Ga naar de inhoud

Tarte tatin recept, eenvoudig en spectaculair

Tarte tartin recept

Ben je klaar om te genieten van een verrukkelijk dessert? Dit recept voor tarte tatin verwent je smaakpapillen zeker. Met sappige gekarameliseerde appels bovenop en een knapperige boterachtige korst, is deze Franse klassieker een ware traktatie.

Of je nu een ervaren bakker bent of gewoon zin hebt in iets nieuws, dit recept is eenvoudig te volgen en belooft een spectaculaire uitkomst. Dus, waar wacht je nog op?

Wat is tarte tatin

Tarte Tatin is een heerlijk Frans dessert dat zijn oorsprong vindt in het 19e-eeuwse Frankrijk. Het verhaal gaat dat de zussen Stéphanie en Caroline Tatin per ongeluk dit omgekeerde appeltaartje creëerden.

Ingrediënten en bereidingswijze

Om een tarte tatin te maken, heb je slechts een paar basisingrediënten nodig: boter, suiker, appels en bladerdeeg. De bereiding begint met het karamelliseren van suiker en boter in een ovenbestendige pan. Vervolgens worden de appels toegevoegd en afgedekt met bladerdeeg, waarna het geheel in de oven wordt gebakken tot het deeg goudbruin is.

Kenmerkende eigenschappen

Een kenmerkende eigenschap van een tarte tatin is de karamelisatie van de suiker en boter die zorgt voor een rijke, kleverige saus. De appels worden langzaam gekookt tot ze zacht en sappig zijn, waardoor elke hap een perfecte combinatie van zoet en hartig biedt.

Hier is het recept en de bereidingswijze voor een tarte tatin:

Ingrediënten:

100 gram boter
150 gram suiker
6-8 appels (bij voorkeur stevige appels)
1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C (375°F).
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten.

Karamel maken:

Smelt de boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en roer regelmatig tot het mengsel goudbruin en karamelachtig is. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.

TIP: Hoe kan je voorkomen dat de karamel in je tarte tatin te donker wordt? Zorg ervoor dat je de karamel op laag vuur bereidt en regelmatig roert om gelijkmatig koken te garanderen. Als de karamel te donker wordt, voeg dan een beetje water toe om af te koelen.

Appels toevoegen:

Leg de appelparten in de pan met de karamel, met de bolle kant naar beneden. Zorg ervoor dat ze goed in de karamel liggen. Laat de appels ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur koken, zodat ze beginnen te karamelliseren en zacht worden.

Bladerdeeg toevoegen:

Rol het bladerdeeg uit en leg het over de appels in de pan. Druk het deeg voorzichtig rond de randen van de appels. Maak een paar kleine gaatjes in het deeg met een vork, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Bakken:

Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25-30 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Serveren:

Haal de pan uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen.

Serveer warm, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een klodder slagroom. Wanneer de tarte tatin uit de oven komt, is het belangrijk om deze direct om te draaien. Neem een serveerschaal die groter is dan de pan en leg deze bovenop de pan. Draai beide om zodat de tarte tatin op de schaal ligt.

Een handige tip is om dit snel en zelfverzekerd te doen, zodat alle heerlijke karamel niet aan de pan blijft plakken. Serveer de tarte tatin warm voor het beste resultaat.

Waar ingrediënten te vinden zijn

De benodigde ingrediënten voor tarte tatin zijn over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar in supermarkten en speciaalzaken. Verse appels vind je in het fruitgedeelte, terwijl bladerdeeg meestal in de koelkast- of diepvriessectie ligt.

Suiker en boter zijn standaard keukenbenodigdheden die in vrijwel elke supermarkt te vinden zijn. Voor een extra smaakdimensie kunnen speciale soorten suiker zoals kandijsuiker worden gebruikt, die mogelijk in grotere supermarkten of bakwinkels verkrijgbaar zijn.

Reden achter het gebruik van bladerdeeg

Bladerdeeg wordt aanbevolen als bodem voor tarte tatin vanwege zijn unieke eigenschappen. Het deeg bestaat uit dunne laagjes die tijdens het bakken rijzen en zorgen voor een lichte en knapperige textuur.

Daarnaast absorbeert bladerdeeg ook goed de sappen die vrijkomen uit de appels tijdens het bakproces, waardoor de bodem niet zompig wordt maar juist lekker krokant blijft. Deze combinatie van karamel, appels en knapperig bladerdeeg maakt tarte tatin tot een onweerstaanbaar dessert.

