Wetenschappers zijn niet ver verwijderd van een nieuw medicijn dat het mogelijk maakt om onze tanden te laten groeien. Volgend jaar zomer gaan de eerste proeven van start. Ze hopen dat tandartsen vanaf 2030 het medicijn kunnen gebruiken. Dat zou een wereldprimeur zijn.
Het Medical Research Institute Kitano Hospital in Osaka – Japan leidt het medicijnonderzoek. De wetenschappers hebben zich tot doel gesteld een therapeutisch medicijn op de markt te brengen voor patiënten die vanwege aangeboren factoren geen volledig volwassen gebit hebben.
Volledige afwezigheid van tanden: anodontie
Mensen met anodontie – de medische term voor volledige afwezigheid van tanden – hebben geen natuurlijke tanden, omdat ze die nooit hebben ontwikkeld. Veel voorkomende behandelingen zijn kunstgebitten en tandheelkundige implantaten.
De aandoening komt vaak voor naast andere genetische aandoeningen, zoals ectodermale dysplasie. Dat zijn defecten aan het haar, de nagels, de tanden, de huid en de klieren.
Droom van elke tandarts: oplossing voor tandagenese
De aandoening – ook bekend als tandagenese – belemmert vanaf jonge leeftijd basisvaardigheden zoals kauwen, slikken en spreken, met als gevolg een negatieve invloed op de ontwikkeling.
Dr. Katsu Takahashi, hoofd van de afdeling tandheelkunde en kaakchirurgie van het medisch onderzoekscentrum in Osaka, werkt al sinds begin jaren 90, aan het medicijn.
‘Het idee om nieuwe tanden te laten groeien is de droom van elke tandarts’, zei hij tegen het Japanse tijdschrift The Mainichi. Daar voegt hij aan toe ‘er vertrouwen in te hebben dat hij die droom kan waarmaken’.
Revolutionaire ontwikkeling
Het onderzoeksteam heeft bij proefdieren al met succes tandengroei gestimuleerd. De veelbelovende resultaten werden in 2021 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature en trokken wereldwijd aandacht van wetenschappers.
Een medicijn om tanden terug te laten groeien zou revolutionair zijn. Het biedt een alternatieve oplossing voor mensen die hun tanden zijn kwijtgeraakt als gevolg van ernstige gaatjes of tandziekten.
Weg vrij voor klinische gebruik
Er wordt nu gewerkt aan het klaar maken van het medicijn voor menselijk gebruik. Zodra de veiligheid en werkzaamheid ervan zijn gewaarborgd, komt de nadruk te liggen op behandeling van kinderen van 2 tot 6 jaar die tekenen van anodontie vertonen, meldt Mainichi.
Dr. Takahashi ziet een toekomst voor zich waarin tandherstel geneeskunde een haalbare derde optie wordt naast kunstgebitten en implantaten, waardoor mensen de kans krijgen hun natuurlijke tanden terug te krijgen.
‘We hopen de weg vrij te maken voor klinische gebruik van het medicijn’, aldus Takahashi.
Bron: Euronews