
Wat als het stroomnet toch niet zo overbelast is als we dachten? Uit nieuwe analyses van netbeheerder TenneT blijkt dat er maar liefst 9,1 gigawatt aan ongebruikte capaciteit beschikbaar is buiten piekuren. Een onverwachte doorbraak die het Nederlandse energielandschap flink kan opschudden.
Stroomnet zat tjokvol, of toch niet?
Het verhaal is bekend: bedrijven, scholen en zelfs nieuwbouwwijken wachten soms jarenlang op een aansluiting, omdat het stroomnet ‘vol’ zou zitten.
Bekijk deze uitzending van 25 maart terug, en lees verder >>
TenneT ontdekt genoeg capaciteit
Nieuwe analyses van TenneT tonen een heel ander beeld. Buiten de piekuren is er maar liefst 9,1 gigawatt aan capaciteit over – genoeg om 450.000 elektrische auto’s in één uur volledig op te laden of 10 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.
“Dat is echt gigantisch veel,” zegt Maarten Abbenhuis, COO van TenneT.
Tekst gaat onder het bericht verder >>
Uit onderzoek van @TenneT_nl blijkt dat buiten de spits op het elektriciteitsnet 9,1 gigawatt aan vermogen beschikbaar is. Dankzij tijdsduurgebonden contracten kan zo 40% van de piekvraag naar elektriciteit beschikbaar worden gesteld.
— Ministerie van Klimaat en Groene Groei (@MinisterieKGG) April 7, 2025
Nieuwsberichthttps://t.co/IYtsyRyCiM pic.twitter.com/yndT0Hbkes
Nieuwe oplossing: flexibel contract voor slimme verbruikers
Om deze restruimte te benutten, introduceert TenneT een nieuwe contractvorm: Tijdsduurgebonden Transportrechten (TDTR). Hiermee krijgen bedrijven recht op stroomlevering buiten piekmomenten, minimaal 85% van het jaar. Tijdens verwachte pieken mag TenneT het verbruik tijdelijk beperken.
Deze vorm is vooral interessant voor:
- Bedrijven met eigen energieopslag (zoals batterijsystemen)
- De procesindustrie
- Ondernemingen met noodvoorzieningen
Slimme inzet van TDTR én tijdsafhankelijke tarieven kan volgens TenneT tot wel 65% besparen op nettarieven.
Vraag overschrijdt aanbod: 70 GW aangevraagd
Ondanks de 9,1 gigawatt aan nieuw beschikbare ruimte is de vraag veel groter. In totaal is er voor maar liefst 70 gigawatt aan TDTR-contracten aangevraagd – bijna vier keer de piekvraag van het hele land. Vooral batterijparken staan te trappelen om aangesloten te worden.
Abbenhuis:
Dit toont aan hoe groot de behoefte is aan flexibel netgebruik
Wie het eerst komt
Van de 9,1 GW aan capaciteit is inmiddels 2,3 GW al toegekend. De rest wordt de komende weken verdeeld op basis van maatschappelijke prioriteit en het ‘first come, first served’-principe. Dat wil zeggen: wie zich het eerst aanmeldt, het eerst bediend wordt. Daarbij spelen locatie en beschikbaar vermogen per regio een belangrijke rol.
De overige 6,8 GW wordt onderverdeeld via gesprekken met geïnteresseerde partijen, die vanaf 8 april persoonlijk worden benaderd.
Enorme stap voorwaarts in netcongestie-aanpak
De herontdekking van ongebruikte netruimte en de introductie van TDTR betekent een enorme stap in de strijd tegen netcongestie. Waar eerder alleen uitbreiding van het net als oplossing werd gezien, biedt dit model kansen voor sneller, slimmer en flexibeler gebruik van de bestaande infrastructuur.
Lees ook: Stroomuitval, we moeten wennen aan een paar minuten zonder stroom zitten.
Wat betekent dit voor consumenten?
Voor consumenten verandert er op korte termijn weinig, maar op de lange termijn kan dit leiden tot:
- Snellere bouw van nieuwe woningen
- Snellere aansluiting van laadpleinen en zonneparken
- Minder wachttijd voor bedrijven
- Mogelijk stabielere of zelfs lagere energiekosten
Kortom: het stroomnet blijkt lang niet zo tjokvol als gedacht – als we het maar slimmer gebruiken.
Bronnen
TenneT, AD, Ministerie van Klimaat en Groene Groei