Vers bladerdeeg heeft de voorkeur boven bladerdeeg uit de vriezer omdat het een betere textuur en smaak geeft. Het zorgt voor een knapperige korst en een luchtige structuur in de tarte tatin.

Om het bladerdeeg gelijkmatig uit te rollen, kun je verschillende methoden gebruiken:

  • Gebruik een deegroller om gelijkmatige druk uit te oefenen en het deeg in de gewenste vorm te brengen.
  • Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier om plakken te voorkomen en rol het vervolgens uit tot de gewenste dikte.

De tekst gaat onder de video verder >>

Ideale appels voor tarte tatin

Voor een perfecte tarte tatin is de basis om de juiste appels te kiezen. Goudreinetten en Granny Smith-appels zijn ideaal vanwege hun stevigheid en zoetzure smaak. Deze appelsoorten behouden hun vorm en smaak goed tijdens het bakproces.

Alternatieve fruitopties

Naast appels kunnen ook andere fruitsoorten worden gebruikt voor een heerlijke variatie op de klassieke Franse taart. Denk aan peren, perziken, ananas of pruimen. Deze vruchten voegen elk een unieke smaak toe aan het gerecht en zorgen voor een interessante twist.

Peren zijn een van de betere alternatieven voor appels. Welke soorten peren zijn het meest geschikt voor het maken van een heerlijke tarte tatin met peren? Conference en Doyenné du Comice peren staan bekend om hun zoete smaak en stevige structuur, waardoor ze perfect zijn voor dit gerecht.

Kies fruit met weinig vochtverlies

Het is belangrijk om fruit te kiezen dat niet te veel vocht verliest tijdens het bakken, omdat dit de consistentie van de tarte tatin beïnvloedt. Fruit met een hoog watergehalte, zoals aardbeien of sinaasappels, leiden tot een te natte vulling en een zompige korst. Kies daarom voor stevige vruchten die hun structuur behouden in de oven.

Garneringsopties

Om je tarte tatin extra feestelijk te maken, zijn er verschillende garneringsopties die je kunt overwegen:

  • Een bolletje vanille-ijs bovenop elke portie geeft een heerlijk contrast met de warme appels en karamel.
  • Strooi wat fijngehakte noten zoals walnoten of amandelen over de tarte tatin voor een knapperige textuur.
  • Een toefje verse slagroom aan de zijkant van het bord voegt een romig element toe aan dit klassieke dessert.

Extra smaken

Er zijn verschillende manieren om een creatieve draai te geven aan het traditionele recept van de tarte tatin. Een populaire variatie is het toevoegen van extra smaken om de taart nog interessanter te maken. Denk hierbij aan het combineren van zoete appels met zure bessen of hartige kazen zoals geitenkaas voor een unieke smaakbeleving.

Een andere suggestie is om kruiden en specerijen toe te voegen aan de tarte tatin, zoals kaneel, nootmuskaat of zelfs een vleugje gember. Deze toevoegingen kunnen de smaak van de taart versterken en zorgen voor een verrassende twist die je gasten zeker zal imponeren.

Aanpassingen voor presentatie

Om de tarte tatin geschikt te maken voor verschillende gelegenheden, kun je spelen met de presentatie van het gerecht. Voor een feestelijke aangelegenheid kun je bijvoorbeeld kleine individuele porties maken in muffinvormpjes, die perfect zijn voor een elegant dessertbuffet.

Voor een informele bijeenkomst kun je ervoor kiezen om de tarte tatin in grotere schalen te serveren, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Daarnaast kun je experimenteren met verschillende toppings om het gerecht nog feestelijker te maken.

Bewaartips

Koelkast

Bewaar de tarte tatin in de koelkast om deze vers te houden voor latere consumptie. De koelkast zorgt ervoor dat de smaken behouden blijven en bederf wordt voorkomen.

Houdbaarheid

Een tarte tatin blijft meestal 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Na deze periode kan de kwaliteit achteruitgaan, dus het is het beste om het binnen deze tijdspanne op te eten.

Opwarmen

Om een koude tarte tatin op te warmen, plaats je deze in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10-15 minuten. Dit zorgt ervoor dat de karamel weer smeuïg wordt en de appels hun sappigheid behouden.

Restjes hergebruiken

Heb je wat restjes over van je heerlijke tarte tatin? Gebruik ze opnieuw door ze bijvoorbeeld toe te voegen aan een bolletje vanille-ijs of als vulling voor een croissant. Zo kun je creatief zijn met overschotten en er nieuwe lekkernijen mee maken.

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd en dat je vol vertrouwen aan de slag gaat! Veel kookplezier!

Meer over: