Ga naar de inhoud

Tekeningen van Prinses Beatrix uit haar tienertijd worden geveild: geen kunstpareltjes

Update:
Tekeningen prinses Beatrix tienertijd geveild

De tekeningen die prinses Beatrix als tiener maakte, worden nu geveild. Het zijn historische exemplaren zonder artistieke waarde. Wat heeft een liefhebber voor deze koninklijke geschiedenis over?

Oorsprong van de tekeningen

De tekeningen zijn bewaard door een nazaat van een voormalige medewerkster van koningin Juliana. Deze medewerkster ontving de tekeningen destijds van prinses Beatrix zelf.

Koen Samson van het veilinghuis vertelt dat zij hopen dat de tekeningen bij een echte verzamelaar terechtkomen, iemand die echt waarde hecht aan de herkomst van deze kunst.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Lees ook: Prinses Beatrix onthult beeldengroep van moeder Juliana.

Details van de tekeningen

Er worden 2 werken van de prinses geveild.

  • De eerste tekening is een collage van ballerina’s, die Beatrix apart heeft getekend en op een groter vel heeft geplakt.
  • Het tweede werk toont spelende hondjes op een grasveld en is gesigneerd met de initialen TVO, wat staat voor Trix van Oranje. Deze handtekening geeft de tekening een extra koninklijk tintje.

Reactie van kunstkenner

Kunstkenner Willem Baars is minder enthousiast over de artistieke waarde van de tekeningen. Volgens hem zijn het gewoon tekeningen van een kind dat goed kan tekenen en hebben ze geen artistieke waarde, behalve dat ze van een lid van het Koningshuis zijn.

Desondanks mikt het veilinghuis op een verkoopprijs van 3000 tot 5000 euro voor de 2 tekeningen.

Vergelijking met Vorige Veiling

Dit is niet de eerste keer dat tekeningen van een jonge Beatrix worden geveild. In 2022 gingen 5 andere tekeningen onder de hamer bij hetzelfde veilinghuis. Destijds bracht de veiling inclusief kosten 11.000 euro op, terwijl men oorspronkelijk rekende op 5000 euro. De populariteit van koninklijke memorabilia blijkt hiermee wederom groot te zijn.

Bekijk hieronder de video en lees verder >>

Verwachtingen voor de huidige veiling

De huidige veiling blijft spannend, want geïnteresseerden kunnen tot 20.05 uur bieden op de tekeningen van Beatrix. Of de werken de verwachte prijs van 3000 tot 5000 euro zullen halen, blijft nog de vraag. Voor liefhebbers van het Koningshuis kan de historische waarde van deze tekeningen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van hun bod.

Beatrix’ invloedrijke familieachtergrond

Prinses Beatrix, geboren op 31 januari 1938, komt uit het Nederlandse Koninklijk Huis van Oranje-Nassau. Ze is de oudste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard.

Haar jeugd was doordrenkt van koninklijke verplichtingen en culturele opvoeding, wat haar waarschijnlijk beïnvloedde in haar artistieke uitingen zoals de tekeningen die nu worden geveild.

Beatrix’ creatieve kant komt wellicht voort uit de verfijnde artistieke en intellectuele omgeving waarin ze opgroeide.

De populariteit van koninklijke memorabilia

De blijvende interesse in koninklijke memorabilia is een fenomeen dat wereldwijd te zien is. Van objecten van koninklijke huwelijken tot persoonlijke artefacten, deze stukken trekken vaak veel aandacht en hoge prijzen tijdens veilingen.

De tekeningen van prinses Beatrix zijn geen uitzondering. De veiling biedt niet alleen een zeldzame kans om een persoonlijk stuk geschiedenis te bezitten, maar vertegenwoordigt ook de blijvende fascinatie en waardering voor het leven en de nalatenschap van leden van koninklijke families.

Bronnen:

RTL Nieuws I Hoofdfoto: Beeld: © RVD


Meer over: