Teruggetrokken tandvlees bij voortanden van de bovenkaak is waar veel mensen het meest bang voor zijn. Logisch, het is zichtbaar en niet gemakkelijk te bedekken. Hoe eerder je je er bewust van bent, hoe meer je eraan kunt doen. Teruggetrokken tandvlees komt namelijk niet vanzelf terug, of het nu om boven- of ondertanden gaat. Wel zijn er een aantal manieren om het fenomeen te herstellen. Lees in dit artikel wat je eraan kunt doen.
Poets je tanden 2 keer per dag
Het voorkomen van teruggetrokken tandvlees begint bij regelmatige en grondige mondhygiëne. Poets je tanden 2 keer per dag met een (biologische) fluoride houdende tandpasta. Sommige elektrische tandenborstels beschikken over een druksensor die aangeeft wanneer je te hard poetst. In het geval van een handtandenborstel moet je dit zelf ondervinden. Om de omgeving rond het tandvlees nog beter schoon te maken, gebruik je na het poetsen flosdraad of tandenstokers.
Houd daarnaast in de gaten of je weleens tandenknarst. Je hebt dit vaak niet door, omdat het merendeel tijdens het slapen voorkomt. Vraag het een keer aan je partner, of houd gevoelige tanden en klachten bij kauw- en nekspieren in de gaten. Bij tandenknarsen schuiven je onder- en bovenkaak zo hard heen en weer dat tandglazuur kan afbreken en tandvlees terugtrekt. Ontdek hier tips om tandenknarsen te voorkomen en verhelpen.
Poets je niet te hard?
Ook als je eenmaal teruggetrokken tandvlees hebt, is het belangrijk om zachter te poetsen. Zo voorkom je dat je tandvlees verder terugtrekt. Vraag je tandarts eens of je wel op de goede manier poetst. Het kan zijn dat je verkeerde bewegingen maakt, waardoor je tandvlees naar achter wordt gedrukt. Gebruik regelmatig mondspoelmiddel om je gebit extra schoon te maken én te houden. Een mondspoelmiddel specifiek voor terugtrekkend tandvlees is in dit geval de beste optie. Houd er rekening mee dat het niet alleen wordt veroorzaakt door een matige mondhygiëne, ook door roken, stress en slechte voeding.
Top 10 tips voor gezond tandvlees
1. Minder hard poetsen
2. Geen tandenknarsen
3. Mondspoelmiddel gebruiken
4. Teruggetrokken tandvlees masseren
5. Flossen, stoken en ragen
6. Kruidnagel kauwen
7. Groene thee drinken
8. Voldoende vitamine C
9. Minder roken
10. Geen overmatig gebruik van suiker
Heb je pijnklachten door teruggetrokken tandvlees? Bezoek dan een tandarts en/of mondhygiënist. In erge gevallen kan een tandvleescorrectie worden uitgevoerd. Of voorkom pijnklachten door meer te weten te komen over ontstekingen, waaronder parodontitis.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen: Dental, Mondhygiënisten, Nederlandse Vereniging voor Paradontologie (NVvP)