Ga naar de inhoud

Stoptober: kom eindelijk van die véél te dure en ongezonde verslaving af

Stoptober

Het is 1 van de grootste initiatieven rondom het massaal stoppen met roken: Stoptober. Door de grote media-aandacht, de vele steun van bekende ambassadeurs, en het tegelijkertijd stoppen met andere rokers is deze ‘stopmaand’ bijzonder effectief. En het scheelt enorm in de portemonnee.

Beste rokers, lees hier wat Stoptober inhoudt en grijp je kans: stop met die veel te dure en ongezonde verslaving. 

Wat is Stoptober? 

Stoptober is een landelijke actie die mensen een maand lang uitdaagt om te stoppen met roken. Het is een landelijke campagne die mensen uitdaagt om een maand lang te stoppen met roken.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt deze actie plaats in oktober. Het is dé perfecte tijd om een gezonde verandering in je leven aan te brengen. Het doel van Stoptober is om 28 dagen rookvrij te blijven. Nu denk je vast: ‘oktober heeft toch 31 dagen?’ Dat klopt!

Onderzoek heeft aangetoond dat 28 dagen precies genoeg tijd is om de opmerkelijke voordelen van stoppen met roken te ervaren. Het is zelfs zo dat na het succesvol afronden van de 28-daagse uitdaging, de kans 5 keer groter is dat men de rookvrije reis voortzet.

Waarom bestaat Stoptober? 

Roken is ontzettend slecht voor je. Dat weet iedereen. Het is ook veruit de grootste leefstijlfactor die mensen ziek maakt en waaraan mensen overlijden. Het risico op kanker, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn vergroot je door te roken.

  • In Nederland overlijden jaarlijks bijna 20.000 mensen aan de directe gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter.

Ruim 22% van de Nederlanders rookt regelmatig een sigaret. Ondanks deze gevaren blijven mensen roken. Dit komt grotendeels door de verslavende stof nicotine. Deze stof neem je op in je bloed en verspreidt zich naar je hersenen. Je krijgt voor een korte tijd een prettig gevoel. Om dit gevoel vast te houden, moet je weer een sigaret opsteken.

Stoppen met roken is daarom lastig zijn en werkt alleen als het een persoonlijke keuze is.

Samen die moeilijke strijd aangaan

De gemiddelde roker heeft verschillende stoppogingen nodig om écht afscheid te nemen van roken. Door met een grote groep te stoppen en door de vele media-aandacht krijgen rokers een fikse duw in hun rug om te stoppen. Tijdens Stoptober voel je je niet alleen, kan je trots tegen anderen zeggen dat je meedoet en is de kans dat je niet meer naar sigaretten grijpt aanzienlijk groter.

De echte trek in een sigaret duurt 3 minuten. Zo gaat 1 van de ambassadeurs Oos Kesbeke zich door deze moeilijke tijd heen worstelen >>

Stoptober is erop gericht om mensen de kracht te geven en de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun verslaving te overwinnen. De campagne biedt een breed scala aan hulpmiddelen, waaronder handige gidsen, tips en zelfs een speciale app om deelnemers tijdens hun reis te helpen.

De Stoptober-app fungeert als jouw bondgenoot in de reis naar een rookvrij bestaan. Dagelijks krijg je opbeurende boodschappen die je aansporen om vol te houden, zelfs op momenten van zwakte. De app geeft afleiding door middel van video’s en puzzels, reikt je handvatten aan om door de zwaarste periodes heen te komen en beloont je voor elke belangrijke mijlpaal die je behaalt tijdens dit proces.

Roken fors duurder, zeg gerust ‘onbetaalbaar’

De Rijksoverheid verhoogde in april de accijns op tabak. Na de verhoging kost een pakje sigaretten nu gemiddeld 11,10 euro. Stel dat je een pakje per dag rookt: dan ben je al snel 338 euro kwijt aan sigaretten per maand. Rook je 10 sigaretten per dag dan ben je nog steeds rond de 170 euro per maand kwijt.

  • Stop je in oktober met roken en zet je dat uitgespaarde geld voor sigaretten op apart op je spaarrekening? Dan kun je over een paar maanden met gemak zoiets als een cruise vakantie boeken: Zet een cruise vakantie op jouw verlanglijstje.

Lees ook: roken weer fors duurder geworden: bijna 25 euro voor pakje shag 

Is Stoptober effectief?

Werkt zo’n stopmaand nou echt? Blijkbaar wel. Een onderzoek van het Amsterdam UMC liet zien dat 70% van de deelnemers het volhield om tijdens Stoptober niet te roken. Meer dan 1/2 van de deelnemers (ruim 52%) was na een paar maanden nog steeds gestopt.

Veel deelnemers gaven aan dat het veel steun gaf om met duizenden anderen tegelijkertijd te stoppen met roken. Hierdoor groeide het zelfvertrouwen dat het ging lukken. Stoptober is dus wel degelijk effectief. 

Ervaringen van deelnemers

De succesverhalen van Stoptober zijn talrijk. Deelnemers meldden een verbeterde gezondheid, meer energie, een beter gevoel voor smaak en geur en een diepere waardering voor het leven zelf. De voordelen reiken veel verder dan de lichamelijke gezondheid, want stoppen met roken heeft ook een positieve invloed op het mentale welzijn, persoonlijke relaties en de algehele kwaliteit van leven.

BN’ers en Stoptober

Ook bekend Nederland doet al jaren een poging om van hun rookverslaving af te komen tijdens deze campagne.

Een aantal namen zijn: Eva Simons, Tim Coronel, Arno Kantelberg, Tommie Christiaan, Maxime Meiland, Herman Brusselmans, Sergio Vyent, Herman Brusselmans, Sylvia Geersen,Bizzey, Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, Rick Brandsteder, Victor Abeln en Estelle Cruijff.

Niet allemaal hielden ze het lang vol. Sommige zelfs niet langer dan 2 dagen!

Zet jij ook de eerste stap?

Als je hebt overwogen om te stoppen met roken, is er geen betere tijd dan nu om je aan te sluiten bij de Stoptober-beweging. Zet de stap naar een rookvrij leven en laat Stoptober je begeleiden op deze transformerende reis.

Doe vandaag nog mee met Stoptober en zet de eerste stap naar een rookvrij leven. Je gezondheid en welzijn zijn het waard!

Meer over: