Vanaf dinsdag kunnen mensen een afspraak inplannen voor de nieuwe vaccinatieronde tegen corona, maar niet alles verloopt vlekkeloos. Door een storing bij DigiD krijgen veel mensen foutmeldingen.
Moeite met inloggen
Veel mensen die proberen in te loggen bij DigiD om een afspraak te maken bij de GGD, ondervinden problemen. De storing zorgt ervoor dat zij geen toegang krijgen tot de benodigde pagina’s, wat leidt tot frustratie en ongerustheid. De gebruikers krijgen steeds foutmeldingen te zien, waardoor ze geen afspraak kunnen vastleggen.
Lees ook: DigiD miljoenen Nederlanders lopen erop vast.
Nieuwe vaccinatieronde
De nieuwe vaccinatieronde is van groot belang om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. De overheid moedigt iedereen aan zich opnieuw te laten vaccineren, vooral nu de wintermaanden in aantocht zijn.
Toch wordt de campagne enigszins gehinderd door de technische problemen bij DigiD, die een soepele organisatie en planning in de weg staan.
Lees verder voor meer informatie over de nieuwe vaccinatieronde voor dit najaar >>
Reacties van gebruikers
Verschillende gebruikers hebben hun ongenoegen geuit via sociale media en andere kanalen. Zij geven aan dat ze al meerdere keren hebben geprobeerd in te loggen, maar steeds tegen dezelfde problemen aanlopen.
Sommigen maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van DigiD als platform voor het regelen van belangrijke afspraken.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Krijg deze melding als ik de Berichtenbox aan de Digid app probeer te koppelen. 🤦🏻♀️ Heb de nieuwste versie @DigiDwebcare pic.twitter.com/lJQOvj3k4y
— Manon (@manonw) August 27, 2024
Oplossingen gezocht
De verantwoordelijke instanties werken hard aan een oplossing voor de storing. De hoop is dat het probleem zo snel mogelijk verholpen wordt, zodat iedereen die wil, zich kan laten vaccineren. Men benadrukt het belang van een goed functionerend systeem om de vaccinatiecampagne succesvol te laten verlopen.
Status update
Tot op heden is nog niet duidelijk wanneer de problemen bij DigiD volledig verholpen zullen zijn. De overheid en betrokken partijen blijven in nauw overleg om ervoor te zorgen dat iedereen zich snel en efficiënt kan laten vaccineren. Gebruikers worden aangeraden om regelmatig de website van DigiD en de GGD te checken voor updates en verdere instructies.
Registratie van vaccinatiegegevens
Bij het maken van een afspraak voor een coronaprik, kunnen mensen ook toestemming geven om hun vaccinatiegegevens te laten registreren door het RIVM. Deze registratie helpt bij het bepalen van het aantal gevaccineerden in Nederland en het meten van de effectiviteit van de vaccinaties. Zelfs bij een storing bij DigiD blijft deze registratie belangrijk voor het monitoren van de vaccinatiecampagne.
Toegankelijkheid en privacy
Ondanks de problemen bij het inplannen van vaccinatieafspraken, is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun rechten en mogelijkheden rondom het delen van hun gegevens. Het RIVM zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens alleen worden gedeeld met toestemming en gebruikt worden voor epidemiologisch onderzoek op een gepseudonimiseerde manier. Dit garandeert dat privacy beschermd blijft terwijl het vaccinatieprogramma efficiënt kan worden uitgevoerd.
Nieuwe vaccinatieronde najaar 2024
Op 16 september 2024 start een nieuwe ronde van vaccinaties tegen corona. Deze prik beschermt mensen met een hoger risico beter tegen ernstige ziekte of overlijden door corona. Dat is belangrijk, omdat het coronavirus nog steeds aanwezig is en weer kan opflakkeren.
Lees ook: bijwerkingen na coronavaccinatie.
De coronaprik is beschikbaar voor mensen van 60 jaar en ouder, en voor mensen tussen de 18 en 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Ook kinderen en volwassenen met een medische aandoening (zoals een verzwakt immuunsysteem) en zorgmedewerkers kunnen de prik krijgen.
In speciale gevallen is maatwerk mogelijk, bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.
Uitnodigingen
Vanaf 27 augustus krijgen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM stuurt een brief naar mensen van 60 jaar en ouder. Mensen jonger dan 60 jaar die in de risicogroepen vallen, ontvangen geen brief, maar kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD.
Priklocaties
De coronaprik wordt gegeven door de regionale GGD’s met het Pfizer/BioNTech mRNA-vaccin tegen de omikronvariant JN.1. Bewoners van zorginstellingen krijgen de prik daar toegediend. Mensen die door hun gezondheid niet naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen vanaf 27 augustus de GGD bellen om de prik thuis te krijgen.
De coronaprik kan worden gehaald tot en met 6 december 2024.
Voor wie is de nieuwe vaccinatieronde?
Vanaf 27 augustus ontvangen de eerste mensen, van 60 jaar en ouder, een uitnodiging voor de coronaprik.
— RIVM (@rivm) August 22, 2024
De coronaprik wordt vanaf 16 september tot en met 6 december 2024 gegeven op priklocaties van de GGD.
Wil je meer weten?
➡️ https://t.co/4UX2CUvurN. pic.twitter.com/cEdeEEx4Vw
Bron: Tubantia, rijksoverheid.nl.