
Terwijl schoon drinkwater steeds schaarser wordt, verspillen we onnodig waardevolle bronnen. Met een dreigende drinkwatercrisis in zicht, is het tijd om ons gebruik van water kritisch onder de loep te nemen. Vooral in Limburg is dit een groot probleem. Hoe zorgen we ervoor dat de kraan blijft stromen?
Een Dreigende Watercrisis in Limburg
Limburg staat aan de vooravond van een grote uitdaging: de beschikbaarheid van schoon drinkwater neemt af, terwijl de vraag groeit. Deskundigen waarschuwen dat als we onze huidige waterconsumptie niet verminderen, een watertekort onvermijdelijk wordt.
Hoewel Limburg specifieke uitdagingen kent, geldt deze problematiek ook voor andere regio’s in Nederland.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Overheden en drinkwaterbedrijven hebben een actieplan gemaakt in de strijd tegen het dreigende drinkwatertekort. Zijn ze daarmee op tijd? #Nieuwsuur pic.twitter.com/BPCj6OGwOt
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) January 13, 2025
Verspilling van kostbaar drinkwater
Veel huishoudens gebruiken flessenwater zoals Spa en Chaudfontaine voor alledaagse taken, zoals het vullen van vaatwassers en zelfs douchen. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook ecologisch onverantwoord. Andere opvallende gewoontes zijn:
- Het koken van pasta met bruisend mineraalwater.
- Het vullen van aquaria met exclusief bronwater.
- Huisdieren voeden met gekocht bronwater
- (Dure) auto’s wassen met flessenwater van hoge kwaliteit.
- Kamerplanten besproeien met geïmporteerd bergwater.
- Handen wassen met luxueus verpakt drinkwater.
- Beautybehandelingen met exclusief bronwater.
- Babyflessen uitkoken met Spa Blauw.
Babyflessen uitkoken met Spa Blauw
Bekijk de video hieronder en lees verder >>
Je hoeft de toilet niet door te spoelen met Spa Blauw
Het opvangen van regenwater is een eenvoudige en effectieve manier om schoon drinkwater te besparen. In veel nieuwbouwplannen wordt dit al toegepast. Daar worden regenwatersystemen geïnstalleerd waarmee water wordt opgevangen en gebruikt voor diverse huishoudelijke taken. Dat moet de norm worden om drinkwater te besparen.
Het opgevangen regenwater wordt in sommige huizen gebruikt voor de douche, het toilet, de wasmachine, de vaatwasser en voor het sproeien van de tuin. De woningen hebben tanks van verschillende grootte, afhankelijk van het dakoppervlak.
Regenwater is heel zacht en wordt via het dak opgevangen in betonnen tanks. Het water wordt gezuiverd door een zuiveringsinstallatie in de woning. De toilet naspoelen met bronwater is daarom niet nodig.
Lees ook: is een waterontharder nodig in huis.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Natste jaar ooit maar toch drinkwatertekort? Of zit iemand aan psychoactieve substanties? pic.twitter.com/dUF3R2Zd0k
— TNDSPV (@tandartspavic) January 14, 2025
Actieplan drinkwatertekort
Om een drinkwatercrisis te voorkomen, is een actieplan in de maak. Hierin worden maatregelen voorgesteld, zoals:
- Bewustwordingscampagnes over waterbesparing.
- Investeringen in duurzame waterzuivering en -opslag.
- Stimulering van huishoudens en bedrijven om minder water te verspillen.
Wat kun jij doen?
Iedereen kan bijdragen aan het behoud van schoon drinkwater. Enkele eenvoudige tips:
- Douche korter en gebruik een waterbesparende douchekop.
- Gebruik regenwater voor het besproeien van de tuin.
- Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
Samen voor een duurzame toekomst
De drinkwatercrisis is geen toekomstmuziek; het is een realiteit die ons nu al raakt. Alleen door bewust om te gaan met water en samen te werken aan duurzame oplossingen, kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst zorgeloos de kraan kunnen opendraaien.
Niet naar consumenten kijken maar industriële grootverbruikers aanpakken >>
Om het drinkwatertekort aan te pakken
— Matthijs Pontier
moeten ze niet naar consumenten kijken
maar industriële grootverbruikers aanpakken! #Nieuwsuur #AGVindebat pic.twitter.com/DysD8zhqDr https://t.co/YL8ypCmG6UPiratenpartij – De Groenen
(@Matthijs85) January 17, 2025
Bronnen
De Limburger, installatietotaal.nl I Hoofdfoto: Canva
Eerder schreven wij >>

3 oktober 2022, Wendy Ruittemanz
Tekort aan drinkwater dreigt, hoe komt dat?
Het landelijk watertekort op de korte termijn is voorbij. Toch betekent dit niet dat er geen zorgen zijn over de toekomst. Verschillende waterbedrijven zijn bang voor een tekort aan drinkwater. Het watersysteem loopt namelijk tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en vervuiling.
Zorgen over de waterlevering, en dan hebben we het nog niet eens over de, nog voor 2030, te bouwen 900.000 woningen. Lees in dit artikel alles over het drinkwatertekort.
Water uit de kraan binnenkort niet meer vanzelfsprekend
Dat water uit de kraan komt, is binnenkort niet meer vanzelfsprekend. De beschikbaarheid van water voor onze drinkwatervoorziening staat onder grote druk. Over een paar jaar is de grens van onze drinkwatervoorziening bereikt. Dit is niet het enige slechte nieuws. Ook kwaliteit van het drinkwater gaat aanzienlijk achteruit. Dit komt door de vervuiling door huishoudens, industrie en landbouw. Dit betekent dat onze toekomstige generaties worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater.
Problemen op korte termijn opgelost, lange termijn nog lang niet
De oplossing voor de lange termijn is er nog niet. Daarom moet waterbeheer hoger op de prioriteitenlijst komen te staan. Momenteel gaat er een zeer lange tijd overheen voordat een provincie of het Rijk een vergunning verleent om bijvoorbeeld een waterwinlocatie uit te breiden. Het kabinet maakte onlangs ook bekend dat ze voor 2030 nog 900.000 woningen willen bouwen. Hierover maken de waterbedrijven zich ook zorgen. Dat deze huizen op tijd een drinkwateraansluiting krijgen, kunnen zij bij lange niet garanderen. Er is 1 ding wel zeker: alle 10 Nederlandse waterbedrijven moeten meer drinkwater produceren.