Ga naar de inhoud

Tekort aan antibiotica baart medische wereld zorgen

Antibiotica

Artsen en apothekers maken zich grote zorgen over het tekort aan essentiële antibiotica in Nederland, meldt RTL. Noodgedwongen schrijven ze alternatieve middelen voor. In het Erasmus MC in Rotterdam tellen ziekenhuisapothekers de tabletten om te kijken hoe ze de dagen doorkomen.

Het tekort aan antibiotica is volgens Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie te wijten aan het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars.

Voor de laagste prijs

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt ze: “Dat doen ze voor de laagste prijs. Hierdoor trekken veel leveranciers zich terug, omdat het niet interessant is om hun geneesmiddel op de markt te houden. Voorheen hadden we bijvoorbeeld 3 leveranciers voor 1 middel. Dat is er nu nog maar 1.” 

Productie antibiotica moet naar Europa

De meeste medicijnen worden geproduceerd in India en China. Die productie moet volgens Hunfeld snel naar Europa komen. “Dat roepen we al jaren. Productie dichtbij is voor alles beter. Je hebt dan zicht op de keten en je kunt sneller in Europa met elkaar schakelen. Zo’n fabriek staat er niet meteen. Dat kost jaren, maar we hebben hem op dit moment wel heel hard nodig.”

Bijna niet meer te doen 

Er is tekort aan antibiotica die worden gebruikt bij:

  • Urineweginfecties
  • Moeilijk te behandelen botinfecties
  • Luchtweginfecties

Tijdens de kerstdagen was het volgens Hunfeld ‘bijna niet meer te doen was.’ Ze met haar collega’s continu bezig met het informeren van artsen en het verzamelen van antibiotica.

Het gaat daarbij om:

  1. Co-trimoxazol, dit wordt voorgeschreven bij luchtweginfecties en uit voorzorg voor mensen die een transplantatie ondergaan ter voorkoming van infectie.
  2. Minocycline, dit wordt ingezet als een reserve-antibioticum, voor mensen bij wie een eerder antibioticum onvoldoende heeft gewerkt, meestal bij huidinfecties.
  3. Piperacilline/tazobactam, dit wordt via het infuus gegeven in het ziekenhuis bij een luchtweginfectie of na een grote buikoperatie.
  4. Metronidazol, dit wordt gebruikt na buikoperaties en bij bepaalde vormen van diarree en tropische infecties.

Kans op resistentie wordt groter

Arts-microbioloog Robert Huis in ‘t Veld van het UMCG laat aan RTL weten dat er alternatieve antibiotica beschikbaar zijn. Die richten zich op meerdere bacteriën en daardoor krijgt een patiënt meer bijwerkingen. De kans op resistentie wordt daarmee groter, volgens de arts.

“Bij sommige antibiotica moet een patiënt in een ziekenhuis worden opgenomen om het middel via een ader toegediend te krijgen, in plaats van dat hij naar huis kan. Bovendien zijn alternatieven vaak minder effectief.”

Hoge resistentie kan leiden tot amputatie

Als er te vaak hetzelfde type antibioticum wordt gebruikt is er meer kans op resistentie. Bacteriën gaan zichzelf beschermen tegen het geneesmiddel, waardoor dit minder goed werkt. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Antibiotica werken dan niet meer, staat op de website van het RIVM. Bij resistentie zijn normale infecties niet meer te behandelen met het voorkeursmedicijn. Huis in ‘t Veld: “Een hoge resistentie kan leiden tot amputatie of zelfs overlijden.”

Wekenlang zonder antibiotica

Apothekers zijn volgens hem druk bezig met het proberen te importeren van de laatste voorraden co-trimoxazol (antibiotica tegen luchtweginfecties) uit het buitenland. “De volgende stap is dat we wekenlang zonder het medicijn komen te zitten.”

Bronnen: RTL, Met het Oog op Morgen, NOS. Foto: 89Stocker by Canva

Meer over: