Ga naar de inhoud

Suède schoenen schoonmaken: zo hou je ze in topconditie

Update:
suede-schoenen-schoonmaken

Suède schoenen zijn prachtig. Ze hebben een luxe en elegante uitstraling, maar ze vereisen wel speciale zorg en onderhoud om hun schoonheid te behouden. Veel mensen zijn huiverig om hun suède schoenen schoon te maken uit angst ze te beschadigen. Dat snappen we. Gelukkig reinig en onderhoud je met de juiste technieken en producten je suède schoenen gemakkelijk.

In dit artikel bespreken we de 7 stappen én tips om je suède schoenen in topconditie te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het begint allemaal bij goed onderhoud. Suède schoenen blijven langer mooi als je ze regelmatig inspuit met een speciale suède spray. Deze spray helpt vlekken en verkleuringen te voorkomen. Het is aan te raden je ze iedere 2 weken in te spuiten en de instructies op de spuitbus te volgen.

Suède schoenen schoonmaken in 7 stappen

Ook goedverzorgde schoenen moeten af en toe gereinigd worden. Volg deze 7 stappen voor een grondige reiniging van je suède schoenen:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je suède schoenen droog zijn voordat je begint met schoonmaken. Plaats schoenspanners in de schoenen of vul ze met krantenpapier om de vorm te behouden tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Gebruik een suèdeborstel

Een suèdeborstel is het beste hulpmiddel om suède schoenen schoon te maken. Borstel met de metalen haartjes voorzichtig in één richting over de schoenen om vuil te verwijderen. Bij slijtplekken kun je wat ruwer borstelen, maar altijd in dezelfde richting.

Stap 3: Herstel het suède

Gebruik een speciale suèdegum of de Suede Nubuck Box van Collonil om slijtplekken op te ruwen en de kleur te herstellen. Voor hardnekkige slijtplekken kun je een crêpeborstel gebruiken.

Stap 4: Verwijder watervlekken

Voor watervlekken breng je met de suèdeborstel wat water aan op de hele schoen en wrijf je dit lichtjes in. Dep vervolgens het overtollige water eraf met een droge doek.

Stap 5: Laten drogen

Laat de schoenen drogen aan de lucht. Gebruik geen verwarming, want dit kan het suède beschadigen. Vul de schoenen met papier om hun vorm te behouden tijdens het drogen.

Stap 6: Nabehandeling

Na het drogen kun je de schoenen opnieuw borstelen om de haartjes overeind te zetten en de kleur te herstellen.

Stap 7: Eindverzorging

Voltooi de behandeling door de schoenen weer in te spuiten met een suède spray voor extra bescherming.

Lees verder onder de video >>

Wat te doen bij hardnekkige vlekken?

Soms zijn er hardnekkige vlekken die niet met de standaardmethoden verdwijnen. Hier zijn enkele specifieke technieken voor verschillende soorten vlekken:

  • Vet- en olievlekken: Strooi wat maïzena op de vlek en laat dit enkele uren zitten. Veeg het daarna weg met een schone doek.
  • Kauwgom of was: Leg je schoenen in de vriezer totdat de kauwgom of was hard is geworden, en schraap het dan voorzichtig af.
  • Bloedvlekken: Dep een wattenbolletje in waterstofperoxide en wrijf voorzichtig over de vlek.

Extra tips voor het onderhoud van suède schoenen

  • Regelmatig borstelen: Houd je schoenen schoon door ze regelmatig te borstelen met een suèdeborstel.
  • Beschermende spray: Gebruik een water- en vlekbestendige spray om je schoenen te beschermen tegen vuil en vocht.
  • Kleurherstel: Gebruik een suède kleurhersteller om de kleur van je schoenen op te frissen als ze vaal worden.

Meer over: