Uit een onderzoek van de Vastenlastenbond blijkt dat variabele energietarieven omlaag gaan. De vaste leveringskosten gaan daarentegen bij 50 procent van de onderzochte energieaanbieders omhoog. Hoe zit dat?
Vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn ook aan verandering onderhevig, net als de tarieven zelf. De administratieve kosten zijn een onderdeel van de maandelijkse kosten voor levering van energie. Aanpassingen van de tarieven mogen op elk moment worden doorgevoerd aan de klanten. Deze kosten worden nu fors verhoogd.
Klanten betalen hierdoor feitelijk 2 keer administratiekosten voor de levering; 1 maal voor stroom en 1 maal voor gas. Met honderdduizenden klanten heeft zo’n prijsverhoging natuurlijk een groot effect op de omzet en de winst van deze energiebedrijven.
De verhogingen zijn afgelopen maand al ingevoerd. Hoe zit dat bij jouw leverancier?
Opvallende prijsverhogingen
De Vastelastenbond deed onderzoek naar de kosten van 10 verschillende energieaanbieders en ontdekte de volgende opvallende prijsverhogingen:
- Bij ENGIE betaal je nu 8,81 euro in plaats van 6,79 euro. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo heel veel, maar per jaar betaal je hier zomaar 48,48 euro meer.
- Bij Delta is het vaste leveringstarief verhoogd van 5,41 euro naar 6,41 euro.
- Zowel Budget Energie als OXXIO gingen van 4,99 naar 5,99 euro. Dit betekent een jaarlijkse verhoging van 24 euro.
De andere aanbieders hebben (nog) geen prijsstijgingen doorgevoerd.
United Consumers heeft als enige de kosten voor vastrecht juist verlaagd. Hun klanten betalen jaarlijks 70 euro minder. Zij betalen in plaats van 12 euro nu 9,10 euro. De vastrechtkosten van United Consumers zijn ondanks dat nog steeds het hoogst van alle aanbieders.
Tekst gaat onder de tweet verder >>
De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar. https://t.co/QwdPHgmTBS pic.twitter.com/lFj1eWB9Vi
— De Vastelastenbond (@Vastelastenbond) August 14, 2023
Overstappen? Bekijk ook de vaste leveringskosten
Overweeg je het overstappen naar een andere energieleverancier, staar je dan niet alleen blind op de laagste prijs per kuub en kilowattuur. Het is raadzaam om ook te kijken naar de vaste leveringskosten.
“Het kan zijn dat een energieleverancier een laag energietarief heeft, maar wel hoge leveringskosten hanteert. Neem dat mee in een beslissing”, adviseert directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “OXXIO en Eneco spannen de kroon qua kosten. Deze energieleveranciers hebben een hoge gasprijs én hoge vaste leveringskosten”, stelt Wolfert. “Het is belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die bij een energiecontract komen. Met de wintermaanden en de dreiging van een lege gasopslag in het vooruitzicht is de overstap naar een jaarcontract met vaste energietarieven aan te raden .”
TIP: vergelijk de energieleveranciers op Totaalbesparen.com.
Bron: Vastelastenbond