Ga naar de inhoud

Kan je iemand traceren door zijn of haar telefoon?

Bron: © Canva 

Het traceren van een telefoonnummer is in onze digitale maatschappij actueler dan ooit. Of je nu een onbekend nummer terugbelt, een verloren toestel probeert op te sporen of hinderlijke telefoontjes krijgt — de behoefte om te achterhalen wie erachter zit, groeit. Wat is tegenwoordig technisch mogelijk en wat is wettelijk toegestaan?

Wat mag wél en wat mag niet én achterhaal je legaal wie jou belt of waar een telefoon zich bevindt. In dit artikel geven wij antwoord op de GoeieVraag: Kan je iemand traceren door zijn of haar telefoon?

Een telefoonnummer opzoeken: wie belt mij?

De eenvoudigste vorm van “traceren” is het identificeren van een onbekende beller. Er zijn diverse gratis en betaalde tools beschikbaar om telefoonnummers te checken, zoals:

  • Nummerzoekdiensten: Websites zoals WhoCalledMe, Nummerzoeker of apps als TrueCaller en Hiya laten gebruikers informatie achterlaten over onbekende nummers. Hier kun je lezen of het om een callcenter, scammer of legitiem bedrijf gaat.
    TIP: Het is verstandig om van te voren de recensies van zo’n bedrijf of website te controleren. Er zitten ook veel commerciële (nep) aanbieders bij, die geld verdienen door in te spelen op jouw (urgente) probleem.
  • Google en sociale media: Simpelweg het nummer googelen of invoeren in platforms zoals Facebook of LinkedIn kan verrassende resultaten opleveren.

Let op: veel mobiele nummers zijn tegenwoordig privé of gekoppeld aan tijdelijke VoIP- of prepaid-diensten, waardoor ze moeilijk te herleiden zijn.

Bekijk de (Engelstalige) video’s hieronder >>

Een telefoon volgen via GPS of app

Wil je een verloren of gestolen toestel lokaliseren, dan zijn er specifieke apps die je daarbij kunnen helpen:

  • Voor Android: ‘Mijn apparaat vinden’ (Find My Device) van Google
  • Voor iOS: ‘Zoek mijn iPhone’ via de ‘Zoek mijn’-app

Beide systemen werken alleen als locatie-voorzieningen aanstaan en het toestel nog verbinding heeft met internet. Je kunt hiermee ook je toestel laten rinkelen, vergrendelen of op afstand wissen.

Voor het volgen van andermans telefoon (bijvoorbeeld van een kind of partner) geldt dat toestemming vereist is. Het stiekem volgen van iemand zonder dat hij of zij het weet, is strafbaar onder de AVG en strafrecht.

Tekst gaat verder onder de video >>

Via de mobiele provider:

In sommige gevallen kan een mobiele provider locatie-informatie verstrekken aan de politie, maar dit gebeurt alleen op basis van een gerechtelijk bevel of in gevallen van nood.

Scam, phishing en spoofing herkennen op je telefoon

Een veelvoorkomend probleem is het ontvangen van neptelefoontjes van “bekende” nummers. Dit heet spoofing: oplichters laten het lijken alsof ze bellen vanaf een betrouwbaar nummer, bijvoorbeeld van je bank of de overheid.

In 2024 en 2025 is de regelgeving aangescherpt:

  • Providers zijn verplicht technische maatregelen te treffen tegen spoofing.
  • Consumenten kunnen verdachte nummers rapporteren via Fraudehelpdesk.nl of de ACM.

Gebruik je gezond verstand: je bank zal je nooit telefonisch om je pincode of inlogcodes vragen. Krijg je zo’n oproep, verbreek de verbinding en bel het officiële nummer van de organisatie terug.

Mag je zomaar een telefoon traceren?

Volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is een telefoonnummer een persoonsgegeven. Dat betekent dat je niet zomaar persoonlijke informatie over een eigenaar van een nummer mag opzoeken, verzamelen of delen zonder geldige reden of toestemming.

  • Het traceren van telefoonnummers is toegestaan voor persoonlijk gebruik (zoals bescherming tegen fraude), maar commercieel gebruik of het publiekelijk delen van gegevens is verboden.
  • Tracking apps die zonder medeweten van de gebruiker draaien, vallen onder spyware en zijn strafbaar.
  • Bedrijven mogen telefoonnummers alleen opslaan en gebruiken als ze daar expliciete toestemming voor hebben, of als het noodzakelijk is voor dienstverlening.

Wat kun je doen bij misbruik of overlast?

Je kunt ook regelmatig gebeld worden door 088 nummers, waarbij de ringtoon maar slechts enkele keren overgaat. Als je dan terugbelt krijg je ze niet te pakken.

Word je herhaaldelijk lastiggevallen of ontvang je verdachte oproepen? Dan kun je dit doen:

  • Blokkeer het nummer via je telefooninstellingen.
  • Probeer het nummer online op te zoeken door het te googlen.
  • Meld het bij je provider en/of de politie.
  • Doe aangifte bij ernstige bedreigingen of stalking.
  • Noteer tijdstippen, nummer en aard van het contact.

In 2025 zijn er talloze middelen om telefoonnummers te herkennen, blokkeren of zelfs te traceren — mits je je aan de wet houdt. Met behulp van apps en databases kun je veel achterhalen, maar respect voor privacy blijft essentieel.

Voor wie last heeft van overlast of oplichting: wees alert, gebruik betrouwbare bronnen en onderneem altijd actie bij misbruik.

Wij geven tips en delen informatie, maar zijn geen officiële adviseur. Raadpleeg een deskundige voor juridisch advies over ICT, telecommunicatie en internet. 

Meer over:

Reacties zijn gesloten.