Heb je al een tijd last van vervelende, onverklaarbare kwaaltjes? Misschien heb je een tekort aan eiwitten. Als je lichaam te weinig van deze onmisbare voedingsstof binnenkrijgt, zul je dat snel genoeg aan je gezondheid merken.
Tekst gaat verder onder de advertentie
Margriet.nl deelt vijf symptomen die erop wijzen dat je meer eiwitten aan je dieet moet toevoegen.
Het belang van eiwitten
Eiwitten (ook wel proteïne genoemd) zijn belangrijk voor ons immuunsysteem en het behoud van sterke spieren. Alle cellen in ons lichaam hebben eiwit nodig om goed te kunnen functioneren. Maar veel mensen onderschatten hoevéél eiwit ze nodig hebben. Dat is een stuk meer dan je misschien denkt: voor iedere kilogram lichaamsgewicht heb je dagelijks 0,8 gram eiwit nodig. Bij een gewicht van 70 kilo is dat dus 56 gram aan eiwit per dag. Als je veel sport, is dat nog meer: 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Je spieren hebben de extra eiwitten dan nodig om te herstellen en groeien. Te veel eiwitten binnenkrijgen is overigens ook niet gezond.
Extra eiwitten nodig?
Zwangere vrouwen, kinderen, vegetariërs en veganisten moeten ook bewuster bezig zijn met hun inname van eiwitten. Zwangere vrouwen en kinderen hebben er meer van nodig, dus kunnen ook beter ruim een gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eten. Vegetariërs en veganisten komen minder makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit omdat dit vooral in dierlijke producten zit. Zij doen er dus goed aan om supplementen in te nemen. Maar ook bij een ‘normale’ levensstijl kun je een tekort aan eiwit opbouwen. Er zijn vijf signalen waar je op kunt letten.
1. Stijfheid en spierpijn
Een tekort aan eiwitten in je lichaam zul je al snel voelen aan je spieren en gewrichten. Deze hebben eiwit nodig om goed te functioneren en te herstellen van inspanning. Bovendien worden eiwitten voor een groot deel opgeslagen in gewrichtsvloeistof, wat belangrijk is voor het smeren en soepel houden van je gewrichten. Bij een tekort aan proteïne zul je dus last krijgen van gewrichtspijn en/of spierpijn.
2. Huid- haar en nagelproblemen
Last van zachte of afgebroken nagels, haartuitval of droog haar? Het kunnen allemaal tekenen zijn dat je lichaam meer eiwitten nodig heeft. Dit komt omdat je haar en nagels voor een groot deel uit deze voedingsstof bestaan. Maar ook aan je huid kun je merken of er een tekort aanwezig is: eiwitten dragen namelijk bij aan een sneller herstel van wondjes.
3. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel
Proteïne speelt een belangrijke rol in de balans van je bloedsuikerspiegel. Het houdt deze stabiel en zorgt ervoor dat je je lang verzadigd voelt. Bij een tekort aan eiwitten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans en dit voel je heel sterk in je lichaam. Je krijgt ineens trek in zoet of vet voedsel of je hebt enorme pieken en dalen in je energieniveau en schommelingen in je humeur. Welke andere signalen erop wijzen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, lees je hier.
4. Concentratieproblemen
Die schommelingen kunnen óók weer effect hebben op je concentratieniveau. En om het nog wat lastiger te maken, kunnen je hersenen ook minder goed functioneren door een eiwittekort. Deze voedingsstof is namelijk van invloed op de productie van noradrenaline en dopamine. Dit zijn beide hormonen die ervoor zorgen dat je alert en geconcentreerd blijft.
5. Slechte adem
Dit is een kwaaltje die je misschien niet zo snel zou toeschrijven aan een proteïnetekort, maar het kan toch echt met elkaar te maken hebben. Bij een tekort aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten, gaat je lichaam je eiwitreserves opmaken. Wanneer deze ook opraken, dan worden je spiercellen aangevallen. Dit is natuurlijk niet goed voor je spieren, maar het zorgt er ook voor dat er allerlei gassen vrijkomen in je lichaam. En die ruiken niet zo fris. Je zweet en adem kunnen een vervelende ammoniakgeur krijgen.
Denk je last te hebben van een tekort aan eiwitten? Dan is het belangrijk dat je er hier meer van aan je dieet toevoegt. Hier lees je in welke voedingsmiddelen veel eiwitten zitten.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.