Ga naar de inhoud

Tekort aan pleeggezinnen groeiend probleem voor kwetsbare kinderen

Tekort pleeggezinnen

Er zijn veel te weinig pleeggezinnen in Nederland. Het aantal pleegkinderen is aanzienlijk gestegen in de laatste 10 jaar, terwijl het aanbod van pleeggezinnen niet evenredig is toegenomen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toenemende vraag, gelijkblijvend aanbod

Een CBS-rapport toont een stijging van het aantal pleegkinderen van 15.000 in 2010 naar 21.400 in 2020. Het aantal pleeggezinnen is echter niet toegenomen. Dat vormt een groeiend probleem. Het tekort heeft bijzonder grote gevolgen voor kwetsbare kinderen die een stabiele en veilige omgeving nodig hebben. Experts benadrukken dat opgroeien in een gezinssituatie voordeliger is dan plaatsing in instellingen, zowel voor het welzijn van het kind als financieel.

Grootste tekorten in stedelijke gebieden

Het tekort aan pleeggezinnen is het meest acuut in grote steden en gemeenten met veel achterstandsgezinnen. Het CBS-rapport onthult dat het aantal pleeggezinnen in stedelijke gebieden achterblijft bij die in landelijke gebieden. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de aarzeling van mensen om pleeggezin te worden, waaronder een gebrek aan kennis en ervaring, de angst voor problematisch gedrag van de pleegkinderen en praktische problemen zoals onvoldoende ruimte in huis.

Geen rekeninghouden met culturele of religieuze achtergrond

Oproep tot verbeterde werving en ondersteuning

Het CBS-rapport pleit sterk voor een verhoogde focus op de werving en selectie van pleeggezinnen. Er moet meer voorlichting gegeven worden over wat pleegzorg precies inhoudt. Potentiële pleegouders moeten beter begeleid en ondersteund worden. Echter, ondanks eerdere maatregelen van de overheid om het tekort aan te pakken, is dit probleem sinds 2012 alleen maar groter geworden.

Insights van experts en pleitbezorgers

“De groep pleegkinderen is in een periode van 10 jaar fors gegroeid. Pleegzorgorganisaties dreigen deze groei niet op te kunnen vangen, omdat het aantal pleeggezinnen niet evenredig is meegegroeid”, zegt Jan Willem Bruins, projectmanager pleegzorg bij het Nederlands Jeugdinstituut.

“Iedere pleegouder kan wel wat hulp gebruiken. Mits de hulp afgestemd is op de behoeften van het gezin. Zo zou de toewijzing van contactpersonen of vertrouwenspersonen standaard onderdeel moeten zijn van de pleegzorg”, merkt Cisca van Veldhuisen, pleegouder en voorzitter van belangenvereniging voor pleegouders, op.

“Het aandeel kinderen in de gesloten jeugdhulp is tussen 2008 en 2020 bijna verdubbeld. Pleegzorg was een goedkopere en vooral betere oplossing geweest, maar die plekken zijn er niet voldoende”, volgens Nanning Mol, bestuurder van de Jeugdautoriteit.

Meer aandacht nodig voor pleegzorg

Bron: CBS
Foto: Yuri Arcus (Canva)

Meer over: