Ga naar de inhoud

Wieteke van Dort, ‘de liefste vrouw van Nederland’ overleden

Tante Lien actrice Wieteke van Dort ongeneselijk ziek

Sterren, omroepen en organisaties hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van Wieteke van Dort. Ze overleed maandag 15 juli op 81-jarige leeftijd na een periode van ernstige ziekte.

Wieteke van Dort: een icoon in de Nederlandse cultuur

Wieteke van Dort was een geliefde zangeres en actrice in Nederland. Haar werk doordrong verschillende generaties en ze genoot een enorme populariteit. De liefde en warmte die ze uitstraalde, maakten haar tot een ware publiekslieveling. Haar overlijden heeft dan ook diepe indruk gemaakt op velen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Nederlandse sterren en media hebben massaal hun verdriet geuit over haar overlijden. Velen benoemen haar nog altijd als ‘de liefste vrouw van Nederland’. Ze was een bron van inspiratie voor jonge artiesten en een steunpilaar voor vele collega’s in de entertainmentindustrie. Haar bijdrage aan de Nederlandse cultuur is onuitwisbaar.

Een nalatenschap om te koesteren

Wieteke van Dort was al enige tijd ernstig ziek. Ondanks haar moeilijke situatie bleef ze positief en veerkrachtig. Ze straalde kracht uit en genoot van elk moment dat ze nog had. Haar doorzettingsvermogen en optimisme waren bewonderenswaardig en inspireerden velen.

De nalatenschap van Wieteke van Dort leeft voort. Haar muziek en optredens blijven voor altijd in de harten van haar fans gegrift. Jong en oud genoten van haar optredens en de warmte die ze uitstraalde. Haar invloed op de Nederlandse cultuur is blijvend.

Wieteke van Dort was niet zomaar een artiest; ze was een icoon. Haar veelzijdigheid en de manier waarop ze mensen wist te raken, blijven voor altijd in herinnering.

Haar bijdragen aan de Efteling

Naast haar uitgebreide werk in televisie en cabaret, was Wieteke van Dort ook een onmiskenbare stem in de Efteling. Veel bezoekers herkennen haar als de vertelstem van beroemde sprookjes zoals Hans en Grietje, Roodkapje en de 6 zwanen. Haar kenmerkende stem boeide jong en oud, en voegde een unieke warmte en authenticiteit toe aan deze magische verhalen. Haar werk in de Efteling blijft een geliefd onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed.

Een leven doordrongen van Indische cultuur

Wieteke van Dort’s achtergrond in het voormalig Nederlands-Indië speelde een centrale rol in haar werk. Ze werd geboren in Soerabaja en haar jeugd en familiegeschiedenis hebben haar artistieke invloeden diepgaand gevormd. Haar rol als Tante Lien in De Late Late Lien Show was een eerbetoon aan de Indische cultuur en bracht de rijke geschiedenis en tradities van het land naar voren. Ze wist vele Indische Nederlanders te verbinden door middel van haar verhalen en liedjes, en hield de herinnering aan Indië levend voor nieuwe generaties.

Bron: De Telegraaf. Hoofdfoto: Daniel Kroll/BSR Agency/Getty Images.


Tante Lien-actrice Wieteke van Dort ongeneeslijk ziek

DEN HAAG 30 mei 2024 – De geliefde Haagse zangeres en actrice Wieteke van Dort, bekend om haar veelzijdige talent en iconische personages, vecht tegen een ernstige ziekte. Ondanks haar diagnose blijft ze een bron van inspiratie door haar onverwoestbare positiviteit en veerkracht.

Wieteke van Dort ziek: een ongeneeslijke diagnose

Wieteke van Dort, de 81-jarige Haagse zangeres en actrice, is ernstig ziek. Haar management meldde woensdagavond dat Van Dort uitgezaaide kanker heeft. Als gevolg hiervan heeft zij al haar werkzaamheden neergelegd om de komende tijd in rust door te brengen met haar familie en vrienden.

De tekst gaat verder onder de video >>

Gezondheidsproblemen en spoedopname

Van Dort kampte al maanden met haar gezondheid. Optredens en afspraken werden geannuleerd omdat ze zich niet goed voelde. Haar secretaresse, Hanneke de Graaf, verklaarde dat Wieteke de dag voor Pinksteren onverwacht met spoed werd opgenomen in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag.

“Ze at al een tijdje niet goed en kreeg ineens spraakproblemen. We dachten aan hartproblemen of een hersenbloeding,” aldus De Graaf.

De uitslag van de scan was dramatisch: tumoren in haar lever met uitzaaiingen naar longen en hersenen.

Wieteke van Dort als ‘Tante Lien’

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Carrière en bijdragen aan de Nederlandse Cultuur

Wieteke van Dort begon haar carrière als cabaretière bij Wim Kan en werd later bekend door haar vele kinderprogramma’s en haar Nederlands-Indische personage Tante Lien. Haar veelzijdige talent uitte zich in diverse media, waaronder radio, televisie, film, en theater. Ze maakte ook platen en cd’s en schreef boeken.

Van Dort speelde in een reeks bekende programma’s, zoals:

  • Oebele
  • De Stratemakeropzeeshow
  • J.J. de Bom, voorheen: De Kindervriend
  • Het Klokhuis

TIP: kijk nostalgische tv-series en films dagelijks terug.

Wieteke van Dort’s huidige situatie

Ondanks de ernstige diagnose blijft Van Dort positief. Ze is inmiddels thuis en focust zich op haar welzijn in de nabijheid van haar dierbaren. Hanneke de Graaf, die al bijna 45 jaar haar belangen behartigt, zegt dat Wieteke laconiek blijft onder de omstandigheden en nog steeds hoopt op een wonder. Haar spirituele instelling helpt haar om deze moeilijke tijd door te komen.

Wieteke van Dort’s bijdragen aan de Nederlandse cultuur zijn onmiskenbaar en haar veerkracht is bewonderenswaardig. Hoewel ze nu een zware strijd voert tegen haar ziekte, blijft haar positieve geest een inspiratie voor velen.

Wieteke van Dort te gast in Bali bij Bibi Breijman

Bekijk de video hieronder >>

Bron:ND

Meer over: