Ga naar de inhoud

Prins Constantijn opent langverwachte tentoonstelling ‘De Prins en de stad’ – Willem V

Tentoonstelling WillemV in Amsterdam

Ben je klaar om een duik te nemen in de glorie van het verleden? Zet dan alvast een groot kruis in je agenda op 5 juli 2023, want dan opent Prins Constantijn hoogstpersoonlijk de langverwachte tentoonstelling ‘De Prins en de Stad – Willem V.

De tentoonstelling vindt plaats in Amsterdam’ in het majestueuze Koninklijk Paleis Amsterdam. En geloof me, dit is een historisch evenement dat je niet wilt missen!

18e eeuw

Vanaf de opening op 5 juli tot en met 17 september, komt het Paleis tot leven met de grandeur van de achttiende eeuw. Deze tentoonstelling neemt je mee terug in de tijd naar de meest spectaculaire ontvangst die ooit heeft plaatsgevonden. Stap binnen en ervaar zelf de pracht en praal waarin Prins Willem V werd ondergedompeld.

Uniek om dit te gaan zien

Als je een liefhebber bent van geschiedenis, kunst en cultuur, dan is dit er een die niet op je wensenlijstje mag ontbreken. Ontdek de meest indrukwekkende kunstwerken uit die tijd, bewonder de verfijnde details van de historische kostuums en laat je betoveren door de schitterende architectuur van het Paleis. Het is een unieke kans om je onder te dompelen in de rijkdom van ons verleden en de koninklijke geschiedenis van Nederland.

Tentoonstelling 

De tentoonstelling ‘De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam’ belooft een ware beleving te worden. Verwacht een meeslepende reis door de tijd, waar je kennismaakt met de fascinerende persoonlijkheid van Prins Willem V en zijn bijzondere relatie met Amsterdam. Je staat versteld van de historische gebeurtenissen en de invloed die deze prins had op de stad.

Willem V, voluit Willem Batavus, was geboren op 8 maart 1748 in Den Haag en overleed op 9 april 1806 in Brunswijk, Duitsland. Hij was de laatste stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en later de eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden.

Familiegeschiedenis

Willem V was de zoon van stadhouder Willem IV en prinses Anna van Hannover. In 1751 volgde hij zijn vader op als erfstadhouder, nadat deze op jonge leeftijd was overleden. Op dat moment was Willem V pas 3 jaar oud, hij werd onder voogdij geplaatst. In 1766 werd hij meerderjarig verklaard en nam hij de volledige macht over als stadhouder.

Stadhouder

Als stadhouder had Willem V te maken met politieke onrust en instabiliteit in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. De patriottenbeweging, die streed voor meer democratie en beperking van de macht van de stadhouder, vormde een uitdaging voor zijn gezag. Uiteindelijk leidde dit tot de patriottische revolutie van 1785 en de inval van de Pruisische troepen, om de stadhouder te herstellen in zijn macht.

Regeerperiode

Tijdens de Franse Revolutie en de daaropvolgende Napoleontische oorlogen, kwam Willem V in conflict met de Franse republiek en later het Franse Keizerrijk. In 1795 werd de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden omvergeworpen en vluchtte Willem V met zijn familie naar Engeland. Dit markeerde het einde van het stadhouderlijke tijdperk in Nederland.

Na de val van Napoleon en de nederlaag van Frankrijk in 1814, keerde Willem V terug naar Nederland. Hij werd uitgeroepen tot soeverein vorst van het nieuw gevormde Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en uiteindelijk in 1815 tot koning. Hij regeerde als koning Willem I tot 1840, toen hij aftrad ten gunste van zijn zoon Willem II.

Omstreden

Willem V wordt herinnerd als een omstreden figuur in de Nederlandse geschiedenis. Zijn bewind als stadhouder was gekenmerkt door politieke onrust en de opkomst van de patriottenbeweging. Desalniettemin speelde hij een belangrijke rol in de vorming van het moderne Nederland als koning Willem I. Zijn nalatenschap omvat onder andere de totstandkoming van de Nederlandse grondwet en de bevordering van economische ontwikkeling.

255 jaar geleden, hoogtepunten van de tentoonstelling

  • Een bijzondere hoogtepunt van de tentoonstelling is de terugkeer van de 2 stadhouders stoelen, speciaal vervaardigd voor deze vijfdaagse ontvangst. Na 255 jaar keren ze terug naar hun oorspronkelijke plek en vertellen ze het verhaal van vorstelijk en politiek spektakel in de aanloop naar een turbulente tijd.
  • In ‘De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam’ kunnen bezoekers ook genieten van een selectie bijzondere collectiestukken uit de Koninklijke Verzamelingen, die toebehoorden aan Willem V. Denk aan zijn imposante Windsoruniform, zijn sierdegen en 5 indrukwekkende portretten, waaronder meesterwerken geschilderd door Johann Tischbein.
  • In de zaal waar Willem V zelf dineerde, wordt zelfs een vorstelijk banket gereconstrueerd. Hier kunnen bezoekers zich vergapen aan het prachtige servies en bestek van Willem V, terwijl imposant suikerwerk, speciaal vervaardigd voor deze tentoonstelling door toppatissier Jeroen Goossens, de tafel siert.
  • Maar de tentoonstelling beperkt zich niet tot het Koninklijk Paleis alleen. Bezoekers worden uitgenodigd om in de voetsporen van Willem V te treden door middel van een bijzondere stadswandeling. Deze wandeling voert langs de speciale plekken die Willem V tussen 30 mei en 4 juni 1768 bezocht. Ontdek de stad op een unieke manier en laat je meevoeren naar het verleden.

Mis deze unieke kans niet om de tijd van vorstelijk spektakel te herbeleven. Bezoek ‘De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam’ en laat je betoveren door de pracht en rijkdom van een vervlogen tijdperk. Tickets zijn verkrijgbaar op paleisamsterdam.nl

Aankondiging opening tentoonstelling door Prins Constantijn.

Meer over: