In 2020 kregen fabrikanten kritiek van de staatssecretaris van VWS. Zij maakten reclame via afspraken met winkels, ondanks een verbod sinds 2002. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven spreekt hen nu vrij. De staatssecretaris interpreteerde het reclameverbod te ruim. De boetes komen te vervallen.
Tabaksreclame boetes onterecht volgens College van Beroep
De staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, beschuldigde tabaksfabrikanten ervan reclame te maken door deals met winkels en tabaksspeciaalzaken over schapindeling en het uitdelen van bonussen. Volgens hem was dit een duidelijke overtreding van het reclameverbod uit 2002.
Maar het College van Beroep oordeelt anders. Het ziet de afspraken niet direct als promotie van tabaksgebruik. Ze vonden dat de staatssecretaris zijn boekje te buiten ging. De boetes komen te vervallen.
Juridische strijd en reactie van tabaksindustrie
In juli 2022 stelde de rechtbank Rotterdam dat er wel sprake was van reclame, maar verlaagde de boetes met 75%. De staatssecretaris had eerder niet ingegrepen. De totale boete was ruim 9 miljoen euro, verdeeld over 62 zaken. Philip Morris Benelux, 1 van de grootste fabrikanten zag de uitspraak niet als verrassing. Volgens de woordvoerders van Philip Morris Benelux waren de afspraken standaardpraktijk en conform de wet. Zo verdedigen zij zich tegen de aantijgingen en blijven zij bij hun standpunt.
Onvoldoende bewijs dat het ging om reclame van tabaksfabrikanten
Het vonnis van de rechtbank stelt dat er onvoldoende bewijs is om te concluderen dat de afspraken tussen tabaksfabrikanten en winkels reclame vormen die gericht is op het aanwakkeren van tabaksgebruik bij consumenten. Een woordvoerder van VWS gaf aan teleurgesteld te zijn maar verklaarde dat ze het vonnis zorgvuldig gaan bestuderen en zich gaan beraden.
Bekijk hier ook de Andere Tijden over wat er vroeger wel en niet was toegestaan rondom roken >>
Bron: van ed.