Ga naar de inhoud

Stoptober, wat houdt het in en wat zijn de effecten


Het is 1 van de grootste initiatieven rondom het massaal stoppen met roken: Stoptober. Door de grote media-aandacht, de vele steun van iedereen en het tegelijkertijd stoppen met 50.000 andere rokers is deze ‘stopmaand’ bijzonder effectief.

Lees hier wat Stoptober inhoudt, hoe het ontstaan is en waarom het zo effectief is. 

Wat is Stoptober? 

Stoptober is een landelijke actie die mensen een maand lang uitdaagt om te stoppen met roken. Het is een landelijke campagne die mensen uitdaagt om een maand lang te stoppen met roken.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt deze actie plaats in oktober, waardoor het de perfecte tijd is om een positieve verandering in je leven aan te brengen. Het doel van Stoptober is om 28 dagen rookvrij te blijven. Nu denk je vast: ‘oktober heeft toch 31 dagen?’ Dat klopt!

Onderzoek heeft aangetoond dat 28 dagen precies genoeg tijd is om de opmerkelijke voordelen van stoppen met roken te ervaren. Het is zelfs zo dat na het succesvol afronden van de 28-daagse uitdaging, mensen 5 keer meer kans hebben om hun rookvrije reis voort te zetten.

Waarom bestaat Stoptober? 

Roken is ontzettend slecht voor je. Het is veruit de grootste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden. Het risico op kanker, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn wordt door roken aanzienlijk vergroot. In Nederland overlijden jaarlijks bijna 20.000 mensen aan de directe gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter.

Ruim 22% van de Nederlanders rookt regelmatig een sigaret. Ondanks deze gevaren blijven mensen roken. Dit komt grotendeels door de verslavende stof nicotine. Deze wordt opgenomen in je bloed en wordt verspreidt naar je hersenen. Je krijgt voor een korte tijd een prettig gevoel. Om dit gevoel vast te houden, moet je weer een sigaret opsteken. Stoppen met roken kan daarom best lastig zijn en werkt alleen als het een persoonlijke keuze is.

Samen die moeilijke strijd aan

De gemiddelde roker heeft verschillende stoppogingen nodig om écht afscheid te nemen van roken. Door met een grote groep te stoppen en door de vele media-aandacht krijgen rokers een fikse duw in hun rug om te stoppen. Tijdens Stoptober voel je je niet alleen, kan je trots tegen anderen zeggen dat je meedoet en is de kans dat je niet meer naar sigaretten grijpt aanzienlijk groter.

Stoptober is erop gericht om mensen de kracht te geven en de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun verslaving te overwinnen. De campagne biedt een breed scala aan hulpmiddelen, waaronder handige gidsen, tips en zelfs een speciale app om deelnemers tijdens hun reis te helpen. Daarnaast moedigt Stoptober deelnemers aan om hun voortgang met anderen te delen, waardoor er een sterk gemeenschapsgevoel en kameraadschap ontstaat onder degenen die streven naar een rookvrij leven.

Nationaal Rokers Onderzoek

Stichting Stop Bewust is benieuwd naar het rookgedrag van Nederlanders. Start je deelname en ontvang gratis en vrijblijvend persoonlijk advies over de juiste aanpak om succesvol te stoppen met roken.

Hoe is Stoptober ontstaan?

Stoptober wordt sinds 2014 in Nederland gehouden en sindsdien is het 1 van de bekendste initiatieven rondom het stoppen met roken. Deze bijzondere dag is in 2012 in Groot-Brittannië ontstaan. De Engelse overheid wilde inwoners aansporen om sigaretten en alle andere vormen van tabak een maand links te laten liggen. Dat bleek effectief. Cijfers lieten positieve veranderingen zien. Zowel mensen die minder gingen roken als het aantal definitief gestopte rokers.  

Is Stoptober effectief?

Klinkt goed, maar werkt zo’n stopmaand nou echt? Zeker. Een onderzoek van het Amsterdam UMC laat zien dat 70% van de deelnemers het volhield om tijdens Stoptober niet te roken. Meer dan de helft van de deelnemers (ruim 52%) was na een paar maanden nog steeds gestopt.

Veel deelnemers gaven aan dat het veel steun gaf om met duizenden anderen tegelijkertijd te stoppen met roken. Hierdoor groeide het zelfvertrouwen dat het ging lukken. Je kunt zeggen dat Stoptober wel degelijk effectief is. 

Ervaringen van deelnemers

De succesverhalen van Stoptober zijn talrijk en ontzagwekkend. Deelnemers melden een verbeterde gezondheid, meer energie, een beter gevoel voor smaak en geur en een diepere waardering voor het leven zelf. De voordelen reiken veel verder dan de lichamelijke gezondheid, want stoppen met roken heeft ook een positieve invloed op het mentale welzijn, persoonlijke relaties en de algehele kwaliteit van leven.

Zet ook de eerste stap

Stoptober is niet zomaar een uitdaging van een maand; het is een kans die je leven verandert. Het is een kans om los te komen van de ketenen van verslaving en een gezondere, gelukkiger toekomst te omarmen. Als je hebt overwogen om te stoppen met roken, is er geen betere tijd dan nu om je aan te sluiten bij de Stoptoberbeweging. Zet de eerste stap naar een rookvrij leven en laat Stoptober je begeleiden op deze transformerende reis.

Onthoud dat stoppen met roken niet gemakkelijk is, maar met de juiste steun en vastberadenheid is het mogelijk. Doe vandaag nog mee met Stoptober en zet de eerste stap naar een rookvrij leven. Je gezondheid en welzijn zijn het waard.

Stoptober Actie bij Nationaal Rokers Onderzoek

Meer over: