
Consumenten met een variabel energiecontract hebben mogelijk jarenlang te veel betaald. Dat stelt de Consumentenbond naar aanleiding van een baanbrekende gerechtelijke uitspraak. De organisatie opent een meldpunt om de omvang van de schade in kaart te brengen.
Gerechtshof geeft consument gelijk: tariefsverhoging onterecht
De aanleiding is een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, waarin een klant van energiebedrijf Vattenfall in het gelijk werd gesteld. Deze klant maakte bezwaar tegen tussentijdse prijsverhogingen binnen zijn variabele contract. Het hof oordeelde dat het onduidelijk was op welke gronden Vattenfall de tarieven verhoogde – en dat dit in strijd is met de algemene voorwaarden.
Volgens de Consumentenbond gebruiken vrijwel alle Nederlandse energieleveranciers vergelijkbare contractvoorwaarden. De uitspraak heeft daarmee potentieel gevolgen voor miljoenen huishoudens.
Consumentenbond start meldpunt voor gedupeerden
Met de gerechtelijke uitspraak in de hand start de Consumentenbond een meldpunt, in samenwerking met belangenorganisatie ConsumentenClaim. Consumenten die de afgelopen 5 jaar een variabel energiecontract hadden, worden opgeroepen zich te melden.
“We hebben ons altijd al verzet tegen het wijzigingsbeding in deze contracten”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Het is volstrekt onduidelijk op basis waarvan een energieleverancier zijn tarieven tussentijds mag aanpassen.”
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
De Consumentenbond roept consumenten met een variabel energiecontact op om zich te melden. https://t.co/Si567nZQDS
— Energienieuws (@energienieuws) April 9, 2025
Onrechtmatige kosten: jarenlange overbetaling
De Consumentenbond vermoedt dat miljoenen consumenten jarenlang onterecht meer hebben betaald dan nodig. De schade kan dus flink oplopen. Het doel is om duidelijk te krijgen hoeveel mensen zijn benadeeld en hoeveel geld er mogelijk moet worden terugbetaald.
Aanpassing voorwaarden en compensatie geëist
De Consumentenbond wil dat leveranciers hun contractvoorwaarden aanpassen en klanten compenseren voor onterecht geïnde bedragen. Volgens Molenaar is het onacceptabel dat energieleveranciers zich verschuilen achter onduidelijke bepalingen, terwijl consumenten opdraaien voor de kosten.
Collectieve claim ligt op tafel
Hoewel de Consumentenbond de voorkeur geeft aan overleg met de energieleveranciers, wordt een juridische procedure niet uitgesloten. “We willen er samen uitkomen”, aldus Molenaar. “Maar als dat niet lukt, zijn we bereid tot een collectieve claim over te gaan.”
Een collectieve procedure zou een precedent kunnen scheppen voor compensatie op grote schaal, mogelijk met terugbetalingen over meerdere jaren.
Wat kun jij doen als consument?
Heb jij de afgelopen 5 jaar een variabel energiecontract gehad? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor compensatie. Dit kun je doen:
- Meld je aan bij het meldpunt van de Consumentenbond en ConsumentenClaim.
- Controleer je contractvoorwaarden en energierekeningen.
- Bewaar alle relevante documenten, zoals jaarafrekeningen en contractwijzigingen.
Energieleveranciers onder druk na uitspraak
De uitspraak van het gerechtshof en de acties van de Consumentenbond kunnen grote gevolgen hebben voor de energiemarkt. Niet alleen de dreiging van de hoge schadeclaims, ook wordt het model van variabele contracten onder druk gezet. Transparantie en duidelijke voorwaarden lijken belangrijker dan ooit.
Consumenten wordt aangeraden om hun situatie kritisch onder de loep te nemen – en zich vooral te melden als ze vermoeden ten onrechte teveel te hebben betaald.