Supermarkten en andere essentiële winkels beginnen met het opzetten noodplannen, voor het geval oorlog uitbreekt of een klimaatramp of stroomstoring plaatsvindt. Begin volgend jaar worden ‘noodscripts’ samengesteld, en kijken ze naar wat moet gebeuren om winkels in dergelijke situaties zo veel mogelijk overeind te houden. “We kunnen het niet zelf oplossen.”
Een kat in het nauw
Je kunt niet anders stellen dat deze ontwikkeling een reactie is op de geluiden over rampen, oorlog en andere noodsituaties die ons land kunnen treffen. Zeker nu het Rusland van Poetin zich in het nauw gedreven voelt en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Volgens NAVO-chef Mark Rutte moeten we er rekening mee houden dat Rusland binnen 3 tot 5 jaar ook voor Europa een serieuze bedreiging kan vormen.
Op het ergste voorbereid
De vrees voor oorlog klinkt vaker. Tegelijkertijd roepen sommige politici dat we weerbaarder moeten zijn en moedigt de overheid aan om een overlevingspakket in huis te hebben.
Niet gek dat zogenoemde prepshops momenteel hun handen vol hebben. Prepshops zijn winkels (fysiek of online) die gespecialiseerd zijn in de verkoop van producten voor ‘preppers’. Preppers zijn mensen die zich voorbereiden op noodsituaties of crisissituaties, zoals stroomuitval, natuurrampen, economische instabiliteit of andere scenario’s waarbij de toegang tot basisvoorzieningen beperkt kan raken. Deze winkels bieden een breed scala aan producten die nuttig zijn voor overlevingssituaties of zelfvoorzienend leven, want we moeten op het ergste voorbereid zijn.
Lees verder onder bericht >>
Ik twijfelde of ik dit bericht zou delen op X. Dan doe ik mee aan het verspreiden van angst zaaien want dat lijkt de bedoeling. Ik denk anders en denk dat we ons bewust moeten zijn waarom we ‘bang’ moeten worden. Er wordt angst gezaaid door onze
— Gerrit Welbergen (@GWelbergen) December 23, 2024
1/3https://t.co/ZTROTDTDzW
Supermarkten willen voorbeeld zijn
Supermarkten willen in gesprek met Defensie, het ministerie van Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De supermarkten onderzoeken in hoeverre zij zo goed mogelijk kunnen functioneren tijdens een ramp en hoe zij bijvoorbeeld hamsteren voorkomen. Tijdens de coronacrisis leidde hamstergedrag tot lege schappen, waardoor consumenten misgrepen op essentiële producten zoals wc-papier. Supermarkten willen leren van deze ervaring en zoeken naar manieren om dit gedrag bij toekomstige rampen te beperken.
Overheidssteun is nodig
Patricia Hoogstraaten, van brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers Vakcentrum, vindt dat de supermarktbranche daarbij overheidssteun nodig heeft. “We kunnen langdurige, grootschalige situaties niet alleen oplossen, of ons daar helemaal zelf op voorbereiden. Al was het maar omdat veel winkels nu al financiële problemen hebben en het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden”, zegt ze in het AD. “Het is geen optie om extra investeringen te doen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een noodaggregaat”, vertelt ze tegen de krant.
Zeker de zelfstandige ondernemers in de retail hebben steun nodig om in geval van nood te blijven functioneren.
We zijn vitaler dan we denken
De noodplannen richten zich op rampenscenario’s zoals overstromingen, stroomstoringen en oorlog, maar ook onvoorspelbare situaties, zoals een coronapandemie, worden in overweging genomen. Hoogstraaten benadrukt: “Toen hebben wij ook laten zien dat we heel snel, goed kunnen organiseren. Dat is perfect gegaan en wij zijn vitaler dan we denken, dat is wel gebleken.”
PLUS is een van de supermarkten die hierover al gesprekken voert. “Voor supermarkten is het belangrijk dat cruciale processen door kunnen blijven lopen in eventuele crisissituaties”, bevestigt een woordvoerder. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan de logistiek, stroomvoorziening en betalingsverkeer. De komende tijd wordt hier met betrokken instanties over gesproken.”
Dit kun je zelf doen
Bij een ramp is er niet altijd tijd om naar de winkel te gaan. Daarom is het belangrijk dat je zelf ook voorbereidingen treft. De Nederlandsche Bank adviseerde eerder om altijd contant geld achter de hand te hebben, en Mark Rutte riep als NAVO-chef op om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog.
Verder is het goed om thuis een noodpakket klaar te hebben liggen. Lees hier waar zo’n pakket uit bestaat.
Bronnen:
BNNVARA, AD. Foto: Canva