Smetplekken komen vaker voor dan je denkt en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Op de plekken waar je huid tegen elkaar aanwrijft, kan er irritatie en uitslag optreden. Dit wordt intertrigineus eczeem, oftewel smetplekken, genoemd. Hoewel dit meestal geen kwaad kan, zijn de symptomen wel vervelend én kan dit besmettelijk zijn.
Van de oorzaken en symptomen tot advies om de huid te herstellen: in dit artikel legt Margriet.nl uit wat je over smetplekken moet weten.
Wat zijn smetplekken?
Op je lichaam zitten schimmels en gisten. Om te zorgen dat je hier geen last van krijgt, heeft je huid een beschermd vetlaagje over zich heen. Door zweten, wrijving, urineverlies en overgewicht kan de werking van dat beschermlaagje afnemen, waardoor de schimmel of gist de huid kan binnendringen. Dit komt het meest voor op plekken waar de huid tegen elkaar aanwrijft, zoals in de liezen, onder de oksels, op de buik, onder de borsten en in de bilspleet. De smetplekken op de huid bestaan uit kleine schilfers en velletjes. Als deze loslaten en op de huid van iemand anders terecht komen, kan dit besmettelijk zijn.
Symptomen van smetplekken
Smetplekken herken je aan de volgende symptomen:
- Rode plekken bij een lichte huid;
- Donkerdere of juist lichtere plekken bij een getinte of donkere huid;
- Losse velletjes en schilfers op de plekken;
- Jeuk en een branderig gevoel;
- Een onaangename geur, doordat de huid vochtig, warm en broeierig is.
De symptomen bij smetplekken lijken op de klachten van een schimmelinfectie. Je kunt ook daadwerkelijk last krijgen van een schimmelinfectie naast de smetplekken, waardoor de plekken op de huid verergeren. In dit geval heb je zowel voor de smetplekken als de schimmelinfectie een behandeling nodig.
Wat kun je hiertegen doen?
Als je last hebt van de bovenstaande symptomen, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts. Deze kan vaststellen of het echt om smetplekken gaat of dat het een schimmelinfectie, psoriasis, eczeem of een andere huidaandoening is. Vervolgens kun je de plekken met een crème of zalf behandelen. Gaan de smetplekken hierdoor niet weg? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts.
Daarnaast helpen de onderstaande adviezen de huid te herstellen. Let wel op: het kan een aantal weken duren voordat je huid helemaal hersteld is en daarnaast kunnen de smetplekken vaak weer terugkomen als je oude gewoontes opnieuw oppakt.
Tips om de huid te herstellen
- Was je huid goed, het liefst zonder zeep;
- Dep je huid goed droog, in plaats van te wrijven;
- Maak de smetplekken met een aparte handdoek droog;
- Smeer de plekken met een zinkzalf zonder parfum of alcohol in;
- Vermijd wrijving van de huid;
- Bestrooi de huidplooien met drogende talkpoeder;
- Vermijd knellende of schurende kleding, draag ruimvallende, schone kleren;
- Draag katoenen ondergoed;
- Draag luchtdoorlatende schoenen.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.