De politie blijft maar aan hikken tegen een gebrek aan personeel. Volgend jaar komen de korpsen 1500 mensen tekort. De verwachting is dat het in 2027 nog steeds om een gat van bijna 1500 medewerkers gaat. Ze hebben daarom een tijdelijke oplossing bedacht.
De politie probeert met allerlei slimme oplossingen de tekorten het hoofd te bieden. Een van de nieuwe maatregelen is het inzetten van studenten op de meldkamer om 112-telefoontjes aan te nemen. Dit gebeurt in Amsterdam en Utrecht.
Tekorten bezorgt politie buikpijn
De capaciteitsproblemen zijn daar zo groot, dat niet alle telefoontjes meteen opgenomen kunnen worden, meldt de NOS. ‘En daar heeft iedere centralist buikpijn van’, zegt Wieke Bosch, van de meldkamer Utrecht.
Studie politiewerk geen vereiste
Sinds vorige week zijn 9 opgeleide studenten als centralist in dienst bij de politie. Ze hebben geleerd om snel de meest essentiële vragen te stellen, zoals wat er aan de hand is en waar de beller zich precies bevindt. De studenten moeten minimaal tweedejaars zijn en een hbo- of universitaire opleiding volgen. Een studie die te maken heeft met het politiewerk is geen vereiste.
Pittige selectie
Volgens de politie gaat de inzet van studenten niet ten koste van de kwaliteit van de afhandeling van 112-meldingen. ‘Er zat een pittige selectie aan vast, die vergelijkbaar is met alle andere collega’s die hier starten,’ zegt Bosch.
Hij hoopt dat de nieuwe centralisten na hun studie kiezen voor een carrière bij de politie. ‘Ze hebben een contract van 2 jaar. De intentie is om daarna te kijken of ze willen blijven.’
Krapte bij politie houdt aan
Vorig jaar meldde de politie nog dat de bezetting naar verwachting in 2025 weer op sterkte zou zijn, maar een woordvoerder zegt dat het tekort de komende jaren blijft aanhouden. Dat komt onder meer doordat relatief veel politiemensen met pensioen gaan en door de krappe arbeidsmarkt. Ook het regelmatig uitlenen van agenten aan andere eenheden bij grote demonstraties draagt bij aan de capaciteitsproblemen.
Druk op politie gaat ten koste van veilige samenleving
In een reactie op de berichten van De Telegraaf en de NOS zegt woordvoerder Maarten Brink, van politievakbond ACP, dat al jaren geroepen wordt dat de tekorten een groot probleem zijn. Politiemensen staan fors onder druk en dat gaat volgens Brink ten koste van veiligheid in de samenleving.
Maarten Brink, woordvoerder politiebond
Velen met mij roepen het al jaren. Jammer dat het niet gehoord en gezien wordt. Politiemensen staan fors onder (werk)druk ten koste van de maatschappelijke veiligheid. Tekorten bij politie houden nog jaren langer aan dan gedacht.
— Maarten Brink (@maartenbrink) November 19, 2023
https://t.co/JPgcC0dvxk#politie #steundepolitie pic.twitter.com/dsnc1180z0
Bronnen: ANP, NOS, Telegraaf