In de eerste helft van dit jaar is het aantal mensen dat gebruik maakt van gesubsidieerde hulp bij het huishouden in Nederland sterk gestegen. Volgens de statistieken waren er ruim 485.000 mensen die van deze hulp gebruikmaakten. Dit is een stijging van 27 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019. Opvallend genoeg wordt deze stijging vooral waargenomen bij de middenklassers en de hogere inkomensgroepen.
Een toename bij de meest bevoorrechte huishoudens
In totaal ontvingen meer dan 1,1 miljoen mensen hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent een stijging van 10 procent in 4 jaar tijd. Deze toename is vooral te zien in de categorie huishoudelijke hulp, en dan nog het meest bij de meer bevoorrechte sociale klassen.
Sinds 2019 maken met name mensen met een hoog inkomen – meer dan 40.000 euro bruto per jaar – meer gebruik van deze hulp. Dit houdt een stijging van bijna 114 procent in. Ook bij de middeninkomens (meer dan 20.000 euro) ziet men een aanzienlijke stijging van 69 procent. Lage inkomens, daarentegen, maken nauwelijks meer gebruik van deze hulp. Hoe komt dat?
Mogelijke verklaringen voor deze stijging
Een verklaring van die de stijging in het gebruik van gesubsidieerde huishoudelijke hulp is een wijziging die in 2019 ingevoerd werd. De inkomensafhankelijke bijdrage voor het gebruik van de Wmo werd vervangen door een abonnementstarief. Dit is voor iedereen gelijk, namelijk 19 euro per maand. Deze verandering kan de reden zijn waarom mensen met hogere inkomens meer gebruikmaken van de gesubsidieerde hulp bij het huishouden.
Het probleem van het Persoonsgebonden Budget
Het Persoonsgebonden Budget (PGB) dat beschikbaar is voor huishoudelijke hulp is veel mensen ontoereikend. Volgens een woordvoerder van Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een PGB, laat deze situatie een zekere scheefgroei zien. Mensen die financieel beter af zijn, kunnen meer hulp inhuren.
Daarentegen worden mensen met een laag inkomen geconfronteerd met een PGB-budget dat niet voldoende is om alle benodigde hulp te bekostigen. Ze moeten daarom keuzes maken.
Behoefte aan grondig onderzoek
De stijging van het aantal mensen dat gebruik maakt van gesubsidieerde hulp bij het huishouden baart sommige deskundigen zorgen. Er wordt gepleit voor een kritisch onderzoek naar wie daadwerkelijk recht heeft op deze hulp en of het huidige systeem wel eerlijk is. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen is het van belang dat de toegang tot deze hulp goed gemonitord wordt, zodat de middelen daadwerkelijk bij de mensen terechtkomen die ze het hardst nodig hebben.
De toename van het gebruik van gesubsidieerde huishoudelijke hulp, met name bij de hogere inkomensgroepen, roept vragen op over de effectiviteit en de eerlijkheid van het huidige systeem. Deskundigen pleiten voor een grondige evaluatie en eventuele herziening van dit beleid. Dit om een eerlijke verdeling van de middelen te waarborgen en ervoor te zorgen dat de mensen die het meeste behoefte hebben aan deze hulp, deze ook daadwerkelijk ontvangen.
Bron: NOS