Ga naar de inhoud

De dagen met storm zijn voorbij: dit is de totale schade


We kregen de afgelopen dagen te maken met hevige stormen Eunice en Franklin, die ons windsnelheden tot wel 145 kilometer per uur brachten. De gevolgen zijn heftig, met veel schade en zelfs 4 dodelijke slachtoffers.

Hiermee was het dan ook de zwaarste storm in jaren.

Hevige storm bereikt Nederland

De storm zette vrijdag halverwege de middag in het noorden van het land op en bereikte aan het begin van de avond ook meer zuidelijke delen van het land. De dag ervoor werd er al gewaarschuwd dat men op vrijdag beter thuis kon blijven of in ieder geval voor 14.00 uur binnen kon zijn, en dat na die tijd de weg op gaan onverstandig was. Veel mensen namen dit advies ter harte en evenementen en treinverkeer werden vroeger stopgezet en scholen en kantoren gesloten. Verstandig, want de storm bleek inderdaad niet mis en zette het hele weekend door.

Half miljard euro schade

Met name in de noordelijke provincies en provincies langs de kust ondervond men veel last en schade van de storm die een spoor van vernieling achterlieten. Verzekeraar Univé meldde zaterdag dat na de stormen Eunice en Dudley in totaal al 3,5 miljoen euro aan schadeclaims waren binnengekomen en daar kwam storm Franklin nog bij. Metershoge bomen vielen om, dakplannen vlogen in het rond en treinperrons stortten in. Verzekeraars schatten naar aanleiding van een eerste inventarisatie dat er voor totaal 500 miljoen euro schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen geclaimd is. Hiermee is het de grootste stormschade ooit gemeten. Veel bedrijven moesten hun activiteiten ook stilzetten. Zo reden er geen metro’s, bussen of treinen, en ook werden op luchthavens honderden vluchten geannuleerd. PostNL liep een achterstand op met het bezorgen van post en ook eten kon tijdens de storm niet bezorgd worden.

4 doden, situatie blijft gevaarlijk

4 Nederlanders hebben de storm niet overleefd. 2 Amsterdammers, een inwoner uit Diemen en een inwoner uit Het Hogeland zijn geraakt door omvallende of rondvliegende objecten en overleden aan hun verwondingen.

Nog steeds is niet al het gevaar geweken: al is de storm inmiddels gaan liggen, het blijft ook de komende dagen nog flink te waaien. Bomen, dakpannen of andere voorwerpen die door de storm los zijn komen te zitten kunnen nu alsnog naar beneden komen. Boswachters raden bijvoorbeeld voorlopig nog af om naar het bos te komen, en ook op straat is voorzichtigheid niet onverstandig. Gemeenten zijn momenteel druk bezig met opruimen van puin en omgevallen bomen. Naar verwachting zal pas aankomend weekend de rust weer wedergekeerd zijn.

Welke stormschade krijg je vergoed?

Het hangt er vanaf wat voor schade je hebt, valt het onder de inboedel- of onder de opstalverzekering. Bij verzekeraars geldt dat schade tijdens een storm met minimaal windkracht 7 als stormschade geldt om schade te verhalen. Bij stormschade heb je wel vaak een hogere eigen risico, tussen de € 200,- en € 500,-. Voor die kosten draai je zelf op.

Lees ook:

Meer over: