
Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het is koud, grijs, de dagen zijn kort, en alles lijkt duurder dan ooit. Een dag waarop mopperen bijna vanzelfsprekend is. Maar wat als je het eens helemaal anders aanpakt? Isabelle Gonnissen, de Belgische oprichter van de campagne ‘30 dagen zonder klagen’, daagt je uit: probeer een maand lang je klaaggedrag achterwege te laten.
Waarom minder klagen?
Klagen over werk, je gezin of de maatschappij: we doen het allemaal. Maar volgens Gonnissen levert het niets op. “Je jaagt jezelf alleen maar op”, vertelt ze aan Editie NL. Met haar campagne wil ze mensen bewuster maken van hun klaaggedrag. Via een zogenoemde klaagbarometer ontdek je hoe vaak je klaagt. Op basis van de resultaten krijg je praktische tips om minder te mopperen.
De tekst gaat onder de video verder >>
Een opvallend hulpmiddel binnen de campagne is het armbandje dat je kunt dragen. Elke keer dat je klaagt, wissel je het bandje van arm. “Het doel is om bewustwording te creëren”, legt Gonnissen uit. “Hoe minder je het bandje wisselt, hoe beter.”
Voordelen van minder klagen:
- Verbeterde mentale gezondheid. Door minder te klagen, richt je je brein op positieve gedachten. Dit vermindert stress en angst, wat leidt tot een betere mentale gezondheid en meer emotioneel welzijn.
- Sterkere relaties. Klagen kan relaties belasten omdat het negativiteit verspreidt. Door minder te klagen, creëer je een prettiger sfeer en versterk je de band met vrienden, familie en collega’s, wat bijdraagt aan meer harmonie in je sociale leven.
- Meer productiviteit. Minder klagen betekent meer focus op oplossingen in plaats van problemen. Dit zorgt voor een pro-actievere houding, verhoogt je efficiëntie en helpt je om sneller doelen te bereiken.
- Verbeterde fysieke gezondheid. Langdurig klagen kan stress en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Minder klagen verlaagt je stressniveau, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid en meer energie.
- Positieve invloed op anderen. Wanneer je minder klaagt, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Positieve energie is aanstekelijk endraagt bij aan een prettiger werkomgeving of sociale kring, waar iedereen zich gesteund voelt.
Inspiratie over de grens
In België hebben inmiddels een miljoen mensen deelgenomen aan 30 dagen zonder klagen. Gonnissen hoopt nu ook Nederlanders te inspireren om minder te klagen. Toch erkent ze dat af en toe mopperen ook voordelen kan hebben: “Soms wil je gewoon even je ei kwijt.”
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Leren mopperen met een workshop
Dat af en toe klagen best gezond kan zijn, beaamt ook Bente Adriaans, die mopperworkshops geeft. Tijdens deze sessies gaat ze samen met deelnemers in op de zin en onzin van klagen. “We bespreken waar mopperen bijdraagt of juist niet. Voor veel mensen is het een manier om even stoom af te blazen. Voor anderen voelt het juist negatief”, vertelt Adriaans.
Daarnaast benadrukt ze dat mopperen ook verbindend kan werken. “Samen klagen over het weer of andere alledaagse zaken zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Het maakt duidelijk dat je niet alleen staat in je frustraties. Gedeelde smart is tenslotte halve smart.”
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
30 dagen zonder klagen. Dat zou pas echt de nekslag voor X zijn hehttps://t.co/lWjOV8PkTS
— Jan-Bert Vroege![]()
(@jan_bert) January 20, 2025
Top 10 ergernissen: Waar klagen we het meest over?
Nederlanders staan bekend als een nuchter volk, maar toch hebben ook wij onze dagelijkse frustraties. Of het nu gaat om het verkeer, de buurt of alledaagse ongemakken, we hebben altijd wel iets om over te mopperen. Dit zijn de top 10 dingen waar mensen het vaakst over klagen:
1. Het weer
Of het nu regent, waait of juist te warm is, Nederlanders hebben altijd wel iets aan te merken op het weer. “Wat een hondenweer!” of “Veel te warm om iets te doen” zijn veelgehoorde klachten.
2. Vertragingen in het openbaar vervoer
Een trein die te laat komt, een bus die niet rijdt of een onverwachte file; niets frustreert ons meer dan tijdverspilling door vertragingen.
3. Irritante collega’s
Op de werkvloer ontstaan veel ergernissen, zoals collega’s die altijd te laat zijn, hun werk niet goed doen of eindeloos kletsen terwijl jij je probeert te concentreren.
4. Hondenpoep op straat
Een klassieker onder de ergernissen. Mensen klagen vaak over hondenbezitters die de uitwerpselen van hun viervoeter niet opruimen, vooral in woonwijken en parken.
5. Familieleden die zich overal mee bemoeien
Van schoonouders die altijd hun mening geven tot broers of zussen die overal een advies over hebben; familiebanden zorgen soms voor flink wat frustratie.
6. Lange wachttijden
Of het nu bij de dokter is, in een winkel of aan de telefoon bij een klantenservice, wachten voelt voor veel mensen als verloren tijd en wekt irritatie op.
7. Sociale media en nepnieuws
De constante stroom van berichten, foto’s en meningen op sociale media wordt steeds vaker als vervelend ervaren, vooral als het gaat om misleidende informatie of zinloze discussies.
8. Rommelig huis of kantoor
Een rommelige omgeving kan een grote bron van frustratie zijn. Of het nu gaat om kinderen die hun speelgoed overal laten slingeren of collega’s die hun bureau nooit opruimen, het zorgt voor ergernis.
9. Te hoge prijzen
Van boodschappen en benzine tot de energierekening: Nederlanders klagen graag over alles wat duurder lijkt te worden. Veel mensen hebben het gevoel dat hun inkomen achterblijft bij de stijgende kosten.
10. Lawaaiige buren
Buren die hun muziek te hard zetten, klusgeluiden maken of zelfs midden in de nacht feestjes geven, staan hoog op de lijst van ergernissen.
Klagen als nationale hobby
Hoewel deze top 10 laat zien waar we ons het meest aan storen, kan klagen soms ook gezond zijn. Het lucht op en verbindt mensen, bijvoorbeeld wanneer we samen klagen over het weer of het verkeer. Toch is het goed om bewust stil te staan bij hoeveel we mopperen en te kijken naar wat we wél kunnen veranderen. Misschien is het de hoogste tijd voor deze uitdaging: een maand zonder klagen. Durf jij het aan?
Word jij bewuster van je klaaggedrag?
Of je nu kiest voor 30 dagen zonder klagen of liever bewust leert mopperen, 1 ding is duidelijk: stilstaan bij je klaaggedrag kan een positieve impact hebben. Of je het armbandje nu links of rechts draagt, uiteindelijk gaat het om bewustwording en balans. Probeer het eens en ontdek wat minder klagen voor jou kan betekenen!
Bronnen:
EditieNL.