Ga naar de inhoud

Stroomstoringen door zware regenval en grondwaterstand

Stroomstoringen wateroverlast

Recent kregen diverse delen van Nederland te maken met stroomstoringen, waarbij de oorzaak soms direct duidelijk was. In Oss lag het probleem bijvoorbeeld bij het hoofdverdeelstation, terwijl Amsterdam vooral last had van het weer.

Gestegen grondwaterpeil is belangrijke boosdoener

De netbeheerders wijzen naar het hoge grondwaterpeil als een belangrijke boosdoener, wat door klimaatverandering en zware regenval alleen maar toe lijkt te nemen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Dit probleem wordt verder verergerd door factoren zoals graafschade, wat de meest voorkomende oorzaak van storingen blijkt te zijn.

Netbeheerder Liander, actief in een groot deel van Nederland, ziet een duidelijke link tussen stroomstoringen en het seizoen, vooral veroorzaakt door nat weer en een hoge grondwaterstand en overstromingen. Dit leidt tot meer schade en storingen, maar niet alle problemen zijn hieraan te wijten.

Sommige stroomuitval ontstaan door defecten in de kabelverbinding. Ondanks dat verschillende oorzaken een rol spelen, is het effect van klimaatverandering opvallend. Het leidt tot meer regen, waardoor het aantal storingen lijkt toe te nemen. Netbeheerders zoals Enexis erkennen dat het aantal incidenten is gestegen, mede door deze weersinvloeden.

Graafschade ook boosdoener van stroomstoringen

Ondanks de impact van het weer en water, blijft graafschade de hoofdoorzaak van stroomstoringen door het hele jaar heen. Dit gebeurt wanneer bij bouwwerkzaamheden kabels beschadigd raken. Stedin, verantwoordelijk voor het stroomnet in delen van Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, benadrukt dat ze hun kabels normaal gesproken goed beschermen tegen vocht.

Een combinatie van bijvoorbeeld graafschade en vocht kan voor problemen zorgen. Hoewel er een seizoenspiek is in de natte maanden, moeten we niet vergeten dat ook droge perioden hun eigen uitdagingen kennen.

Gelukkig merkt Stedin op dat, ondanks de huidige extreem hoge grondwaterstand, het aantal stroomstoringen niet significant hoger ligt dan in andere winters.

Wateroverlast in je tuin voorkomen? Dit zijn 7 handige tips.

In onderstaande video van het HHNK vind je tips over hoe je wateroverlast voorkomt in en om huis >>

Bron: NU.nl, HHNK.

Meer over: