Het landelijk watertekort op de korte termijn is voorbij. Toch betekent dit niet dat er geen zorgen zijn over de toekomst. Verschillende waterbedrijven zijn bang voor een tekort aan drinkwater. Het watersysteem loopt namelijk tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en vervuiling.
Zorgen over de waterlevering, en dan hebben we het nog niet eens over de, nog voor 2030, te bouwen 900.000 woningen. Lees in dit artikel alles over het drinkwatertekort.
Water uit de kraan binnenkort niet meer vanzelfsprekend
Dat water uit de kraan komt, is binnenkort niet meer vanzelfsprekend. De beschikbaarheid van water voor onze drinkwatervoorziening staat onder grote druk. Over een paar jaar is de grens van onze drinkwatervoorziening bereikt. Dit is niet het enige slechte nieuws. Ook kwaliteit van het drinkwater gaat aanzienlijk achteruit. Dit komt door de vervuiling door huishoudens, industrie en landbouw. Dit betekent dat onze toekomstige generaties worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater.
Problemen op korte termijn opgelost, lange termijn nog lang niet
De oplossing voor de lange termijn is er nog niet. Daarom moet waterbeheer hoger op de prioriteitenlijst komen te staan. Momenteel gaat er een zeer lange tijd overheen voordat een provincie of het Rijk een vergunning verleent om bijvoorbeeld een waterwinlocatie uit te breiden. Het kabinet maakte onlangs ook bekend dat ze voor 2030 nog 900.000 woningen willen bouwen. Hierover maken de waterbedrijven zich ook zorgen. Dat deze huizen op tijd een drinkwateraansluiting krijgen, kunnen zij bij lange niet garanderen. Er is 1 ding wel zeker: alle 10 Nederlandse waterbedrijven moeten meer drinkwater produceren.
Lees ook:
- Ontdek de voordelen van het opvangen van regenwater
- Water besparen door onder de douche te plassen. Goed of slecht idee?