijd even fris uit. Bovendien kan het gunstig zijn voor je spijsverteringssysteem in sommige opzichten.

Zwarte thee vs thee zonder theïne

Je zult zien dat de aanslag vooral bij zwarte thee voorkomt. In kruidenthee zoals rooibos, groene thee en muntthee zit nauwelijks tannine, dus (bijna) geen aanslag. Het kan dat één keer in de vaatwasser genoeg is om je mok weer schoon te krijgen, maar soms moet je toch echt zelf aan de bak om het aanslag vrij te krijgen.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om hiervan af te komen:

Thee-aanslag op servies

Methode 1: Maak een oplossing van citroenzuur en water. Laat het servies hierin weken. Daarna goed uitspoelen en afwassen.

Methode 2: Je kan ook sodakristallen, vaatwastabletten of reinigingstabletten voor een kunstgebit gebruiken. Laat ze wel geruime tijd inwerken voor je de aanslag weghaalt.

Methode 3: Behandel de vlekken met Tovergom en speciale spons.

Een hardnekkige theerand wrijf je met een vochtige doek waarop je wat zout hebt gedaan na en vervolgens goed spoelen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Hoe kan je een thermosfles reinigen?

Vergeten je thermoskan schoon te maken na een uitstapje? Bah, de binnenkant ziet er niet zo fris uit. Regelmatig je isoleerkan of thermosfles reinigen is noodzakelijk om de geurtjes en de aanslag weg te krijgen.

Geur verwijderen: een thermosfles raakt haar koffie- of theeluchtje kwijt door het een nacht met warm sodawater of water waaraan je een reinigingstablet voor kunstgebitten toevoegt te laten staan.

Aanslag verwijderen: de vlekken in een thermosfles verwijder je door de kan een nacht weg te zetten met sodawater erin. De volgende dag doe je dan een handvol rijst in de kan. Even goed schudden, dan krijg je hem weer stralend schoon.

Vergeet niet goed na te spoelen.

Hoe verwijder je theeaanslag op kopjes?

Klok je met gemak een kan thee per dag weg, dan kan het zijn dat er zich een soort aanslag vormt in de theekopjes. Theevlekken of theeaanslag in porseleinen kopjes kan je gemakkelijk verwijderen.

Je doet dit door de binnenkant op te wrijven met een vochtig doekje waarop je wat zout gestrooid hebt, daarna goed afspoelen en na drogen of poetsen.

Hoe verwijder je theeaanslag uit mokken?

Je mok schoonmaken met schoonmaakazijn is hartstikke makkelijk. Doe heet water in de mok, meng het vervolgens met wat schoonmaakazijn en laat het een nachtje staan. De volgende dag was je de aanslag er gemakkelijk af.

Wel goed naspoelen met lauw water! De azijn heeft de neiging om een beetje in te trekken, waardoor je een azijn nasmaak en geur kunt krijgen. Dat is voor het volgende kopje thee dat je drinkt niet heel zo smaakvol. Ook de baking soda of tip met citroensap werkt goed bij mokken.

Hoe verwijder je bruine aanslag in je theepot

Ouderwetse echte theepotten worden nooit gereinigd. Ze worden eenvoudig schoongemaakt met gekookt koud water en vervolgens gedroogd. Het resultaat is fris, maar niet vlekvrij. het schijnt beter voor de smaak te zijn.

Vraag maar aan Engelsen, hoe dit zit!

Moet je theeaanslag verwijderen?

Er zijn veel manieren en middelen om van theeaanslag af te komen, maar is het nou echt nodig? Er wordt zelfs beweerd dat het voor een betere thee zorgt, als je de aanslag laat zitten. De theeaanslag zou dan de juiste smaak vasthouden en dit zou telkens verbeterd worden, naarmate de aanslag toeneemt.

Of je dit nou gelooft of niet. Deze aanslag is niet slecht voor je gezondheid. In principe kun je de aanslag gewoon laten zitten. Als je toch liever het servies aanslagvrij wilt hebben voor visite, kun je hierboven lezen hoe je dat het beste kunt aanpakken.

(Thee)aanslag in je plastic bewaarbak

Doe in de plastic bewaarbak een stuk keukenpapier, een scheutje afwas en wat heet water erbij. Even schudden, met de deksel erop, en voila! De vieze vlekken zijn weg.

Welke huis-tuin-keuken middelen helpen tegen theeaanslag?

1. Baking soda of keukenzout

Baking soda (of keukenzout) is ook een goede oplossing om jouw theeservies, mokken of kannen aanslagvrij te maken. Maak het servies, de mok of kan eerst een beetje nat en zorg er vervolgens voor dat de bakingsoda, die je erin strooit, alle vlekken goed bedekt.

Laat dit even intrekken voor een paar minuten. Als je vervolgens de soda van de randen begint af te boenen, merk je dat de vlekken zeer snel verdwijnen.

Geen voldoende resultaat? Doe wat extra bakingsoda in de mok, voeg hier heet water aan toe en laat dit een nachtje laat staan. De volgende ochtend boen je de vlekken er makkelijk af. Als je hier ook nog een beetje citroensap aan toevoegt, behaal je al helemaal een optimaal resultaat.

2. Reinigen met zout of scheutje citroensap

Theestrepen worden verwijderd door het aanbrengen van citroen schillen of een vochtige doek. Was daarmee het kopje of de mok in warm water. Het zal duidelijk zijn hoe makkelijk het is om de strepen te verwijderen.

Het is ook mogelijk om warm water met citroenschillen toe te voegen in potten als je wilt. Daarna kun je alle bruine thee aanslag wegschrobben.

3. Vaatwastablet krijgt theeaanslag weg

Plaats een vaatwastablet in de theepot met kokend water. Laat het een uur weken, spoel daarna goed schoon en de theepot is weer als nieuw.

Theefilter schoonmaken

Door een vieze theefilter kan de aanslag in je kopje of mok ook verergeren. Neem daarom je theefilter eens in de zoveel tijd onder handen:

  • Zet een pot water op het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg 2 eetlepels zuiveringszout of baking soda + 1 eetlepel afwasmiddel toe.
  • Laat je filter 5 tot 15 minuten in de pot met kokend water liggen.
  • Gebruik een oude tandenborstel en nog wat afwasmiddel om de filter schoon te wrijven.
  • Zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de filter wrijven.
  • Leg je filter in schoon water en gebruik de tandenborstel om de laatste restjes te verwijderen en laat nog enkele minuten weken.
  • Neem nogmaals vers water om alle zeepresten af te spoelen, even nadrogen en je bent klaar.

Meer over: