Ga naar de inhoud

Griekenland maakt 100-en stranden toegankelijker voor mensen in een rolstoel

Rolstoel in zee Griekenland

Griekenland heeft plannen om bijna 300 stranden toegankelijk te maken voor mensen die minder mobiel zijn. Mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, zwanger zijn, ouder zijn, of lijden aan een ziekte die hen belemmert bij het lopen.

Het project wordt gefinancierd door Griekenland en de Europese Unie en gaat ongeveer 15 miljoen euro kosten. Het omvat de aanleg van vlonders, kleedruimtes, wc-hokjes en speciale stoelen op rails waarmee mensen zichzelf vanaf het strand de zee in kunnen rijden.

Toegang tot de zee is een mensenrecht

Iedereen moet in de gelegenheid zijn om van het strand te genieten, laat het ministerie van toerisme van Griekenland weten. De toegang tot de zee is een mensenrecht. Het project heeft tot doel de toeristische industrie van het land te bevorderen en mensen met een handicap de mogelijkheid te geven om de schoonheid van de Griekse kustlijn te ervaren.

Het is voor mensen met mobiliteitsproblemen vaak moeilijk om toegang te krijgen tot stranden. Dit kan komen door paden en trappen die het voor hen bemoeilijkt op het strand te komen. Het ontbreken van deze toegankelijkheid leidt daardoor tot sociale uitsluiting en beperkte deelname aan activiteiten die voor mobiele mensen vanzelfsprekend zijn.

Hoe gaat het strandproject eruit zien?

Het project maakt naar verwachting meer dan 300 stranden toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. De stranden krijgen vlonders die het mogelijk maken om over het zand te lopen of te rollen. Er komen ook kleedruimtes en toiletten die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Daarnaast komen er ook speciale stoelen op een rails, waarmee mensen vanaf het strand de zee bereiken voor een verfrissend bad.

De positieve impact op het toerisme in Griekenland

Het project heeft naar verwachting een positieve impact op het toerisme in Griekenland. Veel mensen met mobiliteitsproblemen zijn momenteel beperkt in hun reismogelijkheden vanwege ontoegankelijkheid. Door meer stranden toegankelijk te maken hoopt Griekenland meer toeristen aan te trekken, die momenteel naar andere landen reizen voor hun vakantie.

Momenteel zijn bijna 150 stranden in Griekenland al toegankelijk gemaakt voor mensen met een rolstoel of mobiliteitsproblemen als gevolg van ouderdom, zwangerschap of ziekte. Het nieuwe project is een uitbreiding van deze inspanningen.

De financiering van het project

De Europese Unie en de Griekse overheid financieren het project. De totale kosten van het project zijn geschat op ongeveer 15 miljoen euro. Dit omvat de kosten voor de bouw van vlonders, kleedruimtes, toiletten en speciale stoelen op rails.

Bron: ANP Nieuws

Meer over